Nyheter

Arbetsmiljöverket kräver bättring

Nyheter Det är alldeles för hög ljudnivå på Fenix 1 och 2 i Vaggeryd och åtgärdas inte arbetsmiljön senast 31 augusti riskerar bun att få betala 400 000 kronor i ”böter”.

Fenix 2

Det är Arbetsmiljöverket som riktat kritik och bun, barn- och utbildningsnämnden, ska nu åtgärda problemen. Slutnotan för ljudisolering förväntas hamna på flera hundra tusen kronor.

Arbetsmiljöverket påpekar för kommunen:

1. Ni ska vidta åtgärder så att det störande bullret från förskolan inte medför ohälsorisker för personal och elever på Fenix kultur och utbildningscentrum.

2.Ni ska se till att gymnasiesärskolan kan bedriva sin undervisning i lokaler som inte störs av buller från annan verksamhet.

Fenix personalarbetsrum ligger vägg i vägg med två av förskolans rum. Gymnasiets personal som har sina arbetsplatser mot förskolan störs av ljud. Lekfrekvensen är hög under förmiddagen fram till cirka klockan 10.30 innan barnen är ute samt efter lunch.

– Vi har undersökt möjligheterna att på förskolan ändra rummens användning men ser inte att det är möjligt. Troligt är att ljud går igenom väggen men även via ventilationsanläggningen. Eventuellt sker också ljudöverföring via takskivorna. Barn- och utbildningsförvaltningen kan inte organisera bort arbetsmiljöproblemet, förskolan och gymnasiet behöver vara i sina respektive lokaler, noterar barn- och utbildningsförvaltningen.

Även förskolans personal har problem med störande ljud från egna verksamheten samt från gymnasieelevernas gemensamma utrymmen. Vid ombyggnationen till förskolelokaler användes befintliga och nya enkelglaspartier. Dessa ljudisolerar i stort sett inget.

Förslag på åtgärd:  Ljuddämpa väggen mellan förskolan och gymnasiets personalrum på gymnasiesidan. Undersök och ev ändra i ventilationsanläggningen så överhörning ej sker. Byt ut glaspartier till isolerglas, i första hand till administratören och i andra hand till specialpedagogernas arbetsrum.

I övre plan har kulturskolan lokaler för sång/musik/dans-undervisning. I planet under har gymnasiesärskolan sina lokaler. Vid projekteringen i samband med byggnationen har ett grundläggande misstag gjorts där man troligen utgått ifrån att undervisning i kulturskolans lokaler ej sker på dagtid. Detta innebär att det mellan planen endast är normal ljuddämpning som består av betongplattan, installationsutrymme samt ett enkelt undertak.

Idag används kulturskolans lokaler dagtid bland annat till högstadiets musikundervisning och förskolans dans/rörelsepass. Dessa moment stör gymnasiesärskolan. Undervisning i kulturskolans lokaler i sång/musik/dans-undervisning kan inte ske dagtid om klassrumsundervisning, och i synnerhet undervisning i gymnasiesärskolan, sker i planet under.

Förslag på åtgärd, hållbart och långsiktigt: Bygg om så lokalerna kan användas till det de är avsedda för.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *