Nyheter

Butiken läggs ned efter 110 år

Nyheter Henning Svensson Ur & Guld i Skillingaryd läggs ned framåt sommaren men nya ägare ska satsa på att renovera fastigheten.

  [1/23]

  [2/23]

  [3/23]

  [4/23]

  [5/23]

Visar att företaget var igång redan före 1910  [6/23]

  [7/23]

  [8/23]

  [9/23]

  [10/23]

  [11/23]

  [12/23]

  [13/23]

  [14/23]

  [15/23]

  [16/23]

  [17/23]

Ulla Rödin och Werner Jorre  [18/23]

Privatbild  [19/23]

Privatbild  [20/23]

Privatbild  [21/23]

Privatbild  [22/23]

Privatbild  [23/23]

Huset med nuvarande adress stod klart 1917 och i samma veva byggdes även Stationsgatan 3 och 4. Längre västerut på gatan fanns redan då stationshuset och nuvarande Jonssons Konditori.

De stora husen upp mot stationen har lite präglat samhället och denna klassiska affärsgata är än i dag mycket viktig.

Skillingaryds äldsta butik med inredning som andas 50-tal upphör även om själva bolaget ska finnas kvar. Ulla Rödin och Werner Jorre har skaffat annat boende i samhället och framåt sommaren läggs affären ned.

Ulla Rödins morfar Henning startade butik i Skillingaryd omkring 1912. Det var lite längre upp på gatan hos Åkerstigs vid nuvarande korsningen med Skolgatan. Före dess hade man verksamhet i Vaggeryd. 1916–17 byggdes huset vid Stationsgatan-Storgatan och i huset har det även varit annan verksamhet som hattaffär och tvättinrättning.

Henning Svensson hade fyra barn: Erik Svensson, Greta Andersson, Anna-Lisa Eriksson och Ingrid Rödin, vilka alla var verksamma i företaget. På gården fanns även en cykelaffär som drevs av Erik. Den har inte varit i bruk på många år.

Ny ägare till fastigheten är Hubbestads Utvecklings AB.

Taggar

Dela


Läs mer

Inflyttat i gamla guldsmedsaffären

12 reaktioner på Butiken läggs ned efter 110 år

Hoppas att det få renoveras med varsam hand så det få se ut som det gör. Affärslokalen borde få bli museum. Har köpt några örhängen där när man var liten. Mvh Helene

Åh vad skönt att höra! Många gånger har jag gått förbi och undrar hur det ser ut inne och hoppats att det ska restaureras tidsenligt. Då kommer det bli en fröjd att gå förbi! Så viktigt att bevara det gamla och inte bara ta bort och bygga nya hemskheter. Lägenheter får man slå upp där det finns ledig mark, men inte ta bort det gamla kulturhistoriskt intressanta.

Klart det ska renoveras! Eller snarare restaureras. Det är ett underbart hus. Och fönster på gamla cykelaffären är ljuvliga.

Hur resonerade kommunen som inte köpte denna centrala fastighet med tanke på hur stor efterfrågan är på centralt boende, mycket märkligt?

Instämmer. Vi måste bevara minnesmärken från vår generation, och då kan väl denna byggnad få stå som symbol tillsammans med Tofteryds Sparbanks fastighet och några villor norrut utmed Storgatan. Fler flerfamiljshus i centrum skall vi nog aktas för. Det skulle nog i stället planeras ett höghusområde i utkanten av samhället, till exempel vid Stenvadet med god utsikt över nejden

Hos ”Lill-Erik” har alla cyklar jag ägt inhandlats. En och annan klocka har det också blivit. Synd att det sista av gamla Skillingaryd nu går i graven….

Tack för den fina insatsen allt från Hennings tid till dagens generation. Finns andra tomter att bygga på, huset kan säkert återställas och bli en trevnad på denna fina gata.

Imponerande affärsinsats i vårt samhälle. Men synd att huset ska renoveras. På den stora och centrala tomten borde det byggas två femvåningshus med lägenheter i bostadsbristens Skillingaryd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *