Nyheter

Använd inte SEK

Nyheter Vi får ofta rätta i kommentarer när det gäller valutor.

Vi har en gyllene regel att inte skriva förkortningar och inte heller när det gäller valutor. Där blir vi alla som kommenterar att inte skriva SEK utan kronor eller om man måste förtydliga svenska kronor.

Valutan euro blir mer och mer vanlig även för oss svenskar, speciellt när vi åker utomlands. Tänk på att det heter en euro och två euro. Det ska alltså inte vara ”s” i pluralis.

De flesta valutor har i dag samma form i singularis som pluralis. Det finns dock undantag som krona – kronor, dinar – dinarer och rupie – rupier.

Sedan kan man ju diskutera hur man ska uttala euro. Inom svensk språkvård rekommenderas i allmänhet evro men allmänt används nog mest engelskans euro. Själv säger jag evro men är nog på sikt på den förlorande sidan.

Kom gärna med egna förslag vad vi ska avhandla: Skriv till etikett@skillingaryd.nu.

Mer kring språket

TT-språket är en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Kika gärna in på dess hemsida för där kommer vi att hämta de flesta tipsen vi kommer att förmedla: https://tt.se/tt-spraket/skriv/. Vi kommer även att ge tips på andra bra sidor som Språkrådet.

Tilläggas kan att även vi journalister gör fel. För att minska förekomster försöker vi också att studera TT-språket.

De flesta felen vi gör är dock av annan natur:

Vi skriver för fort och ser kanske inte att vi tappat något ord eller kanske skrivit itne i stället för inte.

Vi skriver kanske av slentrian idag i stället för i dag eller eller 5–600 i stället för 500–600.

Vi glömmer kanske att ta bort en engelsk förkortning eller att ett namn som HV 71 ska särskrivas då bokstäver och siffror oftast inte ska skrivas samman.

Taggar

Dela