Nyheter

Byarums kyrka tas åter i bruk

Nyheter På söndag, 16 december, tas Byarums kyrka åter i bruk efter att ha varit stängd i 10 månader för renovering och utbyggnad. Det uppmärksammas i festliga former, bland annat genom en klippdocka av biskop Fredrik Modéus. Biskopen medverkar även i egen hög person under festhögmässan.

Arkivbild från juni månad då Länsmuséet bevarar målningarna inne i Byarums kyrka

Vi vill göra vad vi kan för att lämna något till den nya generationen som är i gott skick, en funktionell byggnad som möter dagens och förhoppningsvis även morgondagens behov, säger Lars Andersson, kyrkogårdsföreståndare, Byarums pastorat.

Byarums kyrka har en lång historia. Omkring år 1150 grundades ett kloster i Byarum, vilket år 1236 flyttade till Sko i Uppland och blev Skokloster. Den medeltida kyrkan i Byarum uppfördes troligen i anslutning till klostret. I kyrkan finns fragment av målningar med bibliska motiv, som sannolikt härstammar från 1300-talet.

Den senaste renoveringen genomfördes i början av 1950-talet. Förutom behovet av vård och underhåll såg man nu även en möjlighet att tillföra viktiga funktioner som tidigare saknades, som toalett, pentry, församlingsrum och modern ljudanläggning. Samtidigt har den historiska interiören lämnas orörd och tillbyggnaden smälter in smakfullt.

På söndag tar församlingen åter kyrkan i bruk. Klippdockan av biskopen kom till genom en idé av församlingspedagogen Mikael Svenningsson.

– När vi hade planerat gudstjänsten tänkte jag att barnen måste ju ha något att göra. Då biskopen närvarar fick jag idén om att göra en klippdocka, berättar Mikael.

Klippdockan är skapad av Hans Edwardsson, till vardags församlingspedagog i Månsarps församling.

Det är roligt att kunna sprida glädje på det sättet, säger Hans, som berättar att barnen får klä biskopen med mitra och kräkla. Eller en kaffemugg i handen om man föredrar det.

Barnen kommer att få pyssla med klippdockan på ett bord i kyrkan under gudstjänsten, så att de samtidigt kan närvara i kyrkorummet.

Fotnot; Pressmeddelande från Byarums Pastorat

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *