Nyheter

Brist på elektriker får elfirmorna att säga nej

Nyheter – Alla hantverksyrken är drabbade i högkonjunktur och vi är en av dem, säger företagarna om bristen på elektriker i kommunen.

Jörgen Johansson, El-Agenten

El-Agenten i Skillingaryd är 26 anställda idag, eller 29 är det egentligen.

– Vi har redan anställt tre killar som går på elprogrammet på Fenix. Det är Simon Niang, Jack Storck och Hugo Juul. Så fort de slutat skolan behövs dom hos oss, säger Jörgen Johansson.

– Både jag och Håkan på Elbyrån tar ett stort ansvar när det gäller att ta emot praktikanter. Den här veckan har vi på El-Agenten fyra stycken totalt och tre av dessa går första året på Fenix, nämner Jörgen.

På Elbyrån kan Håkan Gustafsson intyga att det är brist på elektriker:
– Man ska anställa när det är lågkonjunktur. Idag köper man över folk framför allt inom industrin. När det är högkonjunktur har vi inga sökande till våra lediga tjänster, berättar Håkan.

Elbyrån har idag ett 30-tal anställda och de tackar idag nej till en del nya jobb, då de måste anpassa sin kostym efter vad de mäktar med.

Håkan Gustafsson, Elbyrån

– Tar jag in tre elektriker behöver jag en till på kontoret. Vi får välja om vi ska ta allt eller säga nej. Framför allt på hemmaplan ska vi vara duktiga och prioritera industrin för att dessa ska vara konkurrenskraftiga i sin tur, nämner Håkan.

Han berättar vidare att det finns två sätt att bli elektriker. Genom yrkesprogrammet eller det nya lärlingsprogrammet där man praktiserar tre dagar i veckan. Elbyrån har täta uppföljningar med Fenix och det här lärlingsprogrammet är inte till för de ”svaga” eleverna utan för de som tycker det är roligt att jobba med händerna. Blir man godkänd i ettan kan man välja lärlingsprogrammet, berättar Håkan och säger att eleverna som väljer yrkesprogrammet måste kunna hålla i en hammare och mejsel.

– Att det är brist på alla yrken, inte bara elektriker, vet vi och vi får inte bara sitta ner och gnälla utan göra något åt det. Vi tar emot praktikanter och lärlingar. Simon och Jack är de första som går ut nya lärlingsprogrammet på Fenix och största skoldelen görs ute hos företagen och enbart teoretiska biten på skolan. Normalt sett så när man har gått tre år på Fenix så är de nästintill oanvändbara för oss om de inte har gått något lärlingsprogram eller haft kontinuerlig praktik. När de går som lärlingar hos oss har de lärt att känna oss, våra rutiner och framför allt – vårt arbete. Alla är inte inte teoretiker, avslutar Jörgen Johansson.

Taggar

Dela


1 reaktion på Brist på elektriker får elfirmorna att säga nej

Jörgen och Håkan är två personer, företagare och hantverkare som jag respekterar till 111 procent. Två personer som tillför kommunen mycket och jag vill se Håkan mer i politiken nu när Jörgen gör satsning. Kanske att S och C går i hop efter nästa kommunval. Då blir det ampere i kommunen, hög wattstyrka, bra ledning och att ingen går på en propp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *