Nyheter

Bullerinsändare från Ryd

Nyheter Lågfrekvent buller - det som inte bara är rejält störande för örat utan även skakar om hela kroppen.

Arkivfoto på insändarskribenten CG Gustavsson

Vilken excellent illustration till vad vindkraftbyggarnas mätmetod dB(A) kan innebära i verkligheten – de hade spelat in samma vindkraftverk med och utan dB(A)-filter – och plötsligt var allt kristallklart vad det är man talar om med ”lågfrekvent buller” – det som inte bara är rejält störande för örat utan även skakar om hela kroppen.

FÖRTRÄFFLIGT OM BULLER OCH VINDKRAFT – I P4

Det var ett oerhört bra inslag P4 Jönköping hade idag 08.40-tiden. Ljudexperten förklarade pedagogiskt vad dB(A) var och vad felet med den metoden är – det var så lätt förståeligt att alla bör begripa.

Det var ett utmärkt exempel med vindkraftverket, med och utan dB(A)-filtret. Annars har vi hela tiden fått höra om något som kallas ”lågfrekvent buller” utan att riktigt begripa vad det handlade om. Nu blev det kristallklart vad detta lågfrekventa buller innebär – vi hörde skillnaden med och utan det där dB(A)-filtret.

Det blev också plötsligt kristallklart vad vindkraftverksbyggarnas så envetet hävdade gränsvärde på 40 dB(A) kan innebära i verkligheten. Det är lätt att förstå vad det är som de i Karsholm klagar över som miljöstörning och vad det är som Karsholms Vindkraft och deras företrädare BayWa (de som vill bygga i Vaggeryd) gömmer sig bakom.

Helt enkelt UTMÄRKT inslag – men P4 bode låta detta framgå mycket tydligare av deras Facebookpresentation. De borde också lägga upp en länk till inslaget!

Nu är det seminarium om buller och bullermätning hela dagen i Jönköping.

Visste Ni förresten att det finns en Bullerombudsman?

CG Gustavsson
Ryd, Skillingaryd

Taggar

Dela


2 reaktioner på Bullerinsändare från Ryd

Här kommer artikeln på P4-s hemsida. Här kan man höra den enkla förklaringen till skillnaden mellan dB(A) och vad vi hör när dB(A)-filtreringen tas bort. Jag tyckte skillnaden var ännu större när jag hörde inslaget på radion En bekant – kommunalråd i en problemkommun – sa att det lågfrekventa bullret som dB(A) filtrerar bort – det låter som ett trafikflygplan som passerar på låg höjd. Jag ger honom rätt. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=6802780

Vaggeryds kommun skall vara en miljökommun.Det innebär totalstopp för all vindkraftsutbyggnad.Vindkraft skadar natur och människor.Vår kommun skall inte vara en plattform
för vindkraftverk som utländska investerare vill
bygga och som inte ger någon ekonomisk vinning
för invånarna i kommunen.Vindkraft driver bara upp elpriset eftersom all vindkraftsel exporteras till utlandet vilket innebär att elpriserna ”harmoniseras” och svenska elkonsumenter får vara med och subventionera elexporten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *