Nyheter

Båramo går stabilt som tåget – trots coronapandemin

Nyheter Båramopendeln mellan Göteborgs hamn och Båramo kombiterminal i Skillingaryd har ökat antalet hanterade import- och exportcontainers med 4 % under första halvåret 2020 jämfört med 2019 och ökningen är hela 11 % jämfört med 2018.  

Arkivbild

Båramopendeln drivs sedan 2016 i ett unikt partnerskap mellan GDL, Green Cargo och PGF Terminal AB där GDL har det kommersiella ansvaret samt utför transporterna till och från terminalen, Green Cargo kör tåget, och PGF driver Båramo kombiterminal som man arrenderar av Vaggeryds kommun. Båramo är en av de största inlandsnoderna i hamnskyttelsystemet med järnväg till och från Göteborgs hamn, Skandinaviens största. Båramo kombiterminal ingår den av EU inrättade europeiska järnvägskorridoren Scandmed.

– Ökningen är resultatet av ett ständigt bearbetande av marknaden men är också kvittot från nöjda kunder och kunders kunder i hela Småland. Vi är glada att bidra till både ökad hållbarhet och ökad tillväxt även i svåra tider för regionens näringsliv säger Tomas Arvidsson som sköter utveckling av trafik vid PGF Terminal som också räknar med  att ytterligare trafik är på gång, vilket passar bra då terminalen fyllt tio år under 2020, med koppling till kontinenten.

– Järnvägstransport är inte bara hållbart utan ett säkert och tryggt alternativ och Båramopendeln stoltserar med en punktlighet om 98,7 % och även nu under sommaren med många och stora underhållsarbeten längs järnvägen löser vi transportuppgiften med omledning säger Magnus Gustavsson, Green Cargo.

– Att driva tidskritisk järnvägstransport med höga kundkrav på avstånd under 30 mil är en rejäl utmaning men genom systemlösningar och samarbeten har vi lyckats skapa en konkurrenskraftig transportlösning som en normal vardag gör att det är nästan 90 lastbilar mindre på vägarna mellan Göteborg och Småland säger en nöjd Markus Ekwall, GDL.

–  Vi har nyligen genom bland annat Aditro Logistics kommande etablering fått bekräftat både Båramo kombiterminals och järnvägstransporters logistiska fördelar och värde. Vi har högtryck på etableringsförfrågningar kommenterar Johan Thorsell, näringslivschef vid Vaggeryds kommun.

– Det som nu är väldigt viktigt inte bara för oss utan framför allt för att öka näringslivets hållbara konkurrenskraft i regionen är att den beslutade elektrifieringen av bland annat järnvägen Nässjö-Värnamo kommer i verkställighet. Pengar finns, beslut är tagna, nu gäller det att få planerna i verkställighet snarast inte minst med tanke på återstart av ekonomin efter pandemin säger med eftertryck Tomas Arvidsson med instämmande av Johan Thorsell.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *