Nyheter

Adrenalinet uteblev vid debatt

Nyheter Ikväll har det varit allmän politisk debatt under kommunfullmäktige som lockade knappt ett 20-tal åhörare varav närmare hälften redan var politikerkamrater. Har våra kommuninvånare redan bestämt sig för val av parti på söndag?

Ulf Abrahamsson (C) tyckte adrenaliet saknades och efterlyste riktig debatt

Hade varit ett ypperligt tillfälle för kommuninvånarna att närvara på fullmäktiges allmänna debatt i centrumlokalerna i Vaggeryd under kvällen. Ulf Abrahamsson (C) uttalade sig tidigt under kvällen; ”Adrenalinet saknas efter partiernas inledningsdebatt”.

Gert Jonsson (M); Skatteanlagen minskar, de här fyra kommande åren om man inte kostnadsanpassar, hur mycket har (S) räknat med att höja skatten för att klara av det här?

Ulf Abrahamsson (C); Jag hade förväntat mig en adrenalinkick när det var inledning, men den uteblev. När vi nu pratar ekonomi så har vi gång på gång räknat på hur mycket vi får in på skattekronor. Ni sitter i Skillingehus, Gert och Kenth, vad kostar det att bara reda ut allt? Hur kan vi effektiveras byråkratin. Borde vi inte sätta oss ner och titta på vår kommunal byråkrati. Vi har en tung demokrati och jag vill att vi blir effektivare.

Roger Ödebrink (S); Vinster i välfärden är vi inte överens om på riksplanet och vi reserverade oss mot medborgarförslaget i socialnämnden blev det ett avslag på arbetsutskottets skrivning efter en votering. I BUN har vi reserverat oss mot skrivningen. Återremissförslag från femklövern, tro det eller ej. Nu har den varit på BUN igen och nu ska man avslå motionen, men även titta på framtida utvecklingen. Kan ni i femklövern fortsätta att driva mål 10 inom barnomsorgen eller ska våra förskolor drivas privat. Vill ni ha fler privata dagbarnvårdare, KD?

Ewa Magnusson (L); För att hela kommunen ska leva så måste vi ha andra sätt att tas oss fram än bil, vi vill ha fler tågstationer.

Jenny Larsen (KD); Man skulle kunna ha ett föreningsbundet fritids. När det gäller privata dagmammor, förr hade vi det och nu kan det passa som en alternativ omsorgsform ute på landsbygden. Kommunen ska även kunna hjälpa till att driva detta. Det är inte dyrare för kommunen med de här alternativa formerna, men vi ser att det breddar alternativen.

Jan-Olof Svedberg (SD); Jag vill kommentar Roger om alternativa driftsformer. Vi har lagt ett förslag att ärendet ska avgöras utan återremiss. Lite märkligt att du säger dig emot detta, varför stöttar ni inte ert eget förslag? Vi har fått in en enklare variant på barnomsorg på kvällen några timmar, nu provar vi hur det fungerar och BUN har fått till detta med mycket små ekonomiska resurser. Däremot på natten så hade de privata dagmammorna fungerat.

Ulf Abrahamsson (C); Vi vill att invånare ska kunna välja. Vi kan inte tänka oss att sälja något, men som Tofthagaskolan fungerar så är det ett ypperligt exemplar och det säger vi gärna ja till. Om en till vill öppna så är det jättebra och vi är öppna för förslag.

Gert Jonsson (M); Ja till alternativa driftsformer.

Per-Olof Toftgård (C); Kenth och jag jobbar tillsammans i tekniska utskottet och vi var då eniga om det förslaget om Vaggeryds centrums utveckling.

Kenth Williamsson (S); När det gäller ert förslag som skulle skära ner tjänster, nu har det blivit tvärtom. Nu var det en informationsansvarig som vi anställde senaste, varför har ni inte uppfyllt ert val? Vi hade ett aktivt arbete tillsammans med handlarna, PO, när vi diskuterade Vaggeryds centrum.

Ewa Magnusson (L); Någon utförsäljning av verksamhet är inte aktuell. Däremot är vi positiva till övertagande som Tofthagaskolan. När det finns ett initiativ tycker vi att det ska användas, men inga utförsäljningar.

Roger Ödebrink (S); De sista 12 åren har alliansen styrt regionen, Ewa. Det spretar rätt så rejält i svaren ni har gett mig. Vi har aldrig haft privata dagmammor och det var därav jag funderade över Jenny Larsen valplakat i Skillingaryd. Vi har inte varit emot de här alternativen, kyrkans alternativ eller Tofthaga. Det luktar annorlunda i motionen.

Annelie Borgström (S); Jag är en stolt (S). Det går bra för Sverige. Vi lever inte i en skyddad värld här i kommunen. Vi har byggt ett välfärdssamhälle på skatter. Vi kommer aldrig att backa på det, man ska kunna bidra med det man kan. Vi har en helt annan politik än (SD). Kommer man ge tillbaka mina löneökningar? Det handlar om mina avtalspensioner, där är ingen skatt.

Sofia Isaksson (KD); Psykiska ohälsan ökar drastiskt. Kartläggning i kommunen som visar att de äldre vill bo kvar hemma längre.

Tuula Ingen (S); Vi vill ha ett större samarbete där kulturskolan och biblioteken utgör ett nav. Min förvåning över heltid ska inte behöva dras i en långbänk. Det är självklart. Man ska kunna försörja sig på sitt jobb. Urkonstiga procentsatser, vi måste ha heltid i kommunen.

Ulf Abrahamsson (C); Vi har ett beslut att tjänster ska annonseras ut med 100%-ig tjänstgöringsgrad. Jag måste slå an lite det Annelie tog upp. Vi har haft under en lång tid högkonjunktur. Vi lägger i Vaggeryds kommun cirka 7 miljoner till AME, samtidigt lägger staten 7 miljoner, då hanterar vi inte den frågan på rätt vis. Vad händer i en lågkonjunktur, då är vi uppe i 30 miljoner. Vi har något fel om vi lägger så mycket pengar på att ordna arbete till arbetslösa. Vad är det gröna rummet, Berry?

Jenny Larsen (KD); Vad gör vi med våra pengar Ulf, ibland kan du låta lite gnällig, du har ju varit med och styrt samhället. Demokratin är inte något som utspelar sig just nu innan valet, det finns i föreningar, kyrkan, kring våra fikabord. Vi finns här för att vi tycker att kristna värderingar är viktiga.

Gert Jonsson (M); Vi måste hantera äldreomsorgen. Hur mäter man detta, men svensk äldrevård är bra. Om vi mäter vår kommun är vi i topp. Utgångsläget är gott. När vi går in i nya reformer får vi tänka till. Trygghetsboende kan man få när man fyllt 70 år, det är något som vi håller på att bygga ut, så jag vet inte varför (KD) pratar om 85 årsgräns. Jag har varit försiktig innan valet, men jag tycker att Hok står på tur att bygga äldreboende. AME gör ett fantastiskt jobb.

Kent Williamsson (S); Det finns ett beslut att det ska vara en gräns på minst 75%, men nu finns det tjänster på enbart halvtid, så det verkar inte fungera fullt ut. Vi vill bygga fler bostäder och olika boendeformer. I det program när ni i femklövern gick tillsammans, skulle näringslivsverksamheten visualiserats.

Pelle Philip (C); Vad fick du de här 400 månader ifrån Stig-Göran Hultsbo, du går ut med falska nyheter, klimatet har höjt 1 grad?

Knappt ett 20-tal kom och lyssnade vara närmre hälften var partikamrater

Stig-Göran Hultsbo (M); 400 månader totalt sett över hela jordklotet, det är inte jag som har sprungit runt och mätt. Jag tänkte slå ett slag på trygghetsboende i Hok. Det ska vara ett anpassat trygghetsboende i Hok. Jag har lyft fram det här som ett förslag där jag sitter som ordförande i VSBO.

Sofia Isaksson (KD); Det finns privata aktörer som redan nu planerar att bygga trygghetsboende i lugn och ro i Hok. Det är en hjärtefråga för oss. Vad vill göra med hemtjänsten? Vi vill begränsa antalet personer som besöker brukaren.

Gert Jonsson (M); När det gäller Kenths anförande så undrar han över osäkerheten i planprocessen. Osäkerheten kan bestå i att man är så grundlig att man ska lyssna på så många som möjligt. Det är omöjligt att planlägga ett område utan att någon har synpunkter. Men osäkerhet har vi inte. När det gäller näringslivsfrågor så är näringslivet i kommunen god. Bekymret är i närtid, att vi måste få fram bostäder.

Atcha Adinda (L); Varje enhet som vi bygger ska ha tillagningskök, kosten för de äldre, det som vi hämtar i Stockholm, ska avslutas för vi ska laga maten här hemma. Man ska inte behöva komma med mössan i handen om man jobbar med våra ungdomar på våra idrottsplatser.

Annelie Borgström (S); Jag delar Gerts (M) synpunkt om att arbetslivet ser annorlunda idag. Vad jag skulle vilja säga vad händer när det blir lågkonjunktur. Jag är trygg i en (S)-regering.

Roger Ödebrink (S); Sofia självklart ska vi glädjas med er och ni har gjort en rejäl uppryckning. Det blir lite spännande efter valet när man ska börja samarbeta med andra partier. De här finansieringsgrejerna blir tuff.

Kommunfullmäktige i Vaggeryd med allmän debatt

Ann-Katrin Löfstedt (M); Sörgården kommer att omvandlas till ett demensboende. Furugården kommer innefatta allt och även korttidsboende. Vi pratar ofta hur vi ska bo när vi blir 70 eller 90 år? Det byggs på Tor och Mejeriet, det är där vi ska bo. När vi inte klarar av att bo på trygghetsboendet blir det flytt till Sörgården eller Furugården. Det görs alltid enkäter i äldreomsorgen, Sofia Isaksson, och det var 95% som var nöjda med sin hemtjänst.

Jenny Larsen (KD); Sklillingaryd, Vaggeryd och Hok finns nu möjlighet att ha barnen på förskolan till klockan 20. Det som var problemet nu svek våra enkättyckare. Vi vet också att det finns många som jobbar obekväm arbetstid.

Berry Lilja (S); Det är inte 15 år sedan, utan det var när vi styrde Ulf, då vi pratade om Hjortsjön. Hur ser det ut idag. Från Fenix ser man inte vattnet. Lagan som är en jätteresurs, där är det igenväxt. Det har också krävts engagerad personal bland de som utför röjningstjänster. Man ser ständigt och där kommer det gång på gång, varför tar vi inte vara på vattnets attraktivitet.

Ewa Magnusson (L); LSS vården är en oerhört viktig fråga. Att få ha ett människovärde. Människor får kosta pengar och det viktigaste är humankapitalet.

Elizabeth Orellana (V); Jag läste att socialnämnden tyckte det hade gått jättebra i sommar. Men personalen tycker annat.

Kenth Williamsson (S); Vi har anslagit en miljon extra till LSS. Förstår mig inte på vad (KD) går till val på när det gäller hemtjänsten och anpassa arbetstiderna. Vi är för för att elbilar ska byggas ut och återvinningscentralerna, vi vill ha ekologisk mat i våra skolor, men varför vill femklövern sänka ekologiska kosten till 30%. När det gäller satsningen för svenskt kött gäller den bara 2018 och 2019 och vi ville ha fortsatt tillskott framåt i budgeterna.

Jan-Olof Svedberg (SD); De som har behov av barnomsorg till obekväm arbetstid kanske skulle vara till något längre på kvällstid, då vi har många som jobbar skift.

Jenny Larsen (KD); Vi pratar inte om det som förenar oss utan bara det som skiljer oss. Vi ser fram emot att jobba mer kostpolitiskt.

Taggar

Dela


1 reaktion på Adrenalinet uteblev vid debatt

Västfronten intet nytt !

En passande rubrik för kvällens föreställning. Men visst, det är lite så det är i politiken, en del ämnen behöver manglas och manglas innan de blir riktigt bra.

Medans vissa ämnen går helt i stå, och blir till en pina för stora delar av församlingen.

Men vill man att intresset för politiken skall öka, ja då bör nog en del av församlingen tänka till.

Åskådaren
Ken Frick
Liberal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *