Nyheter

Barnen fick följa digital operaföreställning

Nyheter Trollflöjten är en välkänd opera skriven av Mozart för mer än 200 år sedan. Nu har operan moderniserats och visat via streaming för skolbarnen i Vaggeryds kommun.

Smilla fick se Trollflöjten från skolbänken  [1/12]

  [2/12]

400 elever såg operaföreställning i skolan  [3/12]

  [4/12]

  [5/12]

Bilder målade efter föreställningen av barn i Svenarums skola. Ramar av notpapper från ReMida  [6/12]

  [7/12]

Bilder målade efter föreställningen av barn i Svenarums skola. Ramar av notpapper från ReMida  [8/12]

  [9/12]

Alice har sett Trollflöjten  [10/12]

Emil och Märta såg operan från klassrummet  [11/12]

Vera och Svea tyckte till om operaföreställningen  [12/12]

I början av skolveckan fick barnen vara med på en operaföreställning. Totalt var det 400 elever i Vaggeryds kommun, och tillsammans med skolorna i Älmhult och Gislaved blev det över 1 000 elever, som fick se Trollflöjten samtidigt. I dessa ”coronatider” är det ett sätt att erbjuda barnen kvalitativt och brett kulturutbud. Tack vare pengar från Leader Västra Småland, gjordes föreställningen kostnadsfri för skolorna i kommunen.

Den flera hundra år gamla operan hade fått några nya aktuella inslag, som exempelvis givetvis obligatorisk handtvätt innan de åt mat.

– Om läget tillåter i höst kommer barnen i vår kommun att få möjligheten att se operan med skådespelarna på plats live, men i väntan på detta var det ett mycket roligt och bra initiativ. För även om artisterna nu inte var i samma rum fick de med sig barnen på ett bra sätt genom att prata med dem, få dem att sjunga och göra rörelser, säger Kerstin Nordenstam från ReMida som var med i Klevshults skola och hon berättar vidare att ReMida samordnar kontakter mellan skolorna och Minopera.

– Vilken trevlig stund vi hade med ”Trollflöjten”. Barnen var med på noterna och både sjöng med och gjorde vatten- och eldrörelser, säger Anna Johansson som är lärare i årskurs 1 vid Götafors skola.

Vad tyckte barnen om föreställningen?

– Det var bra, men sången (operasången) var för högt. Fågelfångaren Papageno var bäst och roligast, kommenterar Alice.

– Perfekt! Gillade när de sjöng, säger Märta.

– Papageno var roligast! tycker Svea och Vera håller med ”Det bästa var Papgeno”.

Emil tyckte operaföreställningen var jättebra men det var lite för hög sång kommenterar han efter den digitala operaföreställningen.

I Svenarums skola berättar Linnea;

– Vill bara säga att operan var superlyckad och mina elever älskade den. Jag hade med mig förskolans blivande sexåringar också så vi var 13 barn som följde föreställningen. Toppen! Barnen upplevde det som att skådespelarna talade till dem och responderade verkligen. Hoppas på fler sådana här chanser!, säger man från Svenarums skola.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *