Nyheter

Bilden: Här ska Sverige lägga grunden till EM-succé

Nyheter I en artikelserie under sommaren har redaktionen grävt i sina digra bildarkiv och kommer beskriva bakgrunden till varför platsen, tinget eller personen är betydelsefull för dem. Först ut är Henrik Skoglund med en berättelse om Sveriges ”hemmaplan” i det stundande EM-slutspelet i fotboll.

Bramall Lane, Sheffield. Foto: Henrik Skoglund  [1/8]

Runtom utanför arenan finns det påminnelser om svunna tider. Foto: Henrik Skoglund  [2/8]

Foto: Henrik Skoglund  [3/8]

Inne i hotellpuben som ligger i arenan. Foto: Henrik Skoglund  [4/8]

Bramall Lane från en annan vinkel. Foto: Henrik Skoglund  [5/8]

Wall of Fame. Foto: Henrik Skoglund  [6/8]

Ett rejält oväder drog in över Sheffield denna marsdag 2018. Men folk köade tålmodigt vidare ändå för att se matchen som skulle spelas. Foto: Henrik Skoglund  [7/8]

Vy över framsidan där taxibilen släppte av Henrik Skoglund. Foto: Henrik Skoglund  [8/8]

Det jag gillar med Bramall Lane i centrala Sheffield är det faktum att man inte direkt lägger märke till att det är en fotbollsarena som sväljer över 30 000 människor när den är fullsatt. När jag var där 2018 så ifrågasatte jag taxichauffören när han stannade och meddelade att vi var framme. Det jag såg var mer en kontorsbyggnad i centrum av staden. ”Det här kan väl knappast vara en fotbollsarena?” tänkte jag.

Det är i alla fall så jag minns det hela. Ni ska veta att det var en strapatsrik resa och eder undertecknade var mer eller ett nervvrak efter att i dagarna tre stött på motgångar i form av utskällning i taxikön, åkt tåg till fel destination med mera, med mera. Vad jag inte visste då var att jag hade det värsta framför mig.

Men de fadäserna och motgångarna är mer en grund för kommande historieberättande.

Sveriges damer ska idag inleda årets EM-slutspel på just Bramall Lane i Sheffield. Två av tre gruppmatcher spelas där och även en semifinal.

Arenan är den äldsta i världen där det fortfarande spelas professionell fotboll. Den invigdes 30 april 1855 och fyllde alltså nyss respektabla 167 år. Naturligtvis har den byggts på och renoverats genom åren.

Men det är väl förmodligen därför den smälter in så bra i stadsbilden. I alla fall från ett håll. Inne i arenan ligger det ett hotell och baren där brukar vara ett populärt tillhåll inför Sheffield Uniteds matcher. Runt omkring ligger det klassiska engelska pubar som är överfulla med fotbollsfans timmarna innan match.

Arenan fick en del skador i samband med andra världskriget och runtom finns det en hel del som minner om svunna tider.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *