Nyheter

”Bekymmersamt att minska antalet tjänster”

Nyheter Marijo Corkovic debatterar BUN, barn- och utbildningsnämnden och svarar Gert Jonsson (M).

Som vanligt svarar inte Gert på Oppositionens frågor och som vanligt får han det att låta som att det är någon annans fel. Sedan hävdar han att vi underkänner ekonomiavdelningen – vilket vi inte gör eller har gjort. De är kompetenta – däremot konstaterar vi att era politiker i nämnden inte insåg allvaret när vi påpekade detta gång på gång.

I detta fall skylls den ekonomiska situationen i BUN på Corona vilket inte heller stämmer. I budgetuppföljningen för april står det: ”Kommunstyrelsen noterar att barn-och utbildningsnämndens obalans verksamhetsåret 2019 kvarstår i årets första prognos för 2020”. Nej BUN:s beräknade underskott för tredje året i rad varav det andra som beräknas bli tvåsiffrigt beror inte på Corona.

En stark långsiktig ekonomi kallas Soliditet. Den har sjunkit rejält under ert styre och inte bara det: ni har dessutom sänkt soliditetsmålen. Investeringarna har dessutom skjutit i höjden vilket gör att den ökade kostnaden för detta kommer belasta invånarna i Vaggeryds kommun i minst 30 år framåt – inte bara 1 år som i driftbudgeten.

På Fullmäktiges möte i september 2019 beskrev jag BUN:s prekära situation och frågade hur femklövern skall hantera detta? Ni protesterade högljutt och hävdade att det inte alls var så farligt och hade jag verkligen belägg för detta påstående? I december 2019 så skrev jag dessutom att BUN:s budget för 2020 inte kommer att hålla.

Nu när det går mot semester, 8 månader senare så visar prognoserna på ett stort underskott, ett underskott för tredje året i rad. Hur kommer det sig att Ni inte gjort någonting åt detta? Nu är det betydligt svårare att sätta in åtgärder som får effekt för att få budget i balans.

Hade ni valt att lyssna och beslutat om åtgärder i ett tidigt skede så hade inte BUN:s situation blivit så besvärlig. Då skulle det inte drabba lika många. Som alltid gäller det att vara ute i god tid och att arbeta långsiktigt och strategiskt. Vi (S) tog också bort BUN:s besparingar i vårt budgetalternativ då vi uppfattade BUN:s situation som alltför ansträngd. Detta argumenterade vi också för men ni lyssnade inte på oss då heller.

Nu blir effekten att ni måste ta bort 14 tjänster i våra verksamheter. Och då får vi inte glömma att vi redan minskat med 2 tjänster i januari, och vi skall ha anställningsstopp.

Det är bekymmersamt att BUN måste minska ner antalet tjänster när antalet barn och unga i våra verksamheter ökar. Det betyder att vi kraftigt försämrar förutsättningarna för utbildning och utveckling av våra barn. Hur tänker Femklövern hantera detta?

Marijo Corkovic (S)
Ledamot i BUN

Taggar

Dela


2 reaktioner på ”Bekymmersamt att minska antalet tjänster”

Att antalet elever ökar och samtidigt minska antalet lärare verkar vara huvudlöst.
Men det andra stora problemet är ju våra skolor. Var ska vi i Vaggeryd vara? Det har byggts förskolor vilket är bra. Men nu måste det byggas skolor! Det är ju överfullt på våra skolor och fler flyttar in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *