Nyheter

Är löftet upphävt?

Nyheter Marias brev till rektor Anna Fritz angående fritidsnedläggningen i Åker

Man brukar ju säga att man aldrig upphör att förvånas, men denna gången blev vi ändå mycket förvånade över nedläggningsbeslutet, eftersom  historien så tydligt upprepar sig. Som ni säkert anar protesterar vi mot beslutet av nedläggning av fritidsverksamheten i Åker. För precis ett år sedan skickade vi följande ett mail till dig, Anna Fritz, eftersom ni även då föreslog en nedläggning av fritids på Åkers skola. Brevet som skrevs för ett år sedan; 

Jag vill skriva några rader om det förslag ni kommit med angående förändringarna på fritids gällande Åkers och Klevshults skolor.

Vi har precis i Landsbygdsupproret gått mangrant ur husen för att kämpa för våra skolor, efter att förvaltningen lagt förslag på nedläggning av Åkers skola och neddragning av elevantalet på Klevshults skola. Efter en lång kamp har politikerna lyssnat och beslutat att landsbygdsskolorna bla, Åker och Klevshult ska finnas kvar – och att de ska utvecklas. De ska dessutom utökas med stadie 6. Döm om vår förvåning när vi då läser detta förslag försämringar för barnen på dessa skolor.

Vi har själva två döttrar, en på varje skola, och det du beskriver, att barnen ska få fortsätta leken är ju en fin tanke, men det har aldrig varit ett problem för barnen. Leken fortsätter på fritids på den andra skolan, en del av kompisarna åker med, en del stannar kvar i Klevshult.

Däremot innebär förslaget en stor försämring för logistiken i familjerna. Att kunna hämta och lämna sina barn när man slutar sitt arbete, trodde jag var en självklarhet. Att köra 2-3 mil extra per dag för oss som redan har lång väg från skola och bostad är ju helt absurt. Att lösa det med en skolskjuts till, hjälper på inget sätt till. Är det tänkt att vi ska anpassa våra arbetstider efter fritidstiderna?

När dåvarande rektor  Peter Hansson, samt områdeschef Katarina Friberg, informerade om sammanslagning mellan Klevshult och Åker, för två år sen, så var vi föräldrar mycket oroliga för just detta som ni nu ger förslag på. Och vi blev lovade att alla barn skulle få fritids på respektive ”hemskola”, just för de anledningar jag beskriver. Som ni säkert vet är logistiken för oss föräldrar svårt i dagens samhälle, att hämta och lämna sina barn på fritids är en del av den dagliga logistiken. Om förslaget som ni lagt skulle bli verklighet innebär det en stor försämring för oss föräldrar. Att få ca 2-3 mil extra körväg per dag är ett hårt slag för oss föräldrar som bor i området.

Åkers skola kommer framöver vara en 4-6 skola. Som jag förstått det är det få elever i de årskurserna som har fritids, vilket torde leda till att antalet barn på fritids blir så lågt att fritids riskerar att försvinna helt. För de barn som behöver fritids i dessa åldrar får det ju stora konsekvenser.  Var ska dessa barn gå? Och dessutom hur påverkar det skolan på sikt? En skola som inte kan erbjuda fritids – Vem vill gå där?

Så till sist; Är detta ett välförankrat förslag i förvaltningen? Är ni redo att gå till beslut? Och när iså fall beräknar ni att  förändringarna kommer att ske? Eftersom vi vet att barn som ska börja i förskoleklass till hösten, har fått fritidsplats i Klevshult istället för Åker så antar jag att ni är långt fram i processen?”

Samma argument som vi hade för ett år sedan har vi nu kvar;

         Nedläggning av Fritids på Åkers skola går rakt emot politikernas beslut om utveckling av landsbygdsskolor.

        Logistiken för föräldrar att hämta och lämna på Fritids försämras avsevärt. För flera familjer kommer det omöjliggöra att ha kvar sina barn på skolan.

        De barn som går på Åkers skola, 4-6, var ska de ha sin fritids?

        Löftet vi fick vid sammanslagningen av Åkers och Klevshults skola om att varje barn ska ha sin fritidsplats på respektive skola, är det plötsligt upphävt?

Jonas och Maria Ekdahl

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *