Nyheter

Avslag till ägardirektivet

Nyheter Motionen om att ge kommunfullmäktige ägardirektiv till kommunägda fastighetsbolaget att bygga jämnare i de två tätorterna blev ett nej.

Arkivfoto

Det var fullmäktigeledamoten Atcha Adinda och Ewa Magnusson (båda L), som lämnade in motionen i november 2017 om att bygga jämnare i de två tätorterna Vaggeryd och Skillingaryd men även ett visst antal i Klevshult, Byarum och Hok. Kommunala bostadsbolaget nämner i ett yttrande att det är väldigt mycket byggnationer på gång och att man följer utvecklingen inför övervägande var nästa byggnation ska ske och att de mindre orterna är med i bedömningen.

– Viktigt att man kan bo och leva i hela kommunen, säger Ewa Magnusson (L).

– När det gäller själva motionen så står det i brödtexten att hela kommunen ska leva och att Vsbo ska bygga jämnare. Då står det även att våra mindre orter ska utvecklas. Det är inte brödtexten som fullmäktige tar ställning till. De tar ställning till yrkandet som motionären skriver om. Det handlar om att bygga jämnare i tätorterna. I praktiken har Vsbo byggt fler lägenheter i Skillingaryd och Vaggeryd. Effekten skulle bli att kommunala bostadsbolaget bygger fler lägenheter i Vaggeryd. Vi vill ha avslag på motionen. Vi konstaterar att Vsbo inte har byggt något under senaste mandatperioden. Inte för att Vsbo inte ville utan för att det blivit försenat. Skälet har varit det att detaljplaner inte varit klara, säger Kenth Wilhelmsson (S).

– Det är viktigt att man i varje mandatperiod ger ägardirektiv. Det här är ett bolag som ska bedriva samhällsnytta och då är det så att om ni redan har tjuvläst vår programförklaring där vi anger detta. Bifall till kommunstyrelsens förslag, menar Gert Jonsson (M).

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga när det handlar om ordval. Det kanske hade varit bättre om vi skrivit likvärdigt istället för jämnare byggande. Det har blivit debatt om det och det viktigaste för oss är att väcka frågan, säger Atcha Adinda (L).

Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag som är ett avslag på motionen, men delar synpunkten i motionen att det kommer att beaktas i kommande ägardirektiv.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *