Nyheter

Älgjakten startade i Ugglekull

Nyheter Innan solen gick upp var grillplatsen i Ugglekull, i västra kommundelen, tänd. Kokkaffet väntade på de förväntansfulla jägarna.

  [1/13]

Samling vid grillplatsen i Ugglekull inför morgonens älgjakt  [2/13]

  [3/13]

  [4/13]

Ingemar Johansson och Göran Lemke "har varit med länge länge"  [5/13]

"Jag har en fantastisk bra keps, här finns både kapsylöppnare och ficklampa" säger Ingemar  [6/13]

Jaktlicenserna kontrolleras  [7/13]

Fler kommer till Ugglekull denna kyliga morgon  [8/13]

Får vänta i bilen  [9/13]

Grillplatsen i Ugglekull  [10/13]

Kokkaffet är klart  [11/13]

  [12/13]

  [13/13]

På 420 hektar ska 14 jägare jaga på idag där årets tilldelning är en stor och en liten. Vi mötte upp vid grillplatsen i Ugglekull under tidig morgon.

– Vi sköt en tjur förra året så då betyder det att vi har en kviga i år, när vi har stora skjuter vi varannat år en tjur och varannat år en kviga. Hondjuren är fredade i tre veckor. Så idag gäller jakten en kalv eller kviga. Jakten har förändrats en del sedan jag och Göran Lemke började. Då var det tre intensiva dagar förr, berättar Ingemar Johansson som är jaktledare för laget i Ugglekull och duon drar gamla jakthistorier från förr.

– Saknar drevjakten, det var trevligt och då var vi också många fler i laget. Jakten är, för mig, stor social samvaro, samtidigt som vi måste dra ner älgbestånden och då tänker jag på trafikolyckor främst, menar Göran Lemke.

Jaktlaget får direktiv att skjuta vildsvin och räv också. Och Ingemar har sett älg här i veckan.

– Jajamensan, stod vid mossen här inne, konstaterar Ingemar och pekar mot öster.

När alla hade anlänt till grillplatsen i Ugglekull, tagit sig en första kopp kokkaffe, hälsade Ingemar alla välkomna. Jaktlicenserna kontrollerades, en del hade det som en app i telefonen och en del hade licensen på papper.

– Vi måste tänka på det här med corona. Vi får inte kramas lika mycket som vi gjort tidigare, skrattar Ingemar och säger att en grankvst kan sättas i hatten som sedvanligt… men lite mer på avstånd. Skjutbara idag är en kviga eller en av dubbelkalvarna. Gallko, som inte har någon kalv, får ni avgöra själva när hon kommer fram. Vi har röjt upp tornen så det är fri sikt, menar Ingemar.

Alla tornen är ”lika bra” så här behövs ingen lott dras om vem som ska stå var, men Ingemar är noga att ändå inte sätta samma jägare vid samma torn varje år.

– När ni har skjutit. Stanna kvar och säkerställ. Vi har hund här också om vi behöver starta eftersök, avrundar Ingemar innan gänget drar sig ut i denna lite kyliga, regniga måndagsmorgonen när älgjakten startade i Ugglekull.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *