Nyheter

Biblioteket på Fenix

Nyheter Marijo Corkovic debatterar.

Nu är femklöverns  fem politiska partier oense igen, som vanligt. Ena handen vill dela ut pengar till nya investeringar bland annat till bibliotek. Den andra handen vill inte höja skatten för allt smör i Småland. Vart ska pengar tas ifrån?

En sak kan vi vara överens om. Invånarnas skattepengar ska inte slösas bort. De ska användas smart.

Investeringsbudgeten klarar inte några nya förslag på önsketänkande. Pengarna ska användas till att bygga nytt, bygga till och bygga om, allt enligt förskolor och skolornas behov. Inga nya utsvävningar får plats i den redan överskridna budgeten.

Driftbudgeten ska användas till det som rubriken antyder, nämligen drift av skolor, kulturinsatser, ungdomsidrotten och äldreomsorg. Samtliga med trygg personalpolitik och bra arbetsmiljö.

Vi Socialdemokrater vare sig blundar eller skjuter från höften.  Vi tar invånarnas behov på fullt allvar och jobbar långsiktigt utifrån det. Vi slösar inte med skattepengar på någon form av ”månadens nya påhitt”.

Att flytta sfi – svenska för invandrare – och länets finaste folkbibliotek från Fenix är ett sådant hux-flux-löfte. Om det idag finns viss oro bland gymnasiets tonåringar att inte gilla umgänge med vuxna är ett övergående problem. Snart ska alla ut i arbetslivet och då är erfarenhet av samvaro med vuxna en bra tillgång.  Hedersproblematik ska bemötas med kunskap, inte att slöseri med investeringsbudgeten.

Lars Seger säger att han har pratat med så många. Men du har inte talat med den kloke centerpartisten, kulturnämndsledamot i grannkommunen och tillika lärare på Fenix, Raymond Pettersson som mycket tydligt betonar vikten av att ungdomar och vuxna ska  mötas i vardagslivet. Ta ett samtal med honom Lars Seger, jag rekommenderar. Tänk om, tänk rätt

Marijo Corkovic  (S)
Kommunfullmäktigeledamot

Taggar

Dela


25 reaktioner på Biblioteket på Fenix

Jag tycker ni ska lyssna på bibliotekspersonalen som faktiskt jobbar där. Jag vet att många tycker att biblioteket ligger långt bort från centrum, framför allt vintertid med rullator.

Kenth, om frågan är om jag tycker att den sporthall vi behövde skulle möta Handbollsförbundet krav på mått eller Riksteaterns, så är svaret enkelt.

Min reflektion av ditt inlägg Mats: Vill du ta bort multihallen eller möjligheten att visa riksteaterföreställningar enligt deras egna krav på Fenix?

Är det fler du inte tycker vi ska debattera med, Kenth? Ja, märkligt är väl ordet om ditt påstående ovan.
Nu är vi långt ifrån frågan om utredning av flytt för SFI och bibliotek. Multisalen är ju någon slags ” one size fits all”, vilket vi alla vet egentligen inte passar någon riktigt bra.
Om vi nu ska använda ordet märkligt, så var det väl beslutet om att bygga detta som var just det, märkligt.
Hela Fenix 2 blev från ett identifierat behov av en fullskalig sporthall, till allt annat än just det.
-Plus allt annat som vissa politiker från alla partier önskade.
Vi fick en byggnad, där kommunen innan byggnaden var ett år gammal, var tvungen att spendera ett par hundra tusen i konsultkostnader för att utreda vad den skulle användas till. Ja, Kenth, det är märkliga beslut som förhoppningsvis fått de som röstade igenom byggnationen att vara efterkloka. Eller har du inte alls reflekterat över det?

Tycker Linneas inlägg är en frisk fläkt och hon skriver väldigt bra. Många kloka synpunkter. Att klaga på henne känns bara märkligt och utan grund. Multisalen byggdes som det framstår av namnet, för olika ändamål. Man skulle använda den för gymnastik, idrott, kultur, mässor med mera. Bland annat så skulle hallen klara riksteaterns krav på föreställningar och det är fortfarande enligt Davis Norrfjärd, verksamhetschef för kultur-fritid, den enda lokalen i kommunen som klarar deras krav. Det betyder att multisalen är den lokal vi har för större kulturföreställningar. Det finns inga skäl till att förminska denna lokals förutsättningar som vi kan använda till väldigt mycket- om viljan finns!

Oj så mycket ord som är mer i kulissen än i framtidens kärna. Lars Segerv ( M i kulturnämnden) vill helst slippa gymnasieskola i sin hemkommun. Mats Oskarsson (M) vill inte att ärenden diskuteras under tiden som en utredning jobbar på. Lars Seger påstår att ”kulturkrockar” kan undvikas bara man flyttar isär SFI-elever från andra elever. Det är fientligt snack mot våra nyinflyttade grannar och vänner.
Investeringsbudgeten vars pengar snart är slut vill ingen utom Marijo kännas vid. S-ledamoten i Kulturnämnden tror att alla vuxna vill in till Centrum. Hur vet han det? Var har han hittar den dolda plånboken till denna flytt? Hur mycket dubbeluppsättning av böcker måste inskaffas om det ska finnas ett kitt i centrum och ett på Fenix? Har S- i Kulturnämnden äskat pengar för detta? Dessutom behövs hela budgeten till att förbättra inom skolvärlden. Hoppas alla S i fullmäktige röstar för barnen och ungdomarnas rättighet till bra skolmiljö.
Visst är det så att när bibliotekspersonalen minskades så kan det uppstå oordning i läslokaler. Kanske bra att återanställa personal i bibblan så kan lärarnas arbetstid nyttjas till tänkt läroplanslärande. Ställdes den frågan på det nämnda BUN-mötet? Och mer skolpersonal behövs- inte färre. Då kan de bli mer studiero.
När biblioteket flyttade från Hjortsjöskolan så var det inte samvaron med elever som var problemet utan lokalbristen. När blev det problem att vuxna möter samhällets ungdomar, Minns du Lars Seger?
Samtidigt kan du väl berätta när SMOT varit i Skillingehus? SMOT reser bara till de större scenerna i vårt län, inte till Skillingaryd. Du har nog förväxlat SMOT med Skillingaryd Teaterförening. Ajaj för en kultnämndsledamot.
Lyssna på Marijo Corkovic och Raymond Pettersson, kloka män som värnar både om kulturen, skolan och kommunens pengapåse.

Linnea! Din förmåga att läsa och förstå är lite bristfällig eller medvetet? En gymnasieskola i vår kommun är inget måste för mig! Fungerade lika bra när vi inte hade det och nu när vi har en buss som går direkt utan omvägar så underlättar det att ta sig norr/söder.
Var står det att det bara är sfi-elever som ställer till ”bus”? Sist de slogs på Fenixbiblioteket så var det en blandad samling av personer faktiskt. Då gjorde bibliotekspersonalen helt rätt och backade undan och tillkallades vaktmästare!
Har aldrig påstått det du svamlar om att det var annat än lokalbrist som föranledde flytten av biblioteket! Du verkar inte förstå att biblioteket på Fenix är ett skolbibliotek och ett för allmänheten om än i samma lokal. Det är det allmänna biblioteket som ska flyttas och skolbiblioteket blir kvar! Ytan som frigörs vill skolan på Fenix utnyttja till sin verksamhet.
Smot har varit i Skillingehus och de andra som teaterförening engagerar vill inte till Fenix för tyvärr fungerar det sällan och orsaken vet de flesta också.
Om man lyssnar mer på nån av de två du nämner så kan man kanske önska sig en annan debatteknik, Raymond är en trevlig och sansad person som jag träffar ibland.

Linnea, varför fantisera om något som inte är verklighet? Att diskutera detta som om vi beslutat att flytta verksamheterna är både dumt och spär på motsättningar. Håll dig till verkligheten i dina resonemang, inte fantisera om andras åsikter. Det blir bara för dumt.

Biblioteket ska vi flytta till centrum för det är det bästa för befolkningen. Det passar bra med centrum och en befolkning som vill nå ett bibliotek när man handlar eller gör andra centrumnära tjänster Biblioteket på Fenix blir ju kvar för skolan, men den vuxna befolkningen vill in till Vaggeryds centrum.

Kenth.
När jag läser inläggen finns ingenstans där Seger hävdar/påstår något annat.
Han ”personligen” tycker att namnet kultur- och kunskapscentrum är ett skämt.

Fenix kultur- och kunskapscenter heter Fenix 1 och Fenix 2, Seger (M) . Du hävdar att Fenix inte är ett kulturcenter vilket antingen beror på okunskap eller att ni kraftigt misskött denna verksamhet under er 6-åriga Femklöver-period. Ni (M) har ju dessutom ordförandeposten i kommunen. Det är inte Fenix som är ett skämt utan i så fall är det er politik som är ett skämt.

Om politiken är ett skämt eller ej får du stå för! Fenix är inget kulturcentrum även om tanken var god: Smot vill inte vara där utan de är hellre på Skillingehus till exempel idrott? På grund av golvets konstruktion kan man inte utöva diverse bollsporter etcetera. Att det varit boxningsgala en gång gör det inte till ett idrottscentrum för det sker aktiviteter i alla våra andra, riktiga idrottshallar etc.
Misskött verksamheten under 6 år? Hur ska man kunna sköta något bra när hallen inte fungerar som vi tänkte? Om det heter Fenix 1 och 2 spelar mindre roll för funktionen blir inte bättre ändå! Du kanske skulle ta ett snack med din vän och vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden angående biblioteket med angående bibliotekets plats? Det var fel att lägga biblioteket på Fenix långt ifrån allt annat men av orsaker jag tidigare redogjort för så har vi nu chansen att göra något bra för Fenix 1 och 2 behöver tydligen lokalerna samtidigt som vi högst troligt löser en del andra problem också.

Marijo – vilka elever det gäller på biblioteket har aldrig diskuterats.
Däremot har det vid flera tillfällen framkommit att invandrarungdomar känner sig övervakade av äldre släktingar som går på sfi.
Den tillfälliga lösning som tillkommit nu med sfi på Skänkelund kan ju vara ett bra test.

Nu hoppas jag att Stig Svensson förklarar för Adam att det är inte sfi-elever som skapar bråk

Marijo! Det finns fler att prata med än en av många lärare på Fenix om just Fenix! Att flytta biblioteket till Fenix var fel från början men på grund av lokalbrist på Hjortsjöskolan så flyttades det tyvärr. Nu har vi chansen att åter få det centrumnära och inte offside som det ligger nu. Min egen uppfattning är att avveckla Fenix som gymnasium och ha Fenix som högstadieskola i stället. Nu åker man till Jönköping eller Värnamo tå gånger i timmen med snabbuss och söktryck är ju inte så högt heller.
Sfi ska inte vara på samma ställe som ett gymnasium heller för det blir inte bra utan sfi är bättre att det är på sin egen plats så blir kanske resultaten också bättre. Sedan slipper man de ”kulturkrockar” som har varit så förhoppningsvis vågar sig kommuninvånarna dit.
Att sedan som S påstår att Fenix är ett idrotts- och kulturcentrum är ju ett skämt, Smot är hellre i Skillingehus än på Fenix.
Att våra tonåringar ska möta vuxna finns klart bättre ställe än Fenix för till exempel sköter kommunens rika föreningsliv det utmärkt! Tänk om, tänk rätt och se an framtiden.

Fenix folkbibliotek är ett av länets finaste bibliotek och har ett brett utbud av litteratur. Ett skolbibliotek kommer inte alls ha samma utbud av – ekonomiska skäl. Att ha tillgång till ett bibliotek i samma hus är fantastiskt och om Femklöverns inte sparat på biblioteksverksamheten så hade biblioteket kunnat ha mer personal på plats och då hade man inte haft de problem man har med elever som ”bråkar”. Som man bäddar får man ligga.

Stig – Herregud vilken mardröm att det ska behöva vara så, men ok då förstår jag. Raymond vet jag är en klok och begåvad människa men om dessa människor inte kan bete sig så kanske det är bäst att flytta denna verksamhet där den gör mindre skada föe omgivningen. Men då kanske inte en mer central plats är så bra, men vad vet jag…

Gymnasieungdomarna förtjänar att ha studiero, det är väl en självklarhet så detta tycker jag måste vara en överordnad princip.

Adam – På grund av bråk släpps inte elever in på biblioteket utan att det finns en lärare närvarande.

Information på senaste BUN-mötet.

Marijo – du vet mycket väl att eleverna på Fenix inte får besöka biblioteket utan att det finns en lärare närvarande.
Gissa vad det beror på.
Vilken nytta gör då biblioteket där, speciellt som det finns ett bra skolbibliotek på Fenix.

Marijo, vad är så svårt att förstå? Kommunfullmäktige har beslutat att utreda vad en flytt av sfi och biblioteket skulle innebära. Ingenting annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *