Nyheter

Arbetslösheten bland utlandsfödda faller

Nyheter Tio av 13 kommuner i Jönköpings län såg en ökande arbetslöshet bland utlandsfödda i maj. I Vaggeryds kommun däremot minskar den.

Arbetslösheten sjunker bland kommunens utlandsfödda. Bild: Arbetsförmedlingen

Den senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen visar på en nedgång i arbetslöshet bland utlandsfödda i Vaggeryds kommun med 0,8 procentenheter. Arbetslösheten bland invånare födda i ett annat land låg i maj på 9,6 procent.

Arbetslösheten i hela befolkningen ökar

Under maj månad rapporterade Vaggeryds kommun en total arbetslöshet på 4,2 procent. Det är en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med samma tidpunkt i fjol. Även i Jönköpings län stiger arbetslösheten .

Sett till antalet personer betyder det att 313 av 7 452 invånare i åldern 16 till 65 år i Vaggeryds kommun var inskrivna som arbetssökande (17 fler än i maj i fjol).

Vaggeryd är inte den enda kommunen i Jönköpings län där arbetslösheten går uppåt. Arbetsförmedlingen ser i själva verket just nu en uppgång i samtliga kommuner. Störst är ökningen i Tranås, där arbetslösheten stiger med 1,5 procentenheter.

Även om arbetslösheten i Vaggeryd alltså ökar, så ligger den fortfarande under snittet i hela Jönköpings län (4,2 procent i kommunen, jämfört med 5,7 procent i hela länet). Habo har den lägsta arbetslösheten i länet (3,4 procent), medan Sävsjö har den högsta (8,4 procent).

I riket som helhet steg arbetslösheten med 0,4 procentenheter i maj jämfört med året innan och ligger nu på 6,5 procent. 191 av 290 kommuner har högre arbetslöshet i dag än för ett år sedan.

Arbetslösheten bland utlandsfödda sjunker

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 9,6 procent i Vaggeryd under maj månad, motsvarande 171 av 1 781 personer. Det är 0,8 procentenheter färre än vid samma tidpunkt i fjol (−9 om man räknar personer). Därmed är de utlandsföddas arbetslöshet lägre än vid samma tidpunkt i fjol för åttonde månaden i följd.

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 5,4 procentenheter i Vaggeryd. Det är en mindre skillnad än för ett år sedan (−1,1 procentenheter).

Den här skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikesfödda är ändå förhållandevis liten i Vaggeryd om man jämför med andra kommuner i Jönköpings län. Gnosjö har, relativt sett, den minsta skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikes födda i länet. Habo har den största.

Medan arbetslösheten bland utlandsfödda alltså minskar i Vaggeryd så ökar den i Jönköpings län. Jämfört med maj förra året har andelen arbetslösa utlandsfödda i länet ökat med 0,7 procentenheter (till 14,4 procent).

Ungdomsarbetslöshet ökar

Precis som den totala arbetslösheten stiger arbetslösheten bland unga (+1,4 procentenheter). I maj var 5,2 procent av 18–24-åringarna (motsvarande 39 personer) inskrivna som arbetssökande . Mäter myndigheten antalet inskrivna ser de en ökning med tolv personer på ett års sikt. Precis som den totala arbetslösheten ligger ungdomsarbetslösheten i Vaggeryd lägre än i Jönköpings län som helhet. Skillnaden mellan kommunen och länet är 1,5 procentenheter.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *