Nyheter

Arrangerade digital form av frukostmöte

Nyheter Kommunen, Arbetsmarknadsenheten och Arbetsförmedlingen arrangerar frukostmöte för näringslivet. Igår gjordes den digitalt. ”Vi är en lagom och god kommun”

Frukostsoffan där Susanne Hägerstam, Annika Hedvall och Gert Jonsson inledde det digitala frukostmötet

När frukostmötet startar sitter Susanne Hägerstam, Annika Hedvall och Gert Jonsson i ”frukostsoffan” i Skillingehus. Via digitala former fick vi andra följa med på premiären av det digitala frukostmötet som annars brukar vara ute hos företagarnas i kommunen…

– Vi har strävat efter att ställa om och inte ställa in. Från mitten av mars har vi haft vår krisledningsgrupp i gång. Hur kan vi upprätthålla vår viktiga verksamhet har varit fokus. Hur kan vi skydda våra äldre och vår personal i vår verksamhet. Det har varit ett intensivt arbete.

Länsstyrelsen är samordnare och har hjälpt kommuner att koncentrera sig på rätt saker. Bland annat tillgången på skyddsutrustning. Vi har hela vägen klarat både det och bemanna upp våra verksamheter. Den stora utmaningen är tålamodet och uthållighet, berättar kommundirektör Annika Hedvall.

Susanne undrar om det hänt något annat i bakvattnet av covid-19

– Man måste hela tiden hålla humöret uppe, vi fick ta första spadtaget på Logpoint. Vi märker ett stort intresse för kommunen. Det måste vi möta och hantera. Intresset har verkligen inte svalnat. I politiken har vi kunnat hantera den här pandemin genom att arrangera digitala möten. Vi ska ta med oss det här framöver. Det går faktiskt mötas på andra sätt. Vi känner att den stora utmaningen är arbetsmarknaden. Tillsammans med företag och organisationer ska vi göra något riktigt bra tillsammans. Vad skulle vi kunna hjälpa till med? Vi ska ta tillvara på tiden och inte bara snickra på altanen där hemma under tiden. Vi får inte tappa någonting på det här. Vad är det vi behöver rusta oss för? Menar Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen och en av deltagarna i ”frukostsoffan”.

– Vissa branscher inom näringslivet är hårt drabbade, säger Annika Hedvall.

– Vi har permitteringar i bygden och vi får se vad det tar vägen. Vi är en kommun som reser sig oss ur askan och vi har ändå samlat våra styrkor och tagit oss ur på ett bra sätt. Det här läget kan vi inte göra något åt, det kanske inte är den sista heller. Vi måste ha en beredskap som håller länge, säger Susanne Hägerstam från Näringslivsrådet.

– Vi har gjort många bra grejer tidigare, vilken investering att besöka 101 företag förra året, det var tur att vi gjorde det. Hur får vi till bra samverkan framöver. När vi kan jobba tillsammans blir vi starka. Vi är en lagom och god kommun. Det viktiga är att inte tappa det här, avrundar Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Johan Thorsell, vår nya näringslivschef, sätter sig i frukostsoffan

Efter ett litet filmklipp sätter sig näringslivschefen Johan Thorsell i ”frukostsoffan” och han berättar om sin första tid här i kommunen.

– Första tiden varit mycket jobb med åtgärdsprogrammen. Vi ska öka likviditeten inom företagen och sådant som vi från kommunen kan hjälpa till med. Informationsbrev har vi skickat ut. Vi har skickat ut en enkät till våra företag, värdebevis har delats ut, mycket information via telefon och webb. Vi ser också att det är en tid full med korttidspermittering och kanske varsel. Det ser väldigt varierat ut. Mycket beror på hur flexibla företagen har varit i krisen. Den tuffa sidan har varit underleverantörsidan då vår bygd gör mycket till fordonsindustrin , handel och turism. Nu befinner vi oss vid en platå, kommer det att vända eller att bli värre? Vi måste vara på tårna. Det Gert pratar om att vi ska komma starka ur det här. Om den här situationen förvärras måste vi se över nya åtgärder från kommunens sida. Ska man se framåt, vad mitt normala jobb ska vara, vi har antagit en ny näringslivstrateg. Vi kommer fortsätta besöka våra företag. Det går faktiskt att göra det även idag om man håller avstånd. Det kan ske med i olika område, där grannar i företagsområden får träffa varandra. Frukostmöten är väldigt omtyckta. Etableringar kommer jag att jobba med framöver. Stigamo och Båramo som är våra stora logistikområden, berättar Johan Thorsell näringslivschef som snart kommer att bosätta sig i Skillingaryd…

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *