Nyheter

Annie medverkar i SVT om skogsbränder

Nyheter Kanadaprofessor vill blanda barrskog med lövskog och våtmarker för att dämpa brandrisken i skogen. Lokala experten tillika skogsägare, Annie Johansson från Kylås utanför Skillingaryd, är med i kvällens program av Vetenskapens värld. Annie kommenterar att våtmarker inte är ett brandhinder.

Branden vid Flymossen utanför Lanna spred sig snabbt i torrt gräs. Om det ska hindra branden ska det vara öppet vatten och en lågintensiv brand. I Västmanland hoppade branden över en sjö på närmare 2 km, berättar Annie Johansson  [1/2]

Flymossens brand i juni 2017. Foto; Annie Johansson  [2/2]

Arkivfoto från Flymossen 2017.

Skogsbränderna blir allt fler och omfattningen större kunde man se och höra under gårdagens Rapportsändning i SVT där kanadensiska skogsbrandsforskare berättade att skogsägarna själva bidrar till högre brandrisk när skogsplantering görs. Planterar man enbart barrträd ökas brandrisken och kanadensarnas rekommendation var att blanda barrskog med lövskog och våtmarker, vilket inte vår lokala skogsbrandmästare Annie Johansson från Kylås tycker är någon bra idé.

– Ekonomiskt bäst är att plantera granskog i våra bygder. Tät granskog brinner riktigt dåligt och den är dessutom svår att få eld på. I Kanada finns inga vägar i skogen, som vi har hos oss. Om man har 50% lövinblandning i sin skog dämpas brandbeteende som redan har skadats, berättar Annie.

– Ett lokalt exempel är skogsbranden i Flymossen, Lanna, där området var utdikat men låg i en våtmark, där det spred sig snabbt, så jag ser inte våtmarker som ett brandhinder, avslutar Annie Johansson i Kylås, som är både skogsbrandsexpert samt skogsägare. 

SVT har besökt Annie i Kylås och ikväll sänds ”Skogsbränders tid” i Vetenskapens värld.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *