Nyheter

Biogasen lockade till debatt

Nyheter Om än mycket lugnare än sist så blev det ytterligare debatt i kommunfullmäktige om överenskommelsen om Biogasen i länet.

Pelle Philip (C) ville inte ha överenskommelsen  [1/3]

Snabb replik från Kent Williamsson (S)  [2/3]

Jan-Olof Svedberg (SD) stod fast vid sin tidigare åsikt  [3/3]

Allan Ragnarsson (M) som under april månads fullmäktige drog igång debatten angående överenskommelsen gällande Biogasen i Jönköpings län hade ett lägre tonläge under kvällens fullmäktige och godkände punkten. Men (SD)-gruppen hade inte ändrat sin tidigare ståndpunkt om att avslag skulle vara det bästa.

– Jag har försökt att läsa på alla handlingar, det är ett gediget material som alla fått och det har inte ändrat min uppfattning. I handlingar finns ”stort scenario”, vad är det och vad kommer det betyda för produktionen? Undrar Jan-Olof Svedberg (SD) som yrkar avslag på överenskommelsen.

– Jag yrkar bifall till överenskommelsen. Det är strategiskt viktigt avtal som vi gör tillsammans i regionen. Vi vet att utsläppen av fordon ställer till problem och vi behöver det här för att få till en bra infrastruktur och viktig för miljön. Min fråga till er som röstar avslag – vad är det för åtgärder som ni inte står bakom? Säger Kenth Williamsson (S).

– Elbussverksamheten ökar markant och energi har vi överskott på. Finns det inget utbyggt gasnät är det dyrt att frakta gasen. Angående matavfallet har jag fått uppfattningen om att det inte räcker att köra detta på bussarna. Jag står fast vid min åsikt och säger nej till överenskommelsen, menar Jan-Olof Svedberg (SD).

– Det här är en överenskommelse om inriktning vi tar beslut på. Jag yrkar bifall, säger Carina Ödebrink (S).

– Jag kan säga att FNI också är en förhastad överenskommelse som alla borde läst på lite mer om. Om jag ser en privat investerare så är det okej, men ska verkligen vi behöva dra tåget, var finns lönsamheten egentligen, undrar Jan-Olof Svedberg (SD).

Pelle Philip (C) begär ordet och håller med Svedberg (SD) ”– Vi ska inte satsa pengar på det här. När vi pratar volymer räcker det enbart till Jönköpingsområdet”,

Ordförande för fullmäktige, Christer Holmgren (M) utlyste votering. 29 ledamöter röstade för en överenskommelse om biogasanläggning, även Allan Ragnarsson (M), sex ledamöter röstade nej till överenskommelsen. Atcha Adinda (L), Lars Ljungqvist (KD), Viktoria Önneby (KD), Lennart Karlsson (-) samt Mats Oskarsson (M) avstod från röstningen.

Fullmäktige beslutade att ingå i en överenskommelse med Jönköpings län. (SD)-gruppen samt Pelle Philip (C) reserverade sig mot beslutet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *