Nyheter

Anhöriganställning har upphört

Nyheter Även om det var länge sedan det var möjligt inom kommunal verksamhet har några privata hemtjänstbolag haft möjligheten för närstående att ta hand om sin anhörig mot ersättning. 

Arkivfoto från en hjälpande hand av närstående

– Nej, vi tillåter inte anhöriga som anställda i vår verksamhet. Andra aktörer har tillåtit det tidigare men det är flera år sedan vi inom kommunal hemtjänst hade denna möjlighet. Nu har vi skrivit in det i den nya LOV-lagen som gör att detta inte är möjligt längre i vår kommun. Vi måste ha dokumentation och vi vill att det ska vara personal som har kompetens att utföra hjälpen som behövs. Det medför en risk när anhöriga är anställda, kommenterar Lotta Damberg, socialchef.

Thomas Strand (S), vice ordförande i socialnämnden kommenterar ”– Det här är en kvalitetsfråga, därav ny skrivning i lagen”.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Anhöriganställning har upphört

Vad är den stora risken med att t.ex mannen tar hand om sin fru när ni kan låta outbildad personal jobba i hemtjänsten mannen borde väl veta mer om sin fru än någon annan.

Bättre med en person som vårdar än det spring som med 21 personer på 14 dagar i hemmen som det noterades häromdagen

Fattar inte varför det är motstånd till anhörigvård, jag fick förmånen att ta hand om min fru det sista halvåret innan hon gick bort 2007. Vi fick en fin sista tid genom att jag fick bli anhörigvårdare. Är inte en nära anhörig kvalificierad nog att veta sin anhöriges behov eller vilja? Vad menar du med kvalitet Thomas Strand?

Alf

Ja men ideellt Anhörigvårdare finns det i stor omfattning i Vaggeryds kommun och de verka öka i omfattning för varje år.

Märkligt att inte uppskatta alla anhöriga som vårdar ”gratis” . Närvaro 24 timmar om dygnet ,hela veckan. Borde utvecklas , inte avvecklas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *