Nyheter

Ändrade riktlinjer öppnar möjligheter för andra att få pris

Nyheter Kommunens byggnadsvårdspris föreslås bli arkitektur- och byggnadsvårdspris. – Vi vill öppna möjligheten för fler förslag än byggnader, säger Magnus Dauhn (S).

2021 fick Byarums kyrka byggnadsvårdspriset. Arkivbild

Det är kommunfullmäktige som beslutar, men miljö- och byggnämnden har lämnat ett förslag om att den tidigare utmärkelsen ”Byggnadsvårdspris” ska ändras till ”Vaggeryds kommun arkitektur- och byggnadsvårdspris” samt att tidigare stadgar ersätts med reviderade riktlinjer. 

Det är kultur- och fritidsnämnden som sedan ett fullmäktigebeslut 1998 har ansvarat för utdelningen av utmärkelsen till fastighetsägare för välrenommerade hus och priset har varit Byggnadsvårdspriset. Nuvarande jury består av ledamöter från de båda kommunala nämnderna miljö- och bygg samt kultur- och fritid. 

Nu föreslås ändring av namn och en öppning för fler än bara fastighetsägare… 

– Vi ändrar från statuter till riktlinjer. Initiativet kommer från kommittén själva och tidigare var vi lite låsta. Det blev en typ av byggnader. I och med det nya förslaget är det inte bara byggnader som kan nomineras utan även parker eller andra miljöer. Det här förslaget ska upp till kommunfullmäktige för beslut så det blir inte förrän nästa år det kan genomföras, säger Magnus Dauhn (S), vice ordförande i miljö- och byggnämnden. 

2020:års vinnare av priset

Syftet med arkitektur- och byggnadsvårdspriset har tre dimensioner och innefattar att: 

– Uppmuntra arkitektonisk kvalitet och tillvaratagande av kulturhistoria. 

– Uppmuntra nyskapande och utveckling. 

– Bidra till att synliggöra arkitektur som en del av vår historia och något som skapar värde och hållbarhet för framtiden, vilket bidrar till vår upplevda livskvalitet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *