Nyheter

Boende och avdelning isolerad på äldreboende

Nyheter Under förmiddagen höll ledande tjänstemän och kommunstyrelses ordförande pressinformation om rådande läget efter att första konstaterade fallet av covid-19 finns på äldreboende 

Distans mellan kollegorna. Från vänster kommundirektör Annika Hedvall, Lotta Damberg socialchef, Per-Erik Lorentzon barn- och utbildning och Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen

Inne i luftiga kommunfullmäktigesalen samlades press och ledande inom kommunen på avskilt avstånd när informationen lämnades.

– Målet för oss är att vi ska minska smittspridningen och vi anpassar verksamheten allteftersom rekommendationer från Folkhälsomyndigheten kommer. Vi glesar ut verksamheten, anpassar arbetsplatser både här i Skillingehus och ute i våra verksamheter. Möten sker via Skype och de som kan och har möjlighet att jobba hemifrån gör det. Vi samarbetar tätt i länet och vi har en bra F-samverkan och det har varit värdefullt att dela de rutiner som finns. Vi trycker på uthållighet och vi är fortfarande i början av krisen. Vi måste alla hjälpas åt med att hålla avstånd, stanna hemma om du är sjuk, var hemma om du är i riskgrupp. Det är en stark uppmaning att alla verkligen tänker till, berättar kommundirektören Annika Hedvall.

Hur ser det ut med materialförsörjningen?

– Vi jobbar länsövergripande och vi planerar för en lång horisont där vi ska klara oss under hela sommaren. Vi gör just nu stora beställningar av både skyddsmasker, handskar och förkläden. Vi försöker ligga ett steg före och vi går i dagarna ut med förfrågan till vårt näringsliv om det finns någon som kan hjälpa oss och vi försöker att fånga upp initiativen. Vi ser att många vill hjälpa till, berättar Annika Hedvall.

Hur jobbar man idag på Furugården där smitta konstaterades i fredags?

– Vi har sedan sex veckor tillbaka jobbat med att förebygga smittspridning. Tyvärr fick vi fall i vår verksamhet i fredags och det är väldigt tråkigt. Det känns som ett misslyckande samtidigt som vi inte kan undvika. Men nu handlar det att hålla ner smittspridningen och den boende är isolerad i sin bostad och även avdelningen på äldreboendet är isolerat. Personalen jobbar inte mellan enheterna och avdelningarna. Vi har en god planering när det gäller vår skyddsutrustning och vi har en högre nivå än vad som är rekommenderat. Vi vet i dagsläget inte hur spridningen blir, men vi har olika nivåer av skyddsutrustning beroende på om det är misstänkt smitta, konstaterad smitta och så vidare. Även om vi haft besöksförbud sedan första april så rör sig människor, man åker in till sjukhus och/eller annan vårdinrättning och tillbaka igen till boendet. När vi har en konstaterad smitta så blir det en oro bland personalen, den är inte alltid befogad, men vi försöker att informera och utbilda vår personal så mycket vi kan för att trygga alla. Under de senaste veckorna har vi haft en lägre sjukfrånvaro bland vår personal. Det är framför allt sjuksköterskor som vi är i behov av, berättar Lotta Damberg socialchef.

Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande flikar in ”Det är fullt fokus på vad vi ska göra för att det ska fungera en längre tid. Det som är en utmaning framöver är personalförsörjningen på sikt. Samverkan med civilsamhället är otroligt viktigt. Det ska vara en social distansering men vi måste hitta lösningar för att möta allmänheten. Den sista goda idén är inte uppfunnen än och vi ska inte sluta tro att vi kan lösa saker och ting. Även i politiken är vi kreativa och försöker hitta alternativ.”

Hur har smittan på äldreboende informerats?

– Jag kan inte kommentera om det är fler fall än en med hänsyn till individerna. Bara konstatera att vi har fall inom vår verksamhet. Alla anhöriga är informerade att smittan finns. Är man utskrivningsklar från sjukhuset ska man hem och vi planerar nu för åtgärder för de boende som varit inne på sjukhus. När det gäller hemtjänsten har vi ställt om arbetet så att färre, och samma, personal går till brukarna, avrundar Lotta Damberg.

Fotnot; Från och med idag stängs tillfälligt den dagliga verksamheten på Knuten och Stjärnfabriken.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Boende och avdelning isolerad på äldreboende

Hur har man ordnat för dom som är på daglig verksamhet på Knuten och Stjärnfabriken,som bor hemma och vars föräldrar arbetar
Dom kan ju inte klara sig själva hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *