Nyheter

Amerikansk militärövning leds från Skillingaryd

Nyheter ”Steadfast Defender” är namnet på Nato:s övningsserie under våren. I maj månad kommer närmare tusen amerikanska soldater till kommunen. – Det kommer att skjutas mer och under en längre tid i övningsdelen som har namnet ”Swift Response 24”, säger Ing 2:s övningsansvarige Jonas Frohlund…

Övningsansvarig från Ing 2 Jonas Frohlund tillsammans med kommunikationschefen Maddelena Lago

Sverige kommer att deltaga i den rad av övningsserie som finns i ”Steadfast Defender” som startade i januari och pågår fram till juni månad. Det är den största Natoövningsserien på decennier. Den genomförs för att tydligt visa upp alliansens förmåga att avskräcka motståndare och demonstrera Natos förmåga att förstärka Europa. Det övas genom att flytta trupper över Atlanten från Nordamerika till Europa. Alla medlemsländer, inklusive Sverige, ingår i övningsserien där totalt 90 000 soldater deltager. 

Skillingaryd kommer i blickfånget under de två första veckorna i maj när delövningen ”Swift Response 24” äntrar kommunen. Vi har träffat ansvarige på Ing 2 Jonas Frohlund för att få veta mer om övningen i Skillingaryd som varit planerad i ett år. 

– Det är en amerikansk ledning och staben utgår från Alaska som kommer att leda övningen från Skillingaryd.  Samtidigt som övningen i Skillingaryd deltager länderna Ungern, Italien och Spanien. I Skillingaryd kommer tusen soldater deltaga under första och andra veckan i maj. 

Vad är syftet med övningen?
– Förmåga att snabbt kunna förstärka Europa. Konceptet med övningen har genomförts i ett flertal år men vikten av övningen har ökat i och med läget som råder i Europa. I Hagshult kommer det att vara övning med helikoptrar.

Hur kommer övningen påverka invånarna?
– Det invånarna kommer att märka av är artilleriskjutning. Det kommer att höras mer och under en längre tid på dygnet, räkna med mellan klockan 8-23. Det kommer inte vara några större förflyttningar på mark utan mer i luften då helikoptrarna ska vidare norröver till Kvarn i Östergötland. Däremot kommer det bli en del trafik mellan Skillingaryd och Hagshult, förstås, avrundar Jonas Frohlund från Ing 2 när vi träffas vid skjutfältsexpeditionen i Skillingaryd under tisdagseftermiddagen.

På Swedish Armed Forces hemsida finns information att: I april och maj blir det svenskt deltagande i övningen. En direktoperation i norra delen av landet då tusen amerikanska soldater flyttar från Norge till Finland via Sverige. I södra delen av landet kommer 800 amerikanska soldater kommer att luftdroppas och sedan flyttas med Black Hawk helikoptrar till Kvarn för att genomföra övningar med skarp ammunition. Amerikansk haubitsbataljon med 220 soldater och artilleripjäser övar på Skillingaryds skjutfält”. 

Fotnot: Senaste artilleriskjutning med haubits på Skillingaryds skjutfält gjordes 2022 och dessförinnan 2005.

Taggar

Dela


Läs mer

Trendbrott: Artilleriskjutning på skjutfältet
Tusen amerikanska soldater kommer

3 reaktioner på Amerikansk militärövning leds från Skillingaryd

Vecka 10-11 säger magkänslan att Ungern äntligen säger ja, så kan vi njuta av en invigningsövning på hemmaplan i maj med våra nya bröder och systrar i gemenskapen.

Avtalet är fortfarande inte godkänt av regeringen, (V verkar säga nej och MP har inte bestämt sig) och ingen har frågat folket vad vi anser. Ändå kommer av folket icke inbjudna krigshetsare och invaderar vår bygd och dessa får tillgång till 17 militära baser! Inte enbart Skillingaryd och Hagshult. Våra opålitliga politiker ger sig själva tillåtelse att handla helt odemokratiskt på eget bevåg. vansinne det är att hetsa för krig. Istället bör vi skicka våra bästa fredsförhandlare dit där de bäst behövs.
Vad behövs för att svenska folket ska öppna ögonen?

Amerikanska militärövningar bör hållas i USA och inte i Skillingaryd och naturligtvis inte i övriga Sverige heller. Vi är inte med i Nato och ska inte försvara Europa om Iran, Kina eller Ryssland skulle få för sig att attackera något europeiskt land eller lilla Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *