Nyheter

”75 lägenheter om året en viljeinriktning”

”75 lägenheter om året en viljeinriktning”

Nyheter Sverigeförhandlingen kring de framtida höghastighetstågen påverkar det framtida bostadsbyggandet i Vaggeryd.

Avsikten är att under 20 år bygga i snitt 75 bostäder om året.
Vid junisammanträdet med kommunstyrelsens arbetsutskott skulle ledamöterna ta ställning till avtalsförslag om bostadsproduktionen i de grannkommuner till Jönköping som indirekt är knutna till löften kring höghastighetsprojektet. Förslaget ser ut så här:

Överenskommelsen mellan Jönköpings kommun, Habo kommun, Mullsjö kommun och Vaggeryds kommun bygger på bostadsproduktion och förskottering av medel. ”Kommunerna är överens om följande bostadsproduktion och förskottering.
.. 
Vaggeryds kommun åtar sig att färdigställa 1 500 bostäder fram till år 2035 samt att förskottera sju  miljoner kronor. ”

Det innebär att det ska byggas i snitt 75 bostäder om året i 20 år. Nämnas kan att Vaggeryds kommun under 2000-talet endast mäktat att prestera drygt halva det föreslagna antalet i genomsnitt.
Kommunstyrelsens arbetsutskott ställer dock upp bakom tanken men kommer att försöka ändra avtalsförslaget.
– Vi anser det framför allt vara en viljeinriktning, inte ett direkt bindande avtal. I den slutliga utformningen kommer vi att försöka ändra förslaget för att få med delar som handlar om marknadsföring. Vi ställer upp vad gäller antalet bostäder och förskottering men ser det som ett förpliktigande, inte som ett juridiskt bindare avtal, säger kommunalrådet Kenth Williamsson (S).
Den politiska ledningen pekar framför allt på behovet av framförhållning med byggberedskap i form av färdiga detaljplaner.

I Vaggeryd kan det bli ett problem, även om Kenth Williamsson ser utbyggnaden av kvarteret Tor i Vaggeryd som en viktig pusselbit.
Men i Skillingaryd är förutsättningarna allmänt sett bättre för att kunna bygga mera.
– Inom 15-20 år kan vi ser hur gamla industriområden, bland annat utefter Fabriksgatan men också på sikt gamla Ire, rensas upp så att vi får mycket byggbar mark i Skillingaryd. Ahlgrens har ju aviserat att man långsiktigt tänker flytta ut verksamheten, vi får mejeritomten som ett gott tillskott och så vidare, säger kommunstyrelsens ordförande Allan Ragnarsson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *