Nyheter

Bildades på en parkering – i dag fyller VBTK 50

Nyheter En av Vaggeryds idrottsföreningar har funnits i exakt 50 år i dag. Det handlar om bordtennisklubben som bildades den 1 september år 1971.

Glenn Sahlstedt var en av dem som spelade mycket pingis på andra våningen i ”Våge Levins” lokaler på Fabriksgatan i slutet av 1950-talet. När han återkom till Vaggeryd tio år senare hade han pingisintresset kvar och startade upp verksamhet i den då relativt nybyggda gymnastiksalen utmed Sveavägen. Glenn har allt sedan dess varit med i ledningen för klubben och har lagt ner ett imponerande arbete, inte minst på de stora tävlingar som klubben anordnat.

Efter ett par år med korpverksamhet kom frågan upp om inte en klubb borde bildas för att man skulle kunna deltaga i seriespel. Ett möte utlystes 1 september 1971. Några personer samlades på parkeringen utanför gymnastiksalen. Fritidsnämnden i köpingen hade någon representant och Gösta Modig från Smålands bordtennisförbund var också närvarande. En styrelse valdes där Ulf Gustafsson blev ordförande, Hans Fredén kassör och Claes Göran Bertilsson sekreterare. Övriga i styrelsen var Glenn Sahlstedt (vice ordförande) och Arne Englund (vice sekreterare) med Per-Arne Fransson och Kent Tjäderborn som suppleanter. Revisorer blev Arne Gustafsson och Sven-Arne Idh med Roger Jansson som suppleant.

Man beslutade att deltaga i seriespel med ett A-lag och ett pojklag. Det första A-laget bestod av Claes-Göran Bertilsson, Ulf Gustafsson och Hans Fredén, pojklagsspelare var Bosse Tropp, Rickard Haegerstam och Gert Tjäderborn. 

Tävlingar hölls på 1970-talet i gymnastiksalen och i Vaggeryds sporthall. Lokalfrågan fick så småningom en utmärkt lösning i och med att sporthallens källare inreddes och blev utmärkta träningslokaler.

De som varit klubbens ordförande genom åren är Ulf Gustafsson (1971–74), Hans Fredén (1974–1983, 1987–2008), Torbjörn Josephsson (1983–1987), Jimmy Andersson (2008–2019) och Jakob Sandström från 2019. Jakob var endast 20 år när han blev ordförande. Jan Fredén hade i många år den viktiga posten som kassör.

Bild tagen vid 10-årsjubiléet på Hooks Herrgård. Leif Cassel, längst till vänster, och Torbjörn Josephsson, längst till höger, uppvaktar tre av dem som var med och startade VBTK, Hans Fredén, Ulf Gustafsson och Glenn Sahlstedt.

I november 2018 lämnade Jimmy Andersson över ordförandeklubban till 20-årige Jakob Sandström. Jimmy hade då varit ordförande sedan 2008.

Tävlingar
Vaggeryds BTK har ett gott rykte i pingissverige som arrangör av tävlingar. Två landskamper har anordnats, Sverige-Japan den 24 november 1980, resultat 5-4 och Sverige-Kina år 1983, resultat 0-5.

Vaggerydsträffen med elitklass anordnades 30 gånger med start 1972. De sista 20 träffarna, 1983-2002, var elittävlingar, i början klassade som Grand Prix-tävlingar. 

Många kända spelare deltog i GP-tävlingarna. Jan-Ove Waldner vann tre gånger, Erik Lindh två gånger, Ulf ”Tickan” Carlsson vann två år i rad. Nuvarande förbundskaptenen Jörgen Persson vann aldrig i Vaggeryd utan råkade ut för fyra finalförluster.

Det är anmärkningsvärt att det i någon av GP-tävlingarna på 90-talet deltog så många som sex av världens tio högst rankade spelare.

Ulf ”Tickan” Carlsson fick, enligt egen utsago, sitt genombrott när han vann sina tre matcher i landskampen mot Japan 1980. Dessutom vann han Grand Prix-tävlingen i Vaggeryd två år i rad på 1980-talet. Detta kanske bidrog till att han som förbundskapten för herrlandslaget två gånger lät förlägga landslagsläger i Vaggeryd. Det första lägret var 1997 och det andra var förberedelse för OS i Sydney år 2000. 

Veteranträffen är en annan tävling som anordnats i många år, närmare bestämt 34 gånger. 

Förutom seriespel så har det anordnats och anordnas fortfarande ungdomsturneringar, så kallade zontävlingar. Även distriktsmästerskap, finnvedsmästerskap och sydsvenska mästerskap har anordnats i Vaggeryd.

Vaggeryds BTK har nästan alla år haft A-lag, B-lag, pojklag och veteranlag i seriespel. Från mitten av 70-talet har man också haft flicklag. Normalt deltog cirka tio lag i seriespel, som mest hade klubben hela 15 serielag. En tid fanns ett överflöd av bra spelare. För att alla skulle få chansen till seriespel bildades 1979 en så kallad farmarklubb, Skillingaryds BTK. Numera är den klubben nerlagd.

A-laget har genom åren mest spelat i division II, men kvalade på 1990-talet två gånger till näst högsta divisionen i Sverige. Det blev möjligt genom att man bland annat värvade Sujay Ghorpade, då indisk landslagsspelare.

Glenn Sahlstedt hälsar indiske landslagsspelaren Sujay Ghorpade välkommen till Vaggeryd

Björn Josephsson, som i många år spelat i VBTK:s A-lag

Klubbens främsta spelare
Många bra spelare har fostrats i VBTK. Av dessa nådde Magnus Gustafsson (numera Holmerin) längst. Han blev elitspelare och spelade i elitserien för BTK Enig i Kalmar.

Veteranspelaren Hans Fredén (ej att förväxla med mångårige ordföranden Hans Fredén) har, förutom flera SM-medaljer, haft framgångar i internationella mästerskap.

Bland andra bra egenfostrade spelare kan nämnas Joakim Cassel, Anders Gustafsson, Jörgen Fredriksson, Ola Sahlstedt, Bosse Tropp och de nuvarande A-lagsspelarna Adrian Hernandez Pérez, Alexander Josephsson, Felix Taus och Björn Josephsson.

Gerhard Silberbach, Jimmy Hellgren och Ulf Nilsson är andra bra spelare utifrån, som i många år representerat klubben.

Duktiga flickspelare har också funnits, nämnas kan Inga-Lill Weidman, Julia Fredriksson och Indra Andersson. Julia och Indra har tagit medaljer på JSM. Amanda Taus är högt rankad flickspelare i Sverige och ska hösten 2021 börja på bordtennisgymnasiet i Växjö.

Vaggeryds BTK 2021
När höstsäsongen 2020 startade, började många ungdomar i bordtennisskola, nästan för många för att klubben kunde ta hand om dem. Pingisintresset är det alltså inget fel på. Säsongen 2020/21 blev sedan tyvärr inställd på grund av coronapandemin.

Under säsongen 2019/20 spelade A-laget i division II. Laget bestod av Björn och Alexander Josephsson, Felix Taus, Adrian Hernandez Pérez och Albin Andersson. Även säsongen 2021/22 deltar klubben i samma division.

Lars-Evert Eskilsson

Tre av VBTK:s nuvarande A-lagsspelare. Från vänster Adrian Hernandez Pérez, Alexander Josephsson och Felix Taus.

Taggar

Dela


1 reaktion på Bildades på en parkering – i dag fyller VBTK 50

Mycket fin läsning Lars-Evert! Det tackar vi hjärtligt för.

Är än i dag svårt för mig att ta in hur pass stort inflytande VBTK faktiskt haft genom åren inom svensk bordtennis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *