Nyheter

Bildextra: 90 mindes de stora åren

Nyheter Ishockeyn 1963–1973 var i fokus hos Skivaryd under lördagen och ett 90-tal personer kom för att minnas 50–60 år tillbaka.

Välkommen!  [1/19]

Många kom i god tid för att se utställning med mera.  [2/19]

Ishockeyveteraner: Dan ”Bullen” Svensson, Thomas ”Jompa” Bengtsson, Per-Olof P-O” Karlsson och Ulf ”Uffe” Gustavsson.  [3/19]

Jan Fritz filmade föreställningen  [4/19]

Redo för mötet  [5/19]

Klappat och klart  [6/19]

Delar av publiken  [7/19]

Ishockeysnack: Lasse Ryman, Uffe Gustavsson, Lars-Åke ”Tobban” Andersson och Börje Sandberg.  [8/19]

Fikadags och till höger Lennart Olofsson  [9/19]

Många ishockeyminnen med Rune Jansson, Vide Nilsson, Birgitta Nilsson och Lasse Ryman  [10/19]

Uffe Gustavsson och Stellan Johansson  [11/19]

Lasse Stråth, Maggan Stråth och P-O Karlsson mindes tillbaka  [12/19]

Det handlade om ishockey  [13/19]

Mingel efteråt  [14/19]

Erik Sjöberg, Stellan Johansso och Kåre Boberg  [15/19]

Pelle Hedman och Ola Persson  [16/19]

Minnen från förr  [17/19]

Förevigar  [18/19]

Tomas och Vivi Johansson hörde till serveringspersonalen  [19/19]

Det var Skillingaryds IS jubileumskommitté som tillsammans med Skivaryds Samlarklubb och studieförbunden SISU och NBV som arrangerade.

Platsen var Skivaryds lokal, gamla boulelokalen hos Skillingaryds Mekaniska som förr var känd som Granstrands.


Ett 15-tal spelare från de aktuella åren fanns på plats: Krister Granberg, Thomas Bengtsson, Rune Jansson, Lennart Olofsson, Göran Rosén, Ulf Gustavsson, Tommy Ekström, Lars Stråth, P-O Carlsson, Stellan Johansson, Gunnar Sandberg, Börje Sandberg, Pelle Hedman, Lasse Ryman och Östen Ahlgren. Även en del senare spelare medverkade. Bland ledare från den tiden märktes Vide Nilsson, Lars-Åke Andersson, Karl-Olof Karlsson och Jonas Åkerman. Smålands Idrottsförbund hade sin ordförande Roger Ödebrink på plats.


Samlingen inleddes med mingel bland utställningen av fotografier , tidningsklipp, programblad och mycket mer.
Tio minuter efter utsatt tid inledde Per Bunnstad – som är ordförande i SIS jubileumskommitté och Skivaryd – med att ge en tillbakablick från 1940-talet. SIS spelade bandy men så småningom tog ishockeyn över. 1949 stod en isbana klar där Hemköp finns i dag. 1964 flyttade man till Movalla och en konstfrusen bana.

På 1950-talet fanns märkesår som 1958 när SIS blev Smålandsmästare för juniorer och 1959 när SIS bildade en ungdomsavdelning.

På seniorsidan kom framgångarna slag i slag och säsongen 1963–64 var det dags att ta steget upp till division två som på den tiden var landets näst högsta serie. Här spelade SIS till och med säsongen 1972–73. Den allra sista seriematchen spelades mot då ganska nybildade HV 71. SIS gjorde en fin avskedsföreställning på storhetstiden genom att vinna med 7–6.


En historik om ishockeyn fram till 1982 finns på denna länk (pdf – 13 mb)
Aktiviteten filmades också av Jan Fritz och den ska redigeras vid ett senare tillfälle.


I panelen satt ett tiotal av spelarna från åren i division två och de berättade minnen och inte minst roliga händelser utanför rinken. Publiken fyllde också på och bland dem som intervjuades märktes Vide Nilsson, Seth Andersson, Karl-Olof Karlsson och Roland Svensson. Även tidigare spelare som Dan Svensson och Per-Olof Carlsson hörde till dem som kom med minnesbilder.

Flera personer skänkte även klubbor, matchtröjor, skridskor med mera till Skivaryds idrottsmuseum. En av dem var Roland Svensson som hade en gripande historia som visserligen låg lite senare i tiden än just 1973 som annars var stoppår. Han hade ingått en vadslagning. Om Mats Persson skulle göra fem mål i en och samma match så skulle Roland förlova sig med sin fästmö. Mats gjorde också fem mål och Roland fick fria till fästmön…


Efter den timmeslånga aktiviteten var det dags för korv med bröd, guidad tur i Skivaryds lokaler samt givetvis fortsatt mycket ishockeysnack.


Till hösten planerar SIS jubileumskommitté fler nostalgiska samlingar men före dess har SIS sitt stora jubileumsfirande med en familjedag på Movalla den 3 september.


Sportgruppen hos Skivaryd med Jan Aronsson, Kåre Boberg och Per Bunnstad planerar andra aktiviteter kring olika idrottsföreningar. Till hösten räknar man med att ha en  samling kring handbollsklubbens 50 år. Därtill ska man på allvar börja inreda det museum där kommunens alla idrottsföreningar ska presenteras. Man ska även särskilt presentera OS-deltagare, landslagspelare med flera.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Bildextra: 90 mindes de stora åren

Tack till alla för en nostalgi resa tillbaka i tiden.
Roligt att träffa gamla spelare och ledare
Kul att höra alla historier och episoder
PO o ”Bullen ”

Stort tack till Per Bunnstad för ett väl arrangerat möte. Roligt att träffa gamla kamrater från hockeytiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *