Nyheter

Besvikelse i Tofteryd

Nyheter Entusiastiska ungdomar i Tofteryd kom i vintras med ett förslag om att snygga till området kring dammen vid kyrkan i Tofteryd. Trasiga trappor, gångbroar och grillplats föreslogs restaureras. Förslaget lämnades till kyrkorådet i Skillingaryds församling i våras som avslog. Uteblivna sommarprojektet har upprört både gamla och unga i bygden

Den 10 mars i år skickade styrelsen för Tofteryds Bygdeförening in en önskan till Skillingaryds församling där ungdomarna i bygden ville rusta upp området intill kyrkan i Tofteryd, vilket styrelsen ställde sig bakom. Det arbetet som ungdomarna önskade göra var att restaurera trappa och brofäste, ny grind mot vägen, anläggning av grillplats, uppröjning av fattigstugekullen, ersätta den norra bron med ny bro, byggnation av bro i söder, anlägga promenadstig runt dammen som kan vara användbart vid tipspromenader med mera samt bygga en gärdsgård i gräns söder och norr. Åtgärderna var tänkta att starta under vår eller tidig sommar och bygdeföreningen påtalar att det ingår i föreningens stadgar att värna och vårda kulturarvet i Tofteryd. Området har förfallit och är hårt ansatt av granbarkborre därför föreslogs att de angripna träden tas bort.

Men… bygdens ungdomar stötte på patrull och fick ett nej från kyrkorådets presidie veckan efter. I protokollet finns angivit att ”Vi arrenderar ut marken och arrendatorn har djur på marken. Därmed kan vi inte ge ett godkännande till Tofteryds bygdeförening. Detta förslag innefattas inte av församlingens kärnverksamhet. Ett angrepp av granbarkborren behöver åtgärdas. Vi föreslår att inte enbart ta ner de träd som är angripa utan ta ner alla barrträd, förutom enar och delvis spara lövträden. Det återställer ängsmarken och kan ge ett ekonomiskt överskott”. 

Två veckor efter fick Skillingaryds församling återigen svar från Tofteryds bygdeförening där en liten historiebeskrivning lämnas; 

– När Växjö stifts egendomsnämnd avyttrade arrendegården i Tofteryds kyrkby för ett antal år sedan blev det så att Fattigstugekullen och dammen överläts till dåvarande Tofteryds församling, för att säkerställa att bygdens folk hade brukanderätt över området för diverse kulturaktiviteter. Vid de så kallade Tofterydsdagarna var det full aktivitet kring dammen. När vi nu på egen bekostnad vill restaurera området både av säkerhets- och kulturskäl hänvisas/avstyrks vår önskan på grund av att marken är utarrenderad. Arrendatorn har inga invändningar mot att vi genomför projektet. 

Sedan dess har egentligen ingenting hänt och det har upprört Tofterydsborna som nedan har gjort en skrivelse till tidningen:

Tofteryds Bygdeförenings styrelse var väldigt positiva till förslaget. Kruxet var att området ägs av Skillingaryds Pastorat. Dessutom utarrenderat till bete. Arrendatorn var villig att ”släppa till” området, så det problemet var borta.

Området var en gång i tiden ”kompensation” till bygdens folk när prästgårdsområdet såldes till privata ägare. Vid Tofterydsdagarna användes området till olika aktiviteter. På 90-talet byggde Tofteryds Bygdeförening trappa, broar med mera. Dessa är nu i så dåligt skick att en fara för folk å fä uppstått.

Glada i hågen beslöt styrelsen i Bygdeföreningen att ideellt utföra hela arbetet sommaren 2021 (när vi inte har revyår). Vi beslöt också bekosta allt material, beräknat till cirka 30 000 kronor, då vi var medvetna om att kyrkans ekonomi inte klarar så snabba äskanden.

Vi skrev till Skillingaryds Pastorat och lämnade in förslaget, om att vi bekostar och utför underhållet på deras mark helt ideellt. Vi bifogade också medgivande från arrendatorn. Svaret som vi sent omsider fick var att vi inte fick genomföra restaureringen. Huvudmotiveringen var att det inte ingår i kyrkans kärnverksamhet.

Efter ett antal samtal med ordförande och vice ordförande i Pastoratskyrkorådet kom det fram nya fakta. Redan 2017 hade kyrkorådet beslutat att sälja området (”privatperson” ville bygga hus där). Beslutet slutfördes inte då bygglov inte beräknades gå igenom på grund av strandskydd, kulturmiljö med mera.

2021-06-02 var ärendet uppe igen i Kyrkorådet. Då beslöts att ett tidsbegränsat Nyttjandrättsavtal skulle upprättas mellan Skillingaryds församling och Tofteryds Bygdeförening. Vi fick en träff med vice ordförande den 30 juni på plats. Han konstaterade det dåliga skicket och faran för skador, men drev fortfarande linjen att området skulle säljas. Vi överlämnade två förslag till Nyttjanderättsavtal.

Vid uppföljningssamtal med ordföranden i dagarna finns ännu inget förslag än från kyrkan. En jurist på Stiftet skulle göra förslag, men denne hade lämnat ärendet vidare till ”högre instans”.

Tofteryds Bygdeförening är besvikna på vår kyrkas representanter. Nästa år kör vi Tofterydsrevyn. Då hinner vi inte med detta projekt. Det var väl synd! Nu måste kyrkan själv bekosta arbete och material!

Hur svårt kan det vara?

Vi gör jobbet

Vi betalar

Ungdomarna som kom med förslaget är besvikna på kyrkan!

Tofteryd den 2021-09-14
Tofteryds Bygdeförenings styrelse

Taggar

Dela


6 reaktioner på Besvikelse i Tofteryd

Självklart att man skall välkomna allt arbete som görs ideellt i Svenska Kyrkan och runt omkring.
Det är ju till glädje nytta för alla i bygden.
Låt oss inte missa detta fina erbjudande från ungdomarna och bygdeföreningen.
Det kan ju bli en fin pärla utanför Tofteryds Kyrka.
Med vänlig hälsning
Ingvar Ekh.

Ja ännu en gång visar både svenska kyrkan och privata aktörer att pengar är det som styr!

Jag är helt säker på att dessa ungdomars välvilja hade gynnat såväl markägare som köpare i sista änden. Vem vill inte ha en säker gång ner till sjön.

Byråkrati av kyrkan när de är i sina essen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *