Nyheter

Begränsningar i bevattningen för Svenarums kyrkogård

Nyheter Svenarums kyrkogård får begränsad rätt att bevattna sina planteringar och växter med vatten från Härån.

Arkivbild

– Vi har ju alltid tagit vatten ifrån Härån men när det kom ut nu för några veckor sedan att man behöver tillstånd så skickade vi in en ansökan till Länsstyrelsen, säger Lars Andersson, kyrkogårds- och fastighetschef.

– Det är en begränsad rätt som innebär att vi får inte ta hur mycket vi vill och det ska journalföras varje vecka, så nu tittar vi på teknisk utrustning för att kunna göra just det.

– Det är ju främst våra växter och inte gräset som vi vattnar, exempelvis buskar och planteringar. Men det kommer att bli en begränsning i bevattningen, det ska vi vara beredda på, avslutar Lars Andersson.

Text: Linn Törnberg


”Länsstyrelsen beslutar att vattenbortledning (vattenuttag) för bevattning på fastigheten Svenarum 1:32 i Vaggeryds kommun kan genomföras under förutsättning att det utförs enligt anmälan och i övrigt lämnade uppgifter samt att de försiktighetsmått som anges i detta beslut följs.

Beslutet gäller till och med den 31 oktober 2028 men med försiktighetsmåtten att:

  1. Vattenuttag förbjuds när vattenföringen understiger 0,5 kubikmeter per sekund i SMHIs vattenföringsprognoser
  2. Maximal bortledning per dygn är 30 kubikmeter.
  3. Maximal bortledning per säsong är 3000 kubikmeter.
  4. Vattenbortledning får ske under perioden 1 april – 31 oktober.
  5. Vattenbortledningen ska summeras och journalföras varje dygn som bevattning sker. Journalen ska sparas under minst 5 år och kunna redovisas på begäran av Länsstyrelsen.
  6. Skicka in en sammanställning över uttagen vattenmängd samt vattenföringen i ån för varje vecka som bevattning genomförts under 2023.

Byarums pastorat inkom den 10 juli 2023 med en anmälan om vattenverksamhet. Anmälan avser vattenbortledning för bevattning av Svenarums kyrkogård på fastigheterna Svenarum 1:32, 1:25 och 1:9. Bortledningen omfattar maximalt 30 kubikmeter per dygn och totalt 3000 kubikmeter per år under perioden 1 april till 31 oktober. Enligt anmälan kommer uttaget ske maximalt 4 dagar per vecka. Bevattningsanordningen har varit i drift sedan 1980-talet. Miljönämnden i Vaggeryds kommun har beretts möjlighet att yttra sig i ärendet. De meddelade den 25 juli 2023 att de inte har några synpunkter på vattenbortledningen.”

Källa: Länsstyrelsen

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *