Nyheter

Ängabackens björksoda på mässa i Berlin

Nyheter I dag öppnar den internationella livsmedels- och jordbruksmässan Grüne Woche i Berlin, som varje år lockar 300 000 besökare. När Sveriges monter invigs i år serveras det alkoholfritt bubbel av björksav från kommunen i glaset....

Från skog till bord. Martina Peterson och Karolina Eriksson. Foto: Mattias Bokinge

Grüne Woche är världens största matmässa som årligen lockar hundratusentals besökare. Sveriges deltagande samordnas av Jordbruksverket, och den svenska montern invigs på fredag av Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin och Sveriges ambassadör i Tyskland Veronika Wand-Danielsson.

Ett av de utvalda företagen som märkt av intresset för Sverige som destination hos tyska konsumenter kommer från Småland. Ängabackens Björksoda från Sonarp, i norra delen av Vaggeryds kommun, är en alkoholfri, naturligt mousserande dryck av ren björksav. Företaget satsar också på måltidsturism sedan våren 2023, och har det senaste året tagit emot såväl tyska turister som lokala företag och organisationer.

– Grüne Woche är en otrolig möjlighet för Björksoda. Det är tack vare de många tyska besökarna hos oss som vi gjort en satsning på måltidsturism, vilket nu lett oss till Berlin. Det säger Martina Peterson, ansvarig producent av Ängabackens Björksoda. 

 

Ängabackens Björksoda är en småskaligt och hantverksmässigt framställd alkoholfri dryck av ren björksav. Naturligt mousserande, torrt och krispigt. Björksodan är ett lyxigt alkoholfritt alternativ till vin och skall avnjutas sval som måltidsdryck. Björksoda produceras av tre kvinnor på företaget Lanthandeln Sonarp AB, som såväl skördar som förädlar björksaven hemma på gården i byn Sonarp.

Björkarna på gården i Sonarp tappas under en kort men intensiv period mellan vinter och vår, två till tre veckor. Sedan fermenteras saven i två omgångar. Första fermenteringen sker på tank. Därefter buteljeras saven och fortsätter sedan att jäsa en andra gång i flaskan. Fermenteringen i flaskan gör saven naturligt mousserande.

Flaskorna lagras i jordkällare under minst ett år innan årgången släpps till försäljning. Resultatet blir en alkoholfri, torr, mjukt mousserande dryck. Med sin friskhet och sin genuina smak är Björksoda mycket matvänlig och passar bra till många olika slags tilltugg och rätter, gärna till det som är lite fett som ost och chark, stark mat eller skaldjur.

Källa: Pressmeddelande från Ängabackens Björksoda

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *