Nyheter

Bildspel och tv: Många minnen 50 år efter realexamen i Vaggeryd

Nyheter Många av eleverna hade kvar sin grå mössa när de återsamlades 50 år efter realexamen i Vaggeryd. Hela 25 av klassens 28 elever hade kommit till Vaggeryd för återträff på lördagen och fem lärare var på plats.

Ingress och texten nedan är författad av Rolf Fredriksson, välkänd utrikeskorrespondent i SVT i många år. Han är uppvuxen i Vaggeryd och tog realen i Vaggeryd 1969. Foto: Nio första av Per Bunnstad, två ur skolkatalogen – sparad av Per, samt övriga av Rolf. Per tog för övrigt också realen i Vaggeryd 1969 men gick inte i samma klass som de som kom till lördagens jubileum.

Vad händer?  [1/22]

50 år har gått men nu ärde här...  [2/22]

Minnen  [3/22]

Barbro Skillemar och eleven Christer Sandahl  [4/22]

Klasen med lärare återförenad  [5/22]

I skolbänken 50 år efteråt  [6/22]

Peter Hansson öddes samma år det var examen för jubilarerna. Numera är han rektor på skolan.  [7/22]

Andäktigt...  [8/22]

Glatt  [9/22]

Man kan spara mycket som skolkatalogen för det aktuella året.  [10/22]

Realskoleklassen 3:3.  [11/22]

Klass 3:3 som tog realexamen i Vaggeryd 1969 återsamlades efter 50 år med 25 av 28 elever på plats. På hembygdsgården i Byarum.  [12/22]

Rektor Peter Hansson visade runt på dagens Hjortsjöskola.  [13/22]

Aulan väcker minnen av morgonsamlingar, aulaskrivningar, elevteater och musiklektioner.  [14/22]

Här var lärarrummet nästan alltid fullt med rök från alla lärare som rökte då, berättar Ansgar Skillemar för Thomas Kullberg, Magnus Mattsson Mårn och Iréne Åkerblad.  [15/22]

Lärare på plats. Karin Andersson, lärare i tysk. Ansgar Skillemar, lärare i historia och kristendomskunskap. Barbro Skillemar, lärare i engelska, Bengt Arne Sombeck, lärare i kemi. Också Lars Erik Joakimson, lärare i historia med samhällslära, deltog.  [16/22]

Ulla Gerhardsson, läraren i tyska Karin Andersson och Helena Holmstedt.  [17/22]

ärarna Barbro Skillemar, Karin Andersson och Ansgar Skillemar vill också fotografera, medan Gunilla Granberg instruerar.  [18/22]

Lars Erik Joakimson, lärare i historia med samhällslära.  [19/22]

Gunilla Granberg läser en dikt klassföreståndaren Melker Zakrisson skrev för en tidigare återträff.  [20/22]

Christer Sandahl, numera engagerad i vinodling i Ungern, berättar för Ansgar Skillemar.  [21/22]

Klassen satte en blomma på klassföreståndaren Melker Zakrissons grav.  [22/22]

Rektor Peter Hansson på dagens Hjortsjöskola och visade runt i den nyrenoverade skolan. Många minnen dök upp. Aulaskrivningar, du-reform då elever fick börja säga du till lärare, tjuvrökning på källartoaletterna och filminspelning i den gamla träskolan.

Realskolan motsvarade dagens högstadium på grundskolan, och realexamen motsvarade avslutningen efter årskurs 9. Realexamen firades på sin tid stort med grå mössa, föräldrar och vänner som uppvaktade på skolgården och sen for eleverna i lövade ekipage genom Vaggeryd.

• Talad tyska och islam
Under samling och middag på hembygdsgården i Byarum var det uppenbart att klassen hade många goda minnen av de unga och nyutbildade lärare som i slutet av 1960-talet kom till skolan i Vaggeryd. Flera blev kvar och fortsatte att prägla skolan i många år framåt.

Klassens lärare i tyska var Karin Andersson, som kom till träffen från Skåne där hon nu bor. Hon hade som ambition att undervisning i tyska inte bara skulle vara grammatik utan också talad tyska. Det bidrog till att klassen spelade in film på tyska.

Ansgar Skillemar fick som nybliven historie- och kristendomskunskapslärare höra kritik mot att läroboken hette ”Vår kristendom”. Samtidigt kom eleverna ihåg att han delade ut nymodigheten arbetsblad om islam och muslimer, och jämförde Bibeln och Koranen.

Barbro Skillemar påmindes om att hon förmedlat brevvänner i USA och på det sättet stimulerat internationella kontakter och språkinlärning långt före internet och mejl. Lars Erik Joakimson och Bengt Arne Sombeck berättade att de som nyblivna lärare i samhällslära och kemi fick förbereda sig extra inför den frågvisa och debattglada klassen.

• Spexiga filmer
I lite suddiga kopior finns också de filmer kvar som svenskläraren Solveig Fahl ordnade så att klassen fick spela in på eftermiddagarna i den gamla träskolan. Filmerna är bitvis en hård karikatyr av skolans värld, och i en scen åtadkoms väldig rökutveckling för att illustrera den otillåtna rökning som förekom i källartoaletten.

På Byarums kyrkogård la klassen ned blommor på klassföreståndaren Melker Zakrissons grav.

Rolf Fredriksson

Ur skolkatalogen 1968–59.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *