Nyheter

Alltid ”öppet hus” på Vaggeryds Svarv

Alltid ”öppet hus” på Vaggeryds Svarv

Nyheter   Om det är något som kännetecknar Vaggeryds Svarv så är det ”den öppna dörrens politik”.

Som besökare känner man sig alltid välkommen på samma sätt som Uppåkra i Skillingaryd.

Den avspända känslan speglar sig för besökaren ofta i informella samtal med företagets grundare Bengt Nord, vare sig man knackar på som toppolitiker eller en vanlig medel-Svensson. I fjol kom till exempel blivande näringsministern Mikael Damberg hit för studiebesök och nästa år lär (V)-ledaren Jonas Sjöstedt vara på gång.
I dag var vi några som hängde på när tillfälle gavs till typiskt samtal: Emil Sporre från Helens rör, Johan Nilsson och Bengt Nord från Vaggeryd Svarv och kommunalrådet Kenth Williamsson. Tråkigt nog finns inte debatten dokumenterad men företeelsen är typisk för Vaggeryds Svarv.
Bengt Nord har visserligen lämnat över vd-jobbet men finns i hög grad kvar som resursperson. Han har sannerligen varit med om en tuff resa sedan han var med om att starta Vaggeryds Svarv AB.
– Den stora vändpunkten inträffade 2008. Fram till dess hade vi en trygg position men från 2008 utsattes vi av konkurrens från hela världen, berättar han.

Vaggeryds Svarv föddes i ett litet garage på 70 kvadratmeter som tidigare hade tillhört Waggeryds Möbelfabrik. Bengt Nordh hade jobbat som metallarbetare i 20 år innan han startade Vaggeryds Svarv tillsammans med en arbetskamrat.
Efter en blygsam start blev det så småningom aktuellt att flytta till det som en gång var textilföretaget Bröderna Lindhs gamla lokaler. Här var ytorna större, cirka 300 kvadratmeter och den positiva utvecklingen fortsatte.
Där slog företaget så småningom i taket men hann knappt flytta in i de nya fina lokalerna på 1000 kvadratmeter innan botten gick ur marknaden på senhösten 2008.
Men 2010 vände kurvorna uppåt igen, nästan lika snabbt som de hade störtdykt ett år tidigare. Så har det fortsatt med skiftande konjunkturer. Personalstyrkan har dock kunnat hållas tämligen intakt under några år.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *