Nyheter

Åkdonsfabrik blir konstutställning

Nyheter För 100 år sedan fanns Ljungbergs åkdonsfabrik på Smedjegatan i Skillingaryd och därefter möbelfabrik. Idag har den gamla virkesladan gjorts om till konstutställning

Från vänster; Elin, Elisabeth, Lars och Erik i den nyrenoverade gamla virkestorken som ska bli utställningslokal  [1/15]

"Alla får plats"  [2/15]

Ny trappa har byggs åt öster  [3/15]

Vid nya ingången får man ett fint välkomnande  [4/15]

  [5/15]

Dörren som tagits upp mellan Mofas hus och nya konstutställningen. Märk nivåskillnaderna i golvet vid trösklen  [6/15]

Erik Ljungqvist har lagt ner många många timmar  [7/15]

En del hittades och bevaras  [8/15]

Städat och nymålat  [9/15]

Stora lokaler blev det  [10/15]

Möbelfabrikens arbetare har signerat taket  [11/15]

Möbelfabrikens arbetare har signerat taket  [12/15]

Erik är strax över 1,90 och han går precis under takstolarna...  [13/15]

Namnen har bevarats  [14/15]

Snart blir det konstutställning i den gamla virkestorken  [15/15]

Innan JG Karlsson och söner startade sin möbelfabrik på 30-talet var det vagnstillverkning i byggnaden på Smedjegatan. Möbelfabriken fanns kvar till 1978 då några hus på fastigheten förstördes av en brand. Huset där nu en omfattande renovering gjorts klarade sig från branden medan möbelfabrikens kontor och virkeslada fick ge vika.

– Vi köpte fastigheten 1983, berättar Elisabeth Ljungqvist.

– Vi har inte använt övervåningen på den här delen, bottenvåningen inhyser Engholms Industri. Förr när det var möbelfabrik här så använder man övervåningen som tork. Man bar upp virket genom en liten lucka och sedan lagrade man virket här uppe, berättar Lars Ljungqvist.

Nyfikenheten om vad som fanns på övervåningen gjorde att sonen Erik började att hugga upp väggen mellan ”Mofas Hus” och den gamla virkesförvarningsdelen.

– Det finns inga utställningslokaler i kommunen och det har retat mig i många år. Jag sitter med i konstutskottet i kommunen och tidigare har konstföreningen haft utställning i Folkets Hus i Vaggeryd. Men där kan man inte ha någon längre utställning, mer än några dagar i sträck, så när vi såg möjligheterna här tog vi tag i det, säger Lars.

I närmare sju veckor har familjen samt en elektriker och snickare jobbat med att få fram de 200 kvadratmeter stora övervåningen till något alldeles speciellt och unikt. 40 kubik skräp och spån, gamla plankor, virke och många många timmar senare blev det klart.

– Tanken var att vara klara till kulturhelgen som skulle varit i slutet av mars. Och det blev vi också, men nu blir kulturhelgen till hösten istället. Vi har redan flera andra konstutställningar bokade i höst, menar Lars Ljungqvist.

Elisabeth nämner vidare att både tjej- och killkvällarna, ungdomssalong och julmarknad får plats på den fint renoverade övervåningen framöver.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Åkdonsfabrik blir konstutställning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *