Nyheter

Amerikanerna landsattes i Hagshult

Nyheter I eftermiddag har det varit en historisk dag på flygbasen Hagshult. – Varför Nato valde just Hagshult för denna övning är att närheten till Skillingaryds skjutfält i huvudsak, berättar Jönsson på F 17 i Blekinge. 

  [1/43]

  [2/43]

  [3/43]

  [4/43]

  [5/43]

  [6/43]

  [7/43]

  [8/43]

  [9/43]

  [10/43]

  [11/43]

  [12/43]

  [13/43]

  [14/43]

  [15/43]

  [16/43]

  [17/43]

  [18/43]

  [19/43]

  [20/43]

  [21/43]

  [22/43]

  [23/43]

  [24/43]

  [25/43]

  [26/43]

  [27/43]

  [28/43]

  [29/43]

  [30/43]

  [31/43]

  [32/43]

  [33/43]

  [34/43]

  [35/43]

  [36/43]

  [37/43]

  [38/43]

  [39/43]

  [40/43]

  [41/43]

  [42/43]

  [43/43]

Det tunga gardet inom svenska och amerikanska armén fanns på plats i Hagshult när pressinformationen för oss startade. 

Anders Jönsson, tidigare jaktstridspilot och nu anställd på F 17 i Blekinge, berättar:
– Vi har byggt upp en stab och den ska vara möjlig att bygga för både luft och land. Vi är glada att kunna göra den här övningen tillsammans. Hagshult är vår helikopterbas. Varför Nato valde just Hagshult för denna övning är att närheten till Skillingaryds skjutfält i huvudsaken. Våra egna värnpliktiga gör sin slutövning här i samband med Natoövningen. Vi ser goda rekryteringsmöjligheter här i Hagshult där vi upprättar och driftar en helikopterbataljon. Nu kommer planen från Alaska, via Italien, och landsätter soldater strax.

Utbildnings- och övningschef Mikael Scheinett:
– Planen flyger in via Italien och Göteborg. Vi hjälper till att öva transporter både på land och i luft. Att vi kan genomföra det här tillsammans i nordöstra delen av Natomedlemsländerna ger en stark avskräckande signal. 

Amerikanska armén tackar för värdskapet och nämner att ”det är den största övningen vi gjort tillsammans. Två dagars operation väntar här och samma övning genomförs i Makedonien i morgon. Under några dagar tränar och övar vi tillsammans. Vi är imponerade av Sverige”. 

General Steve Carpenter i amerikanska armén:
– Tack för att vi får vara här i Sverige, fantastiskt land och professionell armé. Det är bara två månader sedan Sverige blev medlemmar i Nato och och faktum är att Nato har kraft och vi är starka tillsammans. Hagshult är en perfekt plats att landa på och förflytta sig till skjutfältet i Skillingaryd.   

Ställföreträdande arméchef Anders Svensson kommenterar:
– Som värdland har vi huvuduppgift att bland annat logistik och faciliteter fungerar. Nu kommer förband från Alaska och ska genomföra sin övning hos oss. Det är inte bara för oss utan också för andra myndigheter. 

Italienaren Angrisiano väntar på sina kamrater från ovan:
– Jag har jobbat i armén i 23 år och det är första gången jag är i Sverige. Nu inväntar jag mitt kompani som innefattar 50 soldater. 

När ”Swedish fika” var intagen började det mullra i luften. En efter en kom ”US Air Force Boeing”. Först kom materialet västerut och efter en stund kom fler plan och droppade av närmare 50-tal soldater.

Några plan valde att inte göra det på grund av vindarna. Istället valdes en rundtur kring Värnamo och Sävsjö för att invänta rätt vindögonblick. Höjden justerades ner något, till cirka 650 meter och då kunde soldaterna lämna planen och hamna på Hagshults flygbas. 

Historiska ögonblick som Värnamo.nu och Skillingaryd.nu fått beskåda under eftermiddagen. 

Text och filmer: Sara Mejving

Bilder: David Alin

Taggar

Dela


9 reaktioner på Amerikanerna landsattes i Hagshult

Ulf Gillek har rätt! Den svenska dubbelmoralen vet inga gränser! Bara elbilar efter år 2030. Flygskam. Ingen eldning av ris och annat trädgårdsavfall. Plastpåseskatt för klimatet. I framtiden ska fastighetsägare tvingas att isolera sina fastigheter trots att vi redan idag uppfyller högt ställda krav gällande isolering och klimatpåverkan. Men så plötsligt kommer Nato på besök och all koldioxidskräck är som bortblåst!

Känns skönt att ha våra NATO-vänner här när den ryska björnen agerar som den gör.

Jag tycker att det är bra att Sverige har gått med i NATO men det är ändå kul att vad amerikanerna tycker och säger som privatperson skulle man ha nytta av NATO även om det inte är just försvar men det går att hitta på något annat eftersom det är så pass stort.

Hur dumma tror man att vanligt folk är? Här leker man man krig, kör med flygplan över hela värden. Sedan ska inte vanligt folk få köra bil för klimatet. Sverige är fantastiskt.

Ulf Gillek har rätt! Den svenska dubbelmoralen vet inga gränser! Bara elbilar efter år 2030. Flygskam. Ingen eldning av ris och annat trädgårdsavfall. Plastpåseskatt för klimatet. I framtiden ska fastighetsägare tvingas att isolera sina fastigheter trots att vi redan idag uppfyller högt ställda krav gällande isolering och klimatpåverkan. Men så plötsligt kommer Nato på besök och all koldioxidskräck är som bortblåst!

Vet inte vilket land du pratar om, men här i Sverige får man 25 kronor milen när man använder bilen till och från jobbet!

Vi är totalt utsålda.
Och detta ”hurrar” vi för.
Alliansfrihet är totalt borta.
Krigsvindar gäller.
Lasse Olsson
Ekesås

Det har aldrig varit alliansfrihet. Det har endast varit en kuliss Sverige gömt sig bakom . Sverige har varit inblandad i det mesta här på planeten men som skymd av sin neutralitet. Amerikanarna ska bara hjälpa ”oss” ”lite ”på rätt väg 🙂. Vår historieskrivning kommer att behöva revideras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *