Nyheter

Att vara kontaktfamilj – en uppskattad insats

Nyheter Flera barn i kommunen står på kö och är i behov av en extrafamilj någon gång i månaden. Familjehemssekreteraren Jenny Myrstedt berättar mer om behovet som finns och hur man blir en kontaktfamilj.

Vill du vara kontaktfamilj?

Vad innebär det att vara en kontaktfamilj undrade vi när vi träffade Jenny Myrstedt.

– En kontaktfamilj tar emot ett barn en till två gånger i månaden. Vanligtvis handlar det om att ta emot ett barn under en helg, men det kan också vara en vardag, beroende på vad barnens behov är. Barnet tar då del av er vardag. Om möjlighet och behov finns kan uppdraget även omfatta att barnet bor hos dig eller er under exempelvis en sommarvecka. Vi ser en stor brist och det är en uppskattad insats att få vara en extrafamilj. När vi får in en ansökan, matchar vi så att det passar både familjen och barnet bäst. Önskemålen är väldigt varierande: vi söker kontaktfamiljer både i tätort, dit barnet kan cykla efter skolan, och på landsbygden där kanske något husdjur finns.

– Det som många tror är att kontaktfamiljen ska vara en kärnfamilj, men absolut inte. Det kan vara ensamstående, par med utflugna barn eller ett äldre par som kan bli kontaktfamilj. Det vi vill är att man kan erbjuda trygghet och har tid att lägga på barnet som kommer till ens familj. Man behöver inte bo i kommunen för att vara en kontaktfamilj.

Vad händer när man ansöker om att bli en kontaktfamilj?

– En kontaktfamiljsutredning görs. Vi träffar familjen och gör ett hembesök och intervju. Vi gör även ett utdrag ur myndighetsregister, allt för att lära känna er och säkerhetsställa barnets bästa. Därefter matchar vi barn och familj. Ibland går det väldigt fort, ibland tar det lite längre tid. Det som krävs är att man har ett engagemang och utrymme för barnet i sitt hem. Det finns inget krav på utbildning och erfarenhet, utan vi söker en trygg plats för barnet en till två gånger i månaden. Att bli godkänd som kontaktfamilj handlar inte om att utredningen visar att man är en ”perfekt familj”. Det viktigaste är att det finns ett intresse och ett engagemang för människor och att ni vill dela med er av ert familjeliv till ett barn som jus nu behöver er, berättar Jenny.

I kommunen finns i dag tre kontaktfamiljer och tio barn står på kö.

– Vi har barn som stått på kö till en extrafamilj i flera år. Vi känner att vi verkligen behöver gå ut med informationen om att vi behöver kontaktfamiljer för att hjälpa dessa barn. Det utgår en ersättning i form av ett arvode och en omkostnadsersättning. Förutom ersättning finns vi här för hjälpa och handleda familjer under uppdraget. Vi vet att man kan göra skillnad genom att bli en kontaktfamilj och det finns ett stort behov.

– Som förälder kan man ansöka om kontaktfamilj för ditt barn om du av olika anledningar har behov av avlastning. De flesta barn som får en kontaktfamilj är mellan 6–12 år och det är både tjejer och killar. Äldre barn stöttar vi upp med kontaktperson. Vi har också stort behov av att kontraktera jourhem, vilket är ett uppdrag som innebär att man tar emot ett barn eller ungdom på kort varsel, avrundar Jenny. 

Här berättar Anton om extrafamiljen som betytt allt. 

Fotnot: Ansökan om att bli kontaktfamilj görs på kommunens hemsida under omsorg och hjälp.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *