Nyheter

Busschaufför anklagas för rasism

Nyheter Enligt en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) så ska en busschaufför hos Jönköpings Länstrafik attackerat en resenär med rasistiska tillmälen. Händelsen ska ha skett dagen före julafton förra året.

Genrebild David Alin

I anmälan skriver resenären att denne skulle kliva på en buss genom mittendörrarna, men att chauffören inte öppnade dessa. När resenären slutligen klev på genom framdörrarna så ifrågasatte denne varför chauffören inte öppnat mittendörrarna. ”Invandrade ska inte få som de vill i Sverige”, blev svaret enligt anmälaren.

Resenären beskriver hur denne blev chockad av svaret och frågade chauffören vad eventuell etnicitet och härkomst har med saken att göra. Chauffören fortsatte då med sina anspelningar på etnicitet i nedlåtande syfte.
”Jag känner mig diskriminerad och trakasserad på grund av min etniska tillhörighet”, skriver anmälaren som även säger sig ha filmat en del av händelsen.

Anmälaren skriver också:
”Det finns ett tydligt samband mellan det jag upplevde och förekomsten av diskriminering samt
rasism. När busschauffören vägrade öppna den mellersta dörren och istället riktade kränkande
kommentarer mot mig baserat på min etniska tillhörighet, var det ett direkt exempel på rasistiskt
beteende. Händelsen där jag nekades tillträde och samtidigt utsattes för nedvärderande ord visar
tydligt på diskriminering”.

Redaktionen har sökt Jönköpings länstrafik för att de ska kunna bemöta anmälan, men de har inte återkommit.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Busschaufför anklagas för rasism

Kanske ska fråga busschauffören hur personen var mot honom, även att det är fel att säga så som han gjorde, så kanske inte personen var så sjyst mot chauffören, för personen förtjänade nog det i sig,
Med tanke på att han filmade, så var han ute efter att skapa bekymmer, och tar det till sin fördel som även är jäkligt fel!

Haha, och som vanligt kommer rasistsnacket.🤦‍♂️
Varför kan inte den som reste bara acceptera att gå in där fram. Finns garanterat en annan historia av detta också. Man ska gå alltid in där fram, det är ju bara för att busschauffören ska se att den som reser betalar. Han ville säkert inte ens betala, därför vill han gå in där bak och blev i sin tur sur, det är nog det mest sannolika.

Kommentarsfunktionen är stängd