Nyheter

715 markägare har fått inbjudan…

Nyheter Kommunen vill expandera och nu, för första gången, letar man efter tomter på landsbygden där det är mycket stor efterfrågan. Nu har kommunen skickat ut 715 inbjudningar till markägarträff.

Alija, Matilda och Tina öppnar dörren för markägarträff

– Alla förstår nog inte varför man har fått brev hem i lådan den här veckan. Vi har sökt på taxeringskod och alla med lantbruk har i dagarna fått brev med inbjudan om kommande markägarträff. Totalt har vi skickat ut 715 brev, säger samhällsutvecklare Tina Blomster.

Det kan handla om frågor allt från kan jag bygga, får jag bygga, vad ställs det för krav, hur fungerar byggnaden av avloppet, hur nära sjön får man bygga, behöver grannarna yttra sig, vad kostar det och det ska miljöinspektören Matilda Mikaelsson Nilsson och samhällsutvecklaren Tina Blomster svara på under träffen.

– Det kan handla om generationsskifte. Att man vill kunna erbjuda sina barn eller barnbarn att bygga på marken man äger, det är viktigt att släkten som vill bo kvar på gården får göra det, säger Tina.

– Vi vill gärna förklara att det är enkelt att bygga på landsbygden, om man vill kan man få en liten enkel checklista. Vi vill hjälpa till, säger Tina.

Trion hoppas att många tar tillfället i akt att besöka träffen för att få mer information och även om det inte blir tomtförsäljning direkt så har trion väckt tanken. 

PO Toftgård berättar att mest attraktiva landsbygdsområdet är norra delen av kommunen och runt Tofteryd och Hagshult.

– I somras ringde folk var och varann dag, nu är det lite lugnare under vintern. De som vill bo på landet vill bygga på sommaren och då är det mest tryck, menar PO.

– Vi har ett intressant område vid Långasjön utanför Åker och det förs nu förhandling mellan stiftet och skogsägare i området. Vi kanske behöver få till en kommunal byggnation till en början så allt kommer igång. Då skapar man större underlag till skolan i Åker, så området kring sjön är högaktuellt, avslutar PO.

Taggar

4 reaktioner på 715 markägare har fått inbjudan…

Vi flyttade ur på landet från Jönköping. För att få lugn och ro. De som vill flytta ut på landet vid sjö känns mer som en status ej lugnt och ro. Måste man få igång en ” kommunal byggnation” bara för att de komma igång och bygga. Hur fasen tänker ni. Vill man bo på landet så vill man bo där för att man trivs med naturen inte för att förstöra. Varför hålla på att exploatera en massa, folk får också tänka på att det kostar också att bo på landet 2 till 3 bilar, resor mellan jobb och skolor. Det kommer alltid sämre tider hur ska människor ha råd att bygga nytt vid sjöar. Ni tror väl ej att kommun kommer att dela ut tomter gratis. De smörjer bar sitt egna krås. Storhetsvansinne. Det finns många fina stugor och torp som man kan rädda.

Håller med föregående. Bygga nytt på landet visst så vi får en levande landsbygd visst låter bra att exploatera på landsbygden men vissa av oss bor här för att vi vill ha det så ej hela kvarter med allt vad det innebär. Vi vill ha öppna landskap ängar en stig ner till en sjö. höra fåglar sjunga vandra i skogen och plocka bär. Vill jag ha service skola affärer mm då söker jag mej till Vaggeryd eller skillingaryd i tätorten .

KUL MED VISIONER ÄVEN FÖR LANDSBYGDEN!
Roligt att kommunen vill ha visioner även för landsbygden och inte bara tänka bostäder i Vaggeryd.
Jag tänker att det finns gott om plats både för de som vill rusta upp ett gammalt torp, de som vill bo ensligt i skogen och de som vill bo mer samlat i ett område /by.
Fantastiskt kul om det blev en satsning vid Långasjön med pendlingsmöjligheter mot både Hillerstorp/Gnosjö-hållet och inte heller så långt till Värnamo.
Bra tänkt att inte bara behålla skolan utan att det även behövs satsningar runt omkring.

Efterfrågan är stor på hästgårdar och det har det varit i flera år i Vaggeryds kommun. Tänk nu till och exploatera inte fin mark exempel på detta: Fåglabäck är inte fint, hade passat mycket bättre med större villatomter eller mindre gårdar där. Ett annat exempel är hästgårdarna på västra strand. Hur kan man kalla det för det? Synd om hästarna som får gå i skogsmark utan naturligt bete! Om ni vill sälja attraktiva tomer, stycka av i olika storlekar och även till mindre hästgårdar. Exploatera inte och förstör den naturliga miljön utan försök ta hänsyn i stället och försök skapa lantliga vackra tomter så kommer det att bli stor efterfrågan på att få bo lantligt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *