Nyheter

Arbete är grunden

Nyheter Socialdemokraterna Azra Muranovic och Kenth Williamsson med flera debatterar.

Arbete är grunden för frihet och välfärd

Azra Muranovic. Arkivbild

Människors vilja till arbete är samhällets viktigaste tillgång. Därför är och kommer kampen för att fler ska få möjlighet stämpla in på jobbet vara central för oss Socialdemokrater.

Våren 2020 har prövat samhällets styrka. Under corona-pandemin har personal inom vård och omsorg, skola, transportsektorn och butikspersonal stått i frontlinjen och sett till att samhället har fungerat under krisen. Och detsamma gäller givetvis många andra sektorer i samhället.

Pandemin har inte bara inneburit en hälsokris, utan också en ekonomisk kris där många har blivit arbetslösa och där företagare fått se sina livsverk slås sönder.

Utöver att minska smittspridningen har därför regeringens och samarbetspartiernas fokus varit att konsekvenserna för svenska jobb och företag ska tryckas tillbaka och att omställningen för den som blir arbetslös ska vara trygg.

Den enskilt största satsningen har varit möjligheten för företag att korttidspermittera anställda. En åtgärd som räddat arbetstillfällen i Jönköpings län. Hittills har drygt 24 000 anställda i länet beviljats korttidspermittering och andelen korttidspermitterade i Jönköpings län är den tredje högsta i landet procentuellt räknat.

Kenth Williamsson. Arkivbild

Det här har inte minst varit en viktig åtgärd i konjunkturkänsliga GGVV-regionen där våra många underleverantörer drabbas när större företag bromsar sin produktion.

Utöver korttidspermitteringar har regeringen också sett till att staten tar kostnaderna för sjuklön, sänkt arbetsgivaravgiften, infört hyresrabatter, höjt taket i arbetslöshetsförsäkringen och skapat fler nya utbildningsmöjligheter.

Samtidigt stärker vi kommunernas möjlighet att erbjuda sommarjobb för ungdomar då många sommarjobb som brukar finnas inom exempelvis besöksnäringen försvunnit på grund av pandemin. Totalt handlar satsningen om uppåt 20 000 sommarjobb i hela landet.

Att hantera den akuta krisen är högsta prioritet för oss Socialdemokrater. Samtidigt måste vi orka se framåt och planera för att kunna omstarta ekonomin. I det läget är det mest effektiva sättet kraftfulla offentliga investeringar och offentlig konsumtion som exempelvis satsningar på nya järnvägar och vägar, fler anställda inom välfärden och inte minst satsningar på vuxenutbildning för de som måste ställa om efter att blivit av med jobbet.

Nu behöver vi prioritera investeringar i ett starkare samhälle – inte sänkta skatter. Så bygger vi ett tryggare och mer hållbart Sverige efter pandemin.

Azra Muranovic (S)
Oppositionsråd Värnamo kommun

Kenth Williamsson (S)
Oppositionsråd Vaggeryds kommun

Johanna Haraldsson (S)
Riksdagsledamot i Jönköpings län

Marie Johansson (S)
Oppositionsråd Gislaveds kommun

Markus Kauppinen (S)
Oppositionsråd Gnosjö kommun

Taggar

Dela


9 reaktioner på Arbete är grunden

Bra Kenth Williamsson.Det är typiskt för högerpartister att inte skriva sytt namn när de debatterar.

Alltid spännande med lite debatt. Jo vi har välfärd i det här landet och det ser vi när vi jämför oss med andra länder. De nordiska länderna ligger i topp. Men även om vi genomför stora satsningar som förbättringar för pensionärerna genom exempelvis ökad boendestöd eller minskad pensionärsskatt som de borgerliga partierna införde (Kraftigare skatt för pensionärer än löntagare- vilket är unikt i världen) och som (M) + (KD) + (SD) lyckades utöka direkt efter valet så finns det mycket att utveckla. Vi socialdemokrater har röstat emot kraftiga avgiftshöjningar för pensionärer ett flertal gånger i kommunen så där låter du verkligen som en sosse- vilket känns bra då vi är för jämlikhet och en stark välfärdsstat. Vi är också emot diskriminering oavsett kön eller varifrån man kommer eller vilken sexuell läggning man har eller någon annan diskrimineringsgrund och som sagt det är inte första gången som vi sänkt arbetslösheten efter att en borgerlig regering styrt- det kan du säkert kolla upp själv!

Det är också lätt att klappa sig själv på axeln för sysselsättningen under en högkonjunktur. Ni är passé och kommer att minska konstant nu och framåt.

Det är också lätt att klappa sig själv på axeln för sysselsättningen under en högkonjunktur. Ni kommer att minska konstant nu och framåt.

Kenth du säger att ni prioriterar välfärden, hur har vi råd med den? Ni kastar ut miljarder till stöd nu och satsar på migration och integration. Dessa saker generar inte en krona till staten på 10-15 år. Välfärden finns inte idag. Pensionärer har inte råd med tandvård men våra nya medborgare får tandvård för 50:-/besök. Pensionärer och en ensamstående svensk mamma får mindre i ersättning än en nyanländ kvinna med barn. Varför är det så Kenth? Varför är det skillnad på människors bidrag och ersättningar i detta landet? Socialdemokraterna är inget arbetarparti längre. Jag är för lika behandling för alla, inga särbehandlingar.

Tack för din fråga Lars! Det är riktigt som du säger att tåg ställs in på grund av exempelvis snö och blåst. Vi (S) har satsat hårt på att få järnvägstrafiken att gå mer punktligt. Bland annat genom satsningar på ökat underhåll och service och i maj var punktligheten över 93 procent för SJ i maj för sjätte månaden i rad, vilket är ett rätt starkt resultat.
Dock noterar jag att det ser olika ut lokalt och jag blir bekymrad när man ställer in tåg och bussresor alltför ofta då det minskar invånarnas intresse för hållbara resor.
Varför ska vi då bygga nya järnvägar?
Eftersom det är brist på kapacitet på järnvägen så måste vi bygga mer järnväg annars kommer punktligheten att minska eller så får man begränsa antalet turer. Vilket inte är bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Men det viktigaste skälet kanske ändå är att man bygger ihop stora delar
av Sverige med hållbara kommunikationer. Det blir lättare att pendla till jobb och bättre och
hållbara resor såväl för person- som godstrafik.

Varför bygga nya järnvägar,för så fort det blåser lite eller snöar lite så ställs tågen in.

Jo. För oss är arbete och möjligheten till försörjning centralt och det är därför arbetslösheten har sjunkit jämfört med när vi tog över.
När moderaterna ledde landet i finanskrisen så fick vi krisstöd av EU därför arbetslösheten steg så mycket vilket inte är något att skryta om. Detta på grund av vår höga arbetslöshet.
(M) införde inte heller permiteringstöd vilket gjorde att enskilda men även företag drabbades hårt ekonomisk. Floskler får du stå för själv. Vi kan bara konstatera att behovet av en starkare och bättre generell välfärd känns mer påtaglig än på länge vilket gör att intäkterna för staten måste öka- inte minska. För oss är välfärden prio 1.

Klart skatterna ska sänkas och även arbetsgivarevgiften skall sänkas så fler startar bolag och fler kan anställas, allt annat som debattörer ovan skriver är floskler som alla sossar slänger sig med. Sverige behöver riktiga jobb inte dessa bidragsframkallande projekt som brukligt justerar siffror för sossar. Riktiga jobb och en ärlig statistik har aldrig varit något för Socialdemokraterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *