Nyheter

BUN körs i botten…

Nyheter Marijo Corkovic debatterar BUN, barn- och utbildningsnämnden.

Nu kör man BUN i botten

Efter att jag läst artikeln med Jenny Larsens (ordförande i BUN) gällande BUN:s budget för 2020 måste jag säga följande.

Det var jättebra att hon informerade Vaggeryds invånare om det stora underskott som BUN beräknas få på 11,1 miljoner. Hon sa att vi måste göra åtgärder för att få budget i balans. Det är bara att hon inte sagt vilka åtgärder BUN är tvingad att göra.

Vi måste minska med 14 tjänster i våra verksamheter. Och då får vi inte glömma att vi redan minskat med 2 tjänster i januari, och vi skall ha anställningsstopp.

Det är jättemärkligt att vi måste minska med tjänster när vi egentligen måste öka antalet tjänster därför att vi har stor tillväxt med barn i våra verksamheter. Det betyder att vi kraftigt försämrar förutsättningarna för utbildning och utveckling av våra barn.

På kommunfullmäktiges möte i september 2019 beskrev jag BUN:s prekära situation och frågade hur femklövern skall hantera detta?

Då protesterade Ni högljutt och hävdade att det inte stämde. Det var inte alls så farligt och hade jag verkligen belägg för detta påstående?

I min insändare i december 2019 så skrev jag att BUN:s budget för 2020 inte kommer att hålla.

Nu visar prognoserna på ett stort underskott, ett underskott för tredje året i rad. Hur kommer det sig att Ni inte gjort någonting åt detta?

Vi får inte glömma att vi i år har fått en tilläggsbudget på 7,3miljoner på grund av fler barn i våra verksamheter, ändå visar prognoserna på stora underskott.

Nu återstår två år på denna mandatperiod. Jag är jätterädd både som förälder och politiker att femklövern under de återstående två åren kör BUN helt och hållet i botten.

Därför säger jag, gör om, gör rätt så att våra barn får rätt utbildning och utveckling för en hållbar förskola och skola.

Det måste bli slut på besparingarna på våra barn som Femklövern har gjort tre år i rad.

Vi måste ge mer resurser och pengar så att vår personal kan driva våra verksamheter i BUN på ett hållbart och utvecklande sätt.

Marijo Corkovic (S)
Ledamot i BUN

Taggar

Dela


6 reaktioner på BUN körs i botten…

Mats du menar dom generella statliga bidrag som ni sparar bara att ni kan visa att kommunen går med plus när året är slut. Jag säger en gång till: gör om gör rätt investera generella statsbidrag i våra verksamheter att vi kan utveckla dom på rätt sett

Finansiera ert budgetförslag till att börja med vore en bra början! Populistiska påstående som du/Ni kör med är lite lågt men den ordern kommer uppifrån med all tydlighet: Alltid nån annans fel och ni tar inget ansvar vilket verkar vara den Socialdemokratin sorgligt nog.

Att verksamhet som minskar innebär minskade statliga bidrag är inget märkligt, tvärtom. I BUN:s fall handlar det inte minst om antalet nyanlända som minskar. En del fall finns det statsbidrag man får under en viss tid sedan upphör dem – det är heller inget märkligt. Vill man inte ha det så söker man dem inte. Att SKR som är de samlade kommunernas röst mot staten vill att de riktade bidragen blir färre till förmån för generella, är ett faktum och de leds av en moderat. Det gör att BUN äskar 682.000 kronor från kommunstyrelsen på grund av att bidrag har blivit generella och inte riktade. Vilket inte påverkar särskilt mycket. M, KD med stöd av SD gjorde dessutom ett utskottsinitiativ som innebär att kommunerna fick 2.5 miljoner kronor under 2020 men dessa pengar finansierades inom befintlig budget – ett sätt som gör att vissa andra bidrag uteblir. Som sagt tomma tunnor skramlar mest… Var det handlar om Mats är precis som Marijo säger: Ni har tappat styrningen!

Marijo, kan du inte förklara varför de statsbidrag som tidigare utgått uteblir?
Ni i S brukar ju alltid tala om alla nya bidrag som tillförs från staten. Ni talar aldrig om när staten drar in bidrag, vilket gör budget processen helt hopplös.
Sedan bör ju du, om någon förstå hur det fungerar när antalet barn i en verksamhet är fler eller färre än förutspått. Det är ju i BUNs perspektiv inte ett problem när antalet ökar, möjligtvis när det minskar om man inte haft Koll på läget. Tomma tunnor skramlar mest…

Kommunalrådet brukar ju vara snabb att påpeka för Kenth Williamsson att man kan inte kalkylera in statsbidrag som man inte är säker på. Angående tomma tunnor som skramlar: Är det uteblivna statsbidrag som gör att de flesta investeringar som kommunen gör inte håller budget, ibland överskridanden på mer än 100 %?

Som tillägg till Marijos kloka ord kan ni fundera över hur våra skollokaler ska räcka till när SKR, Sveriges regioner och kommuner, räknar med att vi ska få ännu större tillväxt på antalet invånare än tidigare.

Enbart en skola får enligt budgetberedningen byggas 2020 och 2021 (Skillingaryd). Det behövs nya skolor i både Hok och Vaggeryd, men budgetberedningen har sagt nej, och nu har kommunen dessutom stängt ner Fenix 2, och vi vet inte vad som kommer att hända i den röran.

Det sägs alltid att våra barn och gamla ska ha företräde och får kosta, men tyvärr visar sanningen oftast på helt andra prioriteringar.

Stig Svensson (SD)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *