Nyheter

Budgetbråk i kommunstyrelsen

Nyheter När budgeten för 2020 diskuterades i KS var man inte överens om det finns ett budgetförslag eller inte

Arkivbild

Till kommunfullmäktige i juni månad redovisar man ett förslag till budget som sedan ska hanteras av nämnder och styrelser inför slutgiltigt budgetbeslut under hösten. Vid kommunstyrelsens sammanträde senast redovisades ett strategiskt underlag med budget för 2020, dock visade beräkningar gällande statsbidrag och skattekraft att det saknades omkring nio miljoner för att få ihop det hela.  Nio miljoner kronor motsvarar cirka 1% av den totala budgeten i kommunen, men det är viktigt att tänka på procenten enligt känt uttryck. För att se över vilka åtgärder som bör vidtas för att räkna hem pengarna beslutades att ge kommundirektören och ledningsgruppen i uppdrag att arbeta med ärendet och redovisa ett förslag i augusti månad.

Det är inte något som socialdemokraterna inte nöjer sig med utan reserverades sig då de anser att det inte finns någon rambudget eftersom nämnder och styrelser inte får ett sifferunderlag att förhålla sig till. Socialdemokraterna anser att nämnderna blir åsidosatta.

Femklövern delade inte den uppfattningen utan anser att det finns ett budgetunderlag att ta ställning till och att ge uppdraget till ledningsgruppen är ett nytt sätt att tänka. Om man i förslaget redovisar besparingskrav på en procent/nämnd så blir det i alla fall förvaltningarna som arbetar fram underlag för detta.

Socialdemokraterna var inte med på den linjen utan anser att politiken har abdikerat till förmån för tjänstemännen då man inte lämnar frågan från kommunstyrelsen via kommunfullmäktige till nämnder och styrelser att hantera.

När kommunfullmäktige möts om två veckor blir frågan om det är ett budgetunderlag eller inte ett hett ämne.

Femklövern hävdar att beslutet är ett led i att tänka i nya banor i beslutshanteringen inom en kommun. De menade dessutom att det förekommit tidigare med en budgetpresentation utan klara siffror och att det skedde 2014 då kommunstyrelsen leddes av en socialdemokrat. Vad som händer nu får vi svar på om ett par veckor och möjligen får vi veta hur nämndernas ordförande reagerar på arbetsordningen.

Taggar

Dela


1 reaktion på Budgetbråk i kommunstyrelsen

”Det är inte något som socialdemokraterna inte nöjer sig med utan reserverades sig då de anser att det inte finns någon rambudget eftersom nämnder och styrelser inte får ett sifferunderlag att förhålla sig till. Socialdemokraterna anser att nämnderna blir åsidosatta.”

Fyrdubbel negation? Hur tolkar man detta?

Det är något som socialdemokraterna nöjer sig med utan reserverades sig då de anser att det finns någon rambudget eftersom nämnder och styrelser får ett sifferunderlag att förhålla sig till. Socialdemokraterna anser att nämnderna blir åsidosatta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *