Nyheter

Auktion efter konkurs för Strömslunds

Nyheter Anrika Strömslunds Snickerifabrik i Skillingaryd med kring 15 anställda har gått i konkurs.

Strömslunds tidigare lokal på Storgatan som man hyrde den sista tiden före konkursen  [1/16]

Från fredagens auktionsvisning  [2/16]

  [3/16]

  [4/16]

  [5/16]

  [6/16]

  [7/16]

  [8/16]

  [9/16]

  [10/16]

  [11/16]

  [12/16]

  [13/16]

  [14/16]

  [15/16]

  [16/16]

I dag har det varit visning av maskiner och mycket annat, som hade flyttats till Landmanns tidigare lokaler, bara några hundra meter söder om Strömslunds.

Strömslunds köptes 2011 av A 2 Designers i Huskvarna och det har varit tuffa år rent ekonomiskt. Konkursen har varit nära tidigare som i en artikel nedan från 2019 och i oktober blev den ett faktum. Det 66 år gamla företaget sattes i konkurs och de kring 15 anställda förlorade jobben

– Det fanns en som var intresserad av att köpa företaget men konkursförvaltaren trodde att det skulle gå att få in mer pengar till fordringsägarna genom att hålla auktion, säger en av de tidigare anställda som själv fått nytt jobb.

De flesta verkar ha fått jobb på företag i framför allt Skillingaryd och Vaggeryd.

Själva fastigheten såldes i mars till ett företag från Stockholmstrakten och det blev höjda hyror för Strömslunds. Det var en del i att konkursen kom att bli ett faktum.

• Tidigare artiklar kring Strömslunds med länkar:

2011: Strömslunds bygger nytt

2012: Möbelriket gästade Strömslunds

2012: Minnesvärt

2019: Snickerifabrik i konkurs

Fakta från Östbo Historiska Sällskap om Strömslunds

Strömslunds Snickerifabrik AB startades 1945 av Oscar Magnusson, Skillingaryd och företaget har under årens lopp sakta men säkert ökat sin produktion. Firmans specialitet har varit stommar till stoppmöbler, främst till rokokomöbler. Rokokon har hållit ställningarna under hela företagets historia. Utöver stoppmöbelsstommar har man tagit emot legoarbeten av olika slag från träbranschen.

Snickaren Oscar Magnusson började sin snickarbana på Herman Granstrands Snickerifabrik, Kyllefors, Skillingaryd. Under sin tid som arbetare i Kyllefors bodde Magnusson på Ängkärret, Ålaryd, Skillingaryd. 1916 flyttade Oscar Magnusson till Skillingaryd och fick anställning på Thulins Vagnfabriks Snickerifabrik. Efter en tid blev Magnusson förman på snickeriavdelningen. Här tillverkades alla slags komponenter av trä som användes för vagntillverkningen.

Starten 1945 skedde på tredje våning på Svenssons såg vid Kvarngatan. 1947 ingick tre av sönerna som delägare i företaget, nämligen Harald, Gunnar och Bertil Magnusson. Efter 10 år på sågen blev det för trångt för firman och år 1955 då beslöt man att bygga en egen fabriksfastighet på Smedjegatan 8.

År 1960 ombildades firman till aktiebolag. Då kom också sönerna Sven och Paul med i firman.Under åren har firman utökats och flera tillbyggen har gjort att fabriksbyggnaden nu är flera gånger större än vid starten. Nu planerar man ytterligare en tillbyggnad i södra delen av fastigheten.

När firman startade var man tillsammans med delägarna sex anställda. I nya fabriken sysselsatte man snart 12 anställda inklusive delägarna.Firmans produktion levereras till olika fåtöljfabriker i södra Sverige. Enbart i Rörvik levereras rokokostommar till 7 olika stoppmöbelfirmor.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *