Nyheter

Befolkningsutvecklingen pressar

Nyheter Barn- och utbildningsnämnden räknar med en fortsatt ökad befolkning i förskole- och skolåldern

Bild: Barn- och utbildningsförvaltningen

Med ett stort underskott för 2019 och investeringsstopp i kommunen har barn- och utbildningsnämnden en tuff resa under kommande år fram till 2030. Det finns stora behov av nya lokaler, mer personal och uppfräschning av skolgårdar och andra ytor. Det som ligger i stöpsleven de närmaste åren handlar om Götafors skola, en ny skola i norra Vaggeryd och en ny förskola i Hok. Dessutom har man sagt ja till ett medborgarförslag kring skolgårdsmiljön vid Hjortsjöskolan.

Friyta för lek och utevistelse som begrepp omfattar den yta som barnen kan använda på egen hand vid sin utevistelse.
En friyta är ytan som går att leka på och som är tillgänglig för barnen i huvudsak under skoltid men även i viss mån på fritiden.

Normen för friyta beräknas till 30 kvadratmeter/elev. För Hjortsjöskolan F-6 med 376  elever är då behovet 11000 kvadratmeter. Idag är den uppmätta ytan 7300 kvadratmeter, det saknas alltså 3700 kvadratmeter för att uppfylla den norm som finns.

I den prognos som man nu arbetar efter räknar man med ytterligare 80 personer årligen i åldern 1-19 år fram till år 2030.

– Jag bedömer att 80% av kommunens framtida investeringar bör hamna hos barn- och utbildningsnämnden, menar Jenny Larsen som är nämndens ordförande. Hon tillägger dock att hon är medveten om att andra i den kommunala organisationen är av annan åsikt.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Befolkningsutvecklingen pressar

Håller med Jenny larsen satsa på barnen som går i skolan. Där varje sak är avgörande för att skolan i kommunen ska ha en avgörande roll för elever. Bättre än att slösa pengar på tomterna mot Jönköping som ser ut som arkeologiska utgrävningar med gröna lån som man vill framhålla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *