Nyheter

Bättre skatepark i Vaggeryd!

Nyheter 14-årige Joel Jonsson från Vaggeryd lämnar här sin insändare

Arkivfoto

I Vaggeryd finns det en skatepark, och det enda den består av är fem billiga ramper. Skateparken har säkert funnits i mer än 10 år nu och parken är inte värd en enda krona längre, eftersom ramperna bara blir äldre, slitnare, risigare och sunkigare plus att de redan har byggts upp en gång innan.

Jag har varit på flera olika skateparker så jag vet hur en ordentlig skatepark ser ut. Skateparken vi har i Vaggeryd går inte ens att jämföra med skateparker i andra kommuner. I exempelvis Jönköping finns en ”pool”, ”quarter pipes”, ”banks”, både inomhus- och utomhusparker, särskilda trappor avsedda för skejting och ”rails”, men allt Vaggeryd kan erbjuda är fem små ruttna och sunkiga miniramper.

Jag känner många som har slutat skejta på grund av att skateparken här är urdålig och man behöver åka till Jönköping för att kunna åka i en vettig park. Jag själv har slutat skejta flera gånger för den anledningen men nu har jag börjat igen och nu vill jag hålla kvar i skateboardandet och ha en ny skatepark i Vaggeryd.

Skateboarding hade kunnat locka så många fler och gjort att fler skulle ha det som en hobby om det bara fanns en bättre skatepark, men nu har ungdomarna här inte möjligheten att utöva sporten på riktigt.

För det första är det så himla många i Vaggeryd som har velat börja skejta men har slutat på grund av den kassa skateparken.

För det andra så är säkerhet också kass, när man väl ramlar så slår man sig hårt. Man river upp mycket större sår än om man skulle åka på en betongpark och marken är inte ens jämn.

Min tredje åsikt är det som jag sa innan, parken är inte ens värd en enda krona längre, vi behöver verkligen en renovering, helst en helt ny park.

Dessutom på Sveriges Skateboard Förbund kan man läsa ett citat som ser ut såhär: ”Det är nu upp till respektive kommun att se till att Skateboard som idrott har en fungerande och säker miljö, i de skateboardparker som anläggs. ”Varför har inte Vaggeryd tagit hänsyn till detta när de tar hänsyn till en massa andra sporter. Förutom det redan nämnda så har skateparken gått sönder flera gånger, med hål i ramperna så har privat personer fått bygga upp den igen, kommunen bryr sig inte ett dugg.

VI BEHÖVER EN FÖRÄNDRING!

Visst skulle man kunna hävda att det kostar väldigt mycket att renovera eller bygga en ny skatepark, men till detta vill jag säga att man skulle få ut många fler ungdomar att skejta om detta gjordes och det skulle också bidra till en positiv hälsoeffekt. På hemsidan tendanceairmaxfleuries står det att ”Som med alla former av fysisk rening, skateboard kan minska eller eliminera risken för många hälsoproblem. Såsom högt blodtryck, diabetes och fetma. Skateboard kan också minska risken för hjärt-kärlsjukdomar genom att minska dina triglyceridnivåer och öka dina ”goda” kolesterol. 

Ett till motargument skulle ju kunna vara att varför man skulle satsa på detta när man kan satsa på skolor, sjukvård eller räddningstjänst? Men man behöver göra grejer på vardagen så man får energi så man t.ex. kan gå till skolan nästa dag. Man behöver röra på sig, det är väldigt svårt att hitta en aktivitet som är rolig och som gör så att man kommer ut på dagarna. Folk mår psykiskt dåligt för de inte rör sig tillräckligt.

Å ena sidan kan det ta mycket plats med en ny skatepark å andra sidan om du vill att ditt barn vill att den ska vara ute, få luft och vara aktiv om dagarna så gör det inget att det tar så mycket plats, ju större desto bättre.

Man kan till och med bygga hela skateparken på en annan plats t.ex. IP där man får en mycket större plats. Där kan man lätt hitta en plats där man kan bygga en betongpark och IP står ju faktiskt för idrottsplats och där skulle en skatepark passa perfekt. Man hade nog kunnat starta en skateskola där också så de som vill lära sig att skejta kunna få den möjligheten.

Alla vuxna klagar på att ungdomarna bara sitter inne hela tiden och lever i sin digitala värld, men de kan inte klaga så länge de inte gör något åt det. Allt Vaggeryds kommun är villiga att göra är en liten reparation under sommaren där de byggde upp ramperna med lite trä.

Att skejta är en sport. Vaggeryd har en pingisklubb, skridskobana, boxning, fotboll, bandy, innebandy osv men alla som vill åka skateboard får inga förutsättningar att utvecklas i sporten. Skateboarding skulle gynna så många ungdomar, det är bra för hälsan, ungdomar kommer ut och får luft, man kan hitta nya vänner och det skulle vara en bra mötesplats för ungdomarna i Vaggeryd. Därför tycker jag att vi behöver en ny skatepark för en friskare och gladare kommun.

Joel Jonsson
Vaggeryd

Dela


8 reaktioner på Bättre skatepark i Vaggeryd!

Bra insändare! Kommunen borde satsa mer på ungdomarna, de behöver ha sysselsättningar av olika slag. Kul att se en tonåring ta ton i media, mera sånt här! Bra där Joel Jonsson!

Vill ge beröm för en mycket väl formulerad text. Jag håller med dig i mycket av det som du skriver och du argumenterar väl för din sak. Att skateramparna i Vaggeryd inte skulle vara värt något, vill jag det starkaste invända mot, då ramperna i juni/juli renoverades av den öppna ungdomsverksamheten för 15000 kr och att de används – samt fyller en viktig funktion för ett flertal unga som åker kickbike.
Att ramperna inte håller i jämförelse med betongparkerna håller jag verkligen med om och din anmärkning om säkerhet när betong jämförs med asfalt var något jag aldrig tänkt på – kul att få lära sig något nytt. Jag tycker att du Joel ska skicka in detta som ett medborgarförslag till kommunen och jag diskuterar gärna vidare denna fråga med dig. Om du vill så kan du kontakta mig på mail: Tommy.wallin@vaggeryd.se
//Tommy Wallin
Chef öppen ungdomsverksamhet Vaggeryd kommun

Bra insändare, Joel!

Det krävs engagemang för att få till de förbättringar man vill se här i världen. En väg att gå i det här fallet är att starta en förening och ansöka om bidrag (upp till 50 000:-). Investera detta i ordentliga ramper, pipes och på sikt en ordentlig lokal att vistas i, även om det skulle vara utomhus.

Det finns många duktiga personer att ta hjälp av inom bl.a. skolväsendet och kommunen för detta ändamål!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *