Nyheter

80 000 impregnerade kubikmetrar

Nyheter På Tenhults Impregneringsverk i södra delen av Vaggeryd står man för cirka 15% av Sveriges trallmarknad.

Cathrin Johansson är företagets "spindel i nätet"  [1/3]

Per Collén är VD för Tenhults impregneringsverk i Vaggeryd  [2/3]

– Det har varit högsäsong sedan april, men nu börjar det lugna ner sig något, säger Per  [3/3]

Tenhults impregneringsverk startade på 50-talet i Tenhult. Sedan 1985 finns anläggningen på Götafors Industriområde och köptes upp 1995 av Ture Johansson i Klevshult. Periodavtal görs med svenska bygghandlare och 98% av allt som impregneras säljs inom Sveriges gränser. 

På kontoret på Götafors industriområde träffar vi Cathrin Johansson som är företagets ”spindel i nätet”, ansvarig för all logistik och den dagliga verksamheten. Per Collén jobbar som vd på företaget sedan 15 år tillbaka och vi steg in på kontoret för att få en pratstund med Per.  

 – Tryckimpregnering menas att man rötskyddar träet. Behandlingen tar strax under tre timmar och det hyvlade träet går in i en impregneringsautoklav där man suger ur all luft ur träet och det bildas vaccum. Trycket i autoklaven är på 13 kilo i ungefär 40 minuter. Därefter gör man eftervaccum för att få ur alla överskottsvätska. Detta återanvändes till nästa process. Sedan är träplankan klara. Förr i tiden impregnerade man med crom och arsenik. Idag är det bara kopparmedel och det är mycket mer skonsamt mot omgivningen och trots detta lämnas 20 års rötskyddgaranti, så förändring har skett även i vårt område,säger Per Collén när han berättar hur behandlingen går till. 

 – Vi säljer ungefär 1 700 långtradare, bil och släp, varje år. Det är 80 000 kubikmeter, men det är lättare att förstå hur många långtradare det blir, förklarar Per. 

Tenhults Impregneringsverk har sin högsäsong april till augusti, då ungefär 70% av årsomsättningen görs. Det finns ett 20-tal, stora som små, impregneringsverk i Sverige och Vaggerydsföretaget är bland de största i Sverige. 

– Vi har stort fokus på miljötänket så vi inte använder mera kemikalier än nödvändigt för att klara en bra produkt. Vi blir kontrollerade två gånger om året så att vi uppfyller NTR:s krav och vi lämnar 20 års rötskyddsgaranti via träskyddsföreningen. Vi har två klasser av impregnering, A och AB. A betyder trä med markkontakt och AB är trä ovan mark, typ tralldäck eller staket, förklarar Per. 

Tillgången på virke är bra och det är bara tall som används för impregnering till utemiljöer. I granvirke tränger vätskan bara in några millimeter i träet, så det är mera lämplig till fasadbräder på hus. Trall till blivande altangolv köps en del från Norrland för att det är bättre kvalitet när skogen växer saktare. Mindre årsringar och mindre kvist, säger Per. 

I ett av företags miljöpolicy finns att läsa att företaget ska köpa minst 80% av råvara i närområdet. Den tekniska utrustningen är den senaste och operatören kommer inte i kontakt med någon vätska utan hela processen är numera helt datorstyrt i slutna system

– Alla kommer i kontakt med impregnerat virke, fast man inte tänker på det. Altan, staket, trädgårdsmöbler, menar Per. 

På tio år har företaget tredubblat sin verksamhet och framtiden ser ljus ut. Tenhults Impregneringsverks moderbolag Ture Johansson i Klevshult köpte nyligen V-timber i Vrigstad för att stärka råvarutillgången för företaget i Vaggeryd. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *