Nyheter

Bildextra: Andreas basar för stor golftävling

Nyheter Hooks Golfklubb arrangerar i dagarna nationella seriespelet i division 1. Vi träffade tävlingsledaren Andreas Thunander från Skillingaryd som berättade om tävlingens genomförande och vi fick en rundtur med golfbilen bland de 14 spelande lagen…

I natursköna Hok är det stor golftävling   [1/42]

Tävlingsledare Andreas parkerade sin golfbil utanför bistron  [2/42]

Andreas Thunander är tävlingsledare  [3/42]

  [4/42]

  [5/42]

  [6/42]

Ulf Andersson är med i tävlingskommittén   [7/42]

  [8/42]

  [9/42]

  [10/42]

  [11/42]

  [12/42]

Domare ser till att spelet går rätt till  [13/42]

Klubbchefen Anders Engström träffar vi på under tävlingen  [14/42]

  [15/42]

Spelare som var publik  [16/42]

  [17/42]

  [18/42]

  [19/42]

  [20/42]

Sjukvårdare Berne Åhsberg från Jönköping och tävlingsledare Andreas Thunander från Skillingaryd  [21/42]

Vita skor hör till på en golfbana  [22/42]

  [23/42]

  [24/42]

  [25/42]

  [26/42]

Regelfunderingar  [27/42]

  [28/42]

  [29/42]

  [30/42]

  [31/42]

  [32/42]

  [33/42]

  [34/42]

  [35/42]

  [36/42]

  [37/42]

  [38/42]

  [39/42]

Domaren åker till platsen där spelarna letar efter bollen som kom där den inte skulle  [40/42]

  [41/42]

  [42/42]

När vi anländer till vackra herrgården i Hok under torsdagseftermiddagen träffar vi Leif Lundqvist, Andreas Thunander, Fredrik Taus och Ulf Andersson som tagit plats i bistron för lunch. 14 lag är anmälda till tävlingen där fyra spelare går ronden (varvet på banan), två reserver och en lagkapten. Seriespelet genomförs torsdag till lördag och två varv görs torsdag och fredag och avslutningsdagen går lagen ett varv på banan. Ett varv är 18 hål. Seriespelet är varje år, men det är ett tag sedan det genomfördes på Hooks Golfklubb. Det lag som vinner seriespelet går upp till elitserien. Leif Lundqvist är distriktsdomare och berättar om hans uppdrag under dagarna i Hok; 

– Jag, tillsammans med två andra domare, är här för att hjälpa spelarna. Det viktigaste vi gör är att förbereda banan så att spelarna kan lösa sina eventuella problem själva. Vi finns utmed banan under hela tävlingen. Jag har varit domare sedan 1994, spelar själv såklart, berättar Leif Lundqvist som tillsammans med Patrik Andersson och Charlotte Gustafsson är tävlingens domare. 

Andreas Thunander från Skillingaryd är tävlingskommitténs ordförande, tillika tävlingsledare för seriespelet. Andreas berättar om förberedelserna: 

– Hans Edberg och klubbchefen tyckte att vi skulle arrangera tävlingen, han ringde till distriktets golfförbund och ansökte. På den vägen är det och sedan i våras har vi jobbat med tävlingen. Jag har förberett funktionärer, och dess arbete, som behövs innan och under helgen. Som tävlingsledare måste jag ha baskunskaper och jag har gått ett antal regelkurser. I maj var domarna på besök här, tillsammans med mig, där vi gick i genom tävlingen. 

Hur är det under tävlingsdagarna?
– Jag brukar alltid vara nervös innan start. Sedan i måndags har jag egentligen varit här på klubben all min vakna tid. I dag tidigt på morgonen ringde jag Fredrik (reds anm; Taus, som också är funktionär) så jag skulle försäkra mig att han var på väg ut till Hok. Jag vet att Ulf Andersson är en morgonmänniska och han var redan på plats här när jag kom ut, så det var ju bra, säger Andreas och ler och fortsätter; ”Under morgonen ”daggades” alla fairways, vilket betyder att man kör en slang som går mellan två bilar så att daggen försvinner. Det blir snyggare och framför allt mer rättvisare förhållande för lagen”.

– Tävlingen startade klockan 08.00 i dag. Vi har delat upp lagen så att man startar från ettan och tian då vi har ett stort startfält. Det har gått bra på förmiddagen under första varvet, enbart varit några regelfunderingar, kommenterar Andreas. 

Domare Leif Lundqvist kommenterar:
– Det som varit i dag är att det är ett område med vatten och man sätter upp röda pinnar så man vet vad som gäller. Det har varit gungfly på ett ställe och vi har sprayat där för att vägleda spelarna. Det var en av spelarna som hade synpunkter på det här sprayade området, och hamnat precis utanför, men de var nöjda med mitt svar de fick. I dag är det tian som kommer bli mest diskussion. Där ska man inte vara nervös men eftersom del av lagen startar på tian i dag så kan det bli en del funderingar från spelarhåll. 

Banpersonal har förberett banan under flera veckor och varje dag klipps och vält den. Under tävlingen mäts klipphöjd på fyra till sex millimeter.  

– Flaggplaceringarna är utsatta vid varje runda, man kan göra banan lättare eller svårare. Lagen får en lista där flaggorna är utplacerade, men man har även möjlighet att gå ut på banan och titta innan vi startar, berättar Ulf Andersson från tävlingskommittén. 

I det nationella seriespelet, division 1, tävlar 14 lag, varav Hook har ett lag och Värnamo ett. 

I Hooklaget spelar Gustav Andersson, Gaston Edberg, Ludvig Eriksson, Isak Hyllmark, Noel Grimfjord, Markus Antonsson och lagets kapten är Hans Edberg. I Värnamolaget finns Christoffer Palfi, Jonas Collbo, Herman Henriksson, Melvin Nilsson, Victor Maurd och Tobias Rommeskog. När lunchen intogs under torsdagen var Isabergslaget två slag för hemmalaget Hook. Efter gårdagens spel leder Hooks lag med totalt tre slag.

Hur lång tid tar ett varv?
– Vi räknar med en snittid på 4,5 timma per varv, men vi rekommenderar att man går runt på fyra, det är mer normalt, berättar tävlingsledaren Thunander. 

Som domare, vad har ni för möjligheter under tävlingen?
– Lagen kan få ett ”pliktslag” vilket innebär att man lägger till ett eller två slag. Laget kan också bli diskad. Om det är riktigt grova handlingar kan det medföra disciplinära åtgärder, berättar Leif. 

Ulf Andersson i tävlingskommittén har spelat golf sedan 1978 och han berättar:
– När jag började var vi 330 medlemmar i Hooks Golfklubb, i dag är vi 1 450. Det här är så roligt, det är ju därför man är engagerad.

Tävlingsledare Andreas nickar och fyller i:
– Det bästa är att se glädjen när juniorerna vinner. Det är det bästa, säger Andreas som själv spelat golf sedan 2000. ”Alla andra på Uppåkra spelade golf och jag ville ha en fritidssysselsättning. Det blev golf för min del. Men det bästa är att vara med i en aktiv förening, lär känna många och jag är en föreningsmänniska som vill bidraga med det jag kan”. 

Efter lunchpausen får redaktionen följa med ut till banan och Andreas, som med van hand kör golfbilen, redogör förutsättningarna vid varje bana, vad man som publik ska tänka på (reds anm; bland annat att vara tyst när slagen ska göras) och hur vissa situationer hanteras beroende på var golfbollen hamnar. Greenen är vackert klippt och förberedd inför andra varvet på torsdagseftermiddagen och golfspelarna trivs. Innan Andreas lämnar av oss efter rundan på greenen, som innehöll både regn och sol, säger han ”Finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”.

Fotnot: Efter torsdagens varv (två till antalet) fanns Hook överst med 297 och Värnamo Golfklubb fanns på 12:e plats med 321.

Taggar

Dela


1 reaktion på Bildextra: Andreas basar för stor golftävling

Tack Sara för en bra artikel om hur det fungerar i Sveriges föreningsliv, när det är som bäst!
Tack Andreas, Ulf, Charlotte, Patrick, Berne, Anders och alla andra i klubben som gör det möjligt!
Nu ser vi fram åt en spännande lördag! Hook till elitserien!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *