Nyheter

Biblioteket i Vaggeryd är menssäkrat

Nyheter Vaggeryds bibliotek är menssäkrat Det betyder att det finns bindor, tamponger, handfat, vatten, tvål och papperskorg på bibliotekets toalett.

Kajsa Folkesson och Maria Sandström Låstberg utanför bibliotekets toalett.

Biblioteken är en offentlig plats där alla är välkomna och där alla ska känna sig trygga. Ett menssäkrat bibliotek bidrar till tre av de globala målen för hållbar utveckling.

– Vi är det första folkbiblioteket i regionen som vi vet är menssäkrat. Vi vill avdramatisera mens för det är fortfarande lite tabu men det är ju verkligen inget konstigt, säger Kajsa Folkesson från biblioteket.

– Många tjejer i världen har inte möjlighet att gå till skolan under de dagarna de har mens, men så är det ju inte här. Men visst kostar det pengar så vissa har kanske svårt att ha råd att köpa mensskydd. Det här med kroppsfunktioner är inget vi tycker är konstigt och inget man kan välja bort, fortsätter Kajsa. 

– I bland kan det vara svårt att prata med sina föräldrar om mens och kanske be pappa åka och köpa bindor. Då kan det vara en räddning att veta att man kan gå in hit och hämta en eller ett par stycken om det skulle krisa sig. Det är också en stressminskare för kvinnor att veta att det finns mensskydd, det kan uppstå ganska pinsamma situationer annars, säger Maria Sandström Låstberg från biblioteket.

– Menssäkring är ett första steg mot en mer jämställd värld och det uppfyller också mål 5 -Jämställdhet, mål 10 – Jämlikhet samt mål 3 – Rätten till hälsa i Agenda 2030 och De globala målen gällande hållbar utveckling som jättemånga länder har skrivit under på. Vi har menssäkrat biblioteket genom vårt projekt Stärkta bibliotek, som finansieras av Kulturrådet, där vi jobbar med tillgänglighet, avslutar Kajsa och Maria.

Taggar

4 reaktioner på Biblioteket i Vaggeryd är menssäkrat

Kommer säkert funka strålande. Vissa kvinnor kommer roffa åt sig mängder och till slut får de sluta med gratis bindor och så vidare på grund av kostnaden. Vänta och se.
Dessutom tror jag att nog 99 procent av alla tjejer har råd att köpa det själva. Men det är alltid så fruktansvärt synd om kvinnorna i Sverige. Ajajaj vad jobbigt de har det. De mest privilegierade kvinnorna i världen men även de som gnäller mest.

Då är det bara alla idrott föreningar, sporthallar, skolor kvar för att nå globala målet. Kultur och fritid och föreningar hur lång tid tar det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *