Nyheter

AQ-vinst – ändå inte bra

AQ-vinst – ändå inte bra

Nyheter AQ Group med bland annat fabrik i Vaggeryd visar ett plusresultat för 2016 men vd Claes Mellgren är ändå inte nöjd då det är lönsamhetsproblem i Sverige, bland annat i Vaggeryd som dock ändå går runt nu.

QA har verksamhet i Vaggeryd där man hyr av Mastec

 

Här följer siffror följt av en vd-kommentar:

Bokslutskommuniké 2016

Helåret 2016 i sammandrag
Nettoomsättningen ökade med 12 % till 3 289 miljoner kronor (2 931)
Rörelseresultatet (EBIT) ökade med 39 % till 281 miljoner kronor (202)
Resultatet efter finansnetto (EBT) ökade med 32 % till 279 miljoner kronor (212)
Resultatmarginal före skatt (EBT) 8,5 % (7,2)
Kassaflödet från löpande verksamheten ökade med 77 % till 290 miljoner kronor (166)
Soliditeten uppgick till 60 % (58)
Resultatet per aktie efter skatt ökade med 38 % till 13,01 miljoner kronor (9,44)
Styrelsen föreslår en utdelning på 2,75 miljoner kronor (2,25)

Fjärde kvartalet, oktober – december 2016 i sammandrag
Fortsatt tillväxt i försäljning och resultat i huvudsak drivet av förvärv
Nettoomsättningen ökade med 13 % till 905 miljoner kronor (803)
Rörelseresultatet (EBIT) ökade med 9 % till 60 miljoner kronor (55)
Resultatet efter finansnetto (EBT) ökade med 9 % till 60 miljoner kronor (55)
Resultatmarginal före skatt (EBT) 6,6 % (6,8)
Kassaflödet från den löpande verksamheten ökade med 57 % till 55 miljoner kronor (35)
Soliditeten uppgick till 60 % (58)
Resultat per aktie efter skatt ökade med 16 % till 2,79 miljoner kronor (2,41)

Claes Mellgren kommenterar;

Marknaden
Fjärde kvartalet är vårt 89:e kvartal i rad med vinst.

Vi har varje år sedan starten 1 oktober 1994 det vill säga under 22 år ökat omsättningen. Under samtliga 89 kvartal har AQ visat vinst. År 2016 är det återigen högsta omsättning och resultat i koncernens historia.

Både omsättning och resultat är bättre än motsvarande kvartal 2015 men vi är inte nöjda.

Fjärde kvartalet är ett kvartal med avsevärt lägre marginal än första och andra kvartalet. Som jag tidigare kommunicerat hade vi under det första halvåret osedvanligt många projekt med bra rörelsemarginal. Två av våra produktionsanläggningar i Sverige har lönsamhetsproblem och åtgärdsprogram pågår, men det kommer att ta tid att få dem att nå tillfredsställande lönsamhet. Inklusive förvärvet av Gerdins Industrial System AB med dotterbolag borde resultatet i kvartalet blivit bättre.

Råvarupriserna speciellt för stål ökar nu snabbt, det är därför viktigt att vi omgående kan justera våra kundpriser när råvarupriserna ökar.

Den organiska tillväxten för fjärde kvartalet 2016 var -4,6% jämfört med fjärde kvartalet 2015. Detta berodde till största delen på vikande försäljning till några av våra kunder i Sverige. Svensk industri går generellt bra, men våra kunder inom telekom och förpackningsmaskiner har haft lägre försäljning och minskat behov av mekanik på grund av teknikutvecklingen.

Som vanligt är vårt fokus på att anpassa oss efter kundernas krav och verkliga efterfrågan. Det är en strategi som vi kommer att fortsätta med, att vara snabbfotade och anpassningsbara oavsett om­världs­­händelser.

Styrelsen har beslutat att låta målet för EBT-marginalen före skatt vara oförändrad på 8 %.

Förvärv
Gerdins övertogs den 3 oktober 2016. Det är vårt hittills största förvärv sett till omsättning. Dotterbolagen i Gerdins har införlivats i AQs befintliga affärsområden. Två av Gerdins verksamheter har inte levererat resultat enligt prognos. Ett förbättringsarbete pågår att rationalisera administrationen och minska omkostnaderna.

Förvärvet medförde ett antal nya spännande kunder inom bland annat försvarsindustri, skogs/jordbruks-maskiner i Sverige och Tyskland. Inom marknad, inköp och IT finns pågående handlingsplaner. Vi har redan sett besparingar inom inköp med hjälp av AQs globala inköpsorganisation. Gerdins har en väl fungerande försäljningsorganisation som kommer att hjälpa oss öka den organiska tillväxten totalt.

Organisation
AQ Plast ABs flytt av tillverkningen till Anderstorp från Vadstena är klar. Kostnaden för flytten har dock blivit högre än planerat. Det är fortfarande störningar i produktionen i Anderstorp.

Den 16 januari började AQs aktie att handlas på Nasdaq Stockholm Mid Cap. Film från klockringningen finns på vår hemsida www.aqg.se.

Vår organisation bygger på entreprenörskap och det är en grundbult i våra värderingar.

Utsikter
Indien är en marknad i stark tillväxt. AQ ser dessutom en tydlig trend att många av våra kunder vill använda Indien som ett alternativ till Kina även för leveranser till Europa. Vårt bolag i Indien växte kraftigt under 2016, även under 2017 tror vi på en tillväxt. Dock är lönsamheten fortfarande otillfredsställande, men vi såg ett positivt trendbrott i slutet av året. Kvalitet och leveranssäkerhet har också förbättrats.

Vårt bolag i Mexiko utvecklas positivt och har vänt förlusten under 2015 till vinst under 2016. Vi tror på en bra tillväxt 2017 och bolaget levererar också ett mycket bättre kundvärde än tidigare.

AQ blev årets mekanikleverantör 2016 till Sony Mobile. Sony monterar en ökad andel av sina mobiltelefoner i Thailand istället för i Kina. Vårt bolag i Thailand har därmed goda möjligheter till tillväxt och resultatförbättring under 2017.

Min bedömning är trots en negativ organiskt tillväxt i fjärde kvartalet, att vi inom flera områden tar marknadsandelar och även kommer in på nya marknader. Man skall dock vara medveten om att det är en global konkurrens med åtföljande prispress som AQ lever i.

Med starka relationer till världsledande kunder och engagerade medarbetare ser jag positivt på framtiden med fortsatt tillväxt och stabil resultatnivå. En viktig del i detta är våra värderingar och vår strävan efter att vara en ”reliable” leverantör till ledande industrikunder.

AQ är väl positionerade för nya förvärv såväl finansiellt som ledningsmässigt.

Jag vill speciellt tacka våra kunder för ett gott samarbete samt våra anställda för goda arbetsinsatser under 2016.

Claes Mellgren, koncernchef

Taggar
Aq

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *