Nyheter

Alla ska erbjudas heltidsjobb

Nyheter Inom vård- och omsorg är det många som jobbar deltid fast man inte vill. Och tvärtom. Men nu har kommunen tagit nya riktlinjer som ska godkännas i kommunstyrelsen i mars. Kommunen ska erbjuda heltidstjänster till alla.

Arkivfoto. Inom bland annat vård- och omsorg ska man nu erbjudas heltidstjänst

Bakgrunden till projektet som kommunen jobbar med är att klara kompetensförsörjningen kommande år. Då kommer det att krävas att fler jobbar heltid. Att fler jobbar heltid är en del av jämställdhetsarbetet eftersom det är kvinnor som utgör majoriteten av deltidsanställda. I fackförbundet Kommunals nya kollektivavtal innebär det att alla kommuner har som uppgift att ta fram en handlingsplan för att möjliggöra heltidstjänster. Deltidsarbetande kvinnor finns främst inom vård- och omsorg samt inom förskolan där deltidstjänster utannonseras. Kommunalanslutna i Vaggeryds kommun är 85% kvinnor och 15% män.

Den inriktning som nu kommunstyrelsens arbetsutskott gett sitt okej till är att alla anställningar ska vara på heltid och att redan anställda medarbetare erbjuds  heltidstjänster med även möjlighet ska ges till att kunna söka tjänstledigt enligt egna önskemål.

– Vi har fått fram ett antal förslag och vi fastnade för ett av dessa. Kommunstyrelsen beslutar om riktlinjer och resurser som kommer att stötta förvaltningen i arbetet att kunna erbjuda heltidstjänster till våra medarbetare, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

– En handlingsplan för heltid skulle har varit klart redan vid årsskiftet enligt avtal med kommunal och ett utredningsuppdrag om detta togs redan i juni 2016 av kommunfullmäktige. I (S)-budgeten för 2018 fanns det dessutom medel för detta avsatta i budget 2018, säger Kenth Williamsson (S).

– Många av ungdomarna vill ha heltidstjänster och då ska vi kunna erbjuda detta, menar Gert Jonsson (M).

Taggar

Dela


1 reaktion på Alla ska erbjudas heltidsjobb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *