Nyheter

Bygden träffas på biblioteket

Nyheter Hagshults bibliotek är populärt. Ett 40-tal familjer har sina lånekort i församlingshemmet som är fredagseftermiddagens mötesplats för alla åldrar.

  [1/40]

Alma Stråth klättrar upp och letar böcker på överst hyllan  [2/40]

Hilma har ritat en påskhare till Lilli-Ann  [3/40]

Familjen Stråth i Hagshults bibliotek  [4/40]

  [5/40]

Elias hjälper Lilli-Ann  [6/40]

  [7/40]

  [8/40]

  [9/40]

  [10/40]

  [11/40]

  [12/40]

  [13/40]

  [14/40]

  [15/40]

  [16/40]

  [17/40]

  [18/40]

  [19/40]

"Vuxenhyllan"  [20/40]

  [21/40]

  [22/40]

  [23/40]

En liten godisbit fick barnen om man lånade en bok  [24/40]

  [25/40]

Små låntagare  [26/40]

  [27/40]

John Harrysson lånar böcker  [28/40]

  [29/40]

Bina har skrivit en bok till Lilli-Ann  [30/40]

  [31/40]

  [32/40]

I Hagshult använder man kort och stämpel  [33/40]

  [34/40]

Alla ville sitta i knäet  [35/40]

  [36/40]

Lilli-Ann är bäst, säger Bina  [37/40]

  [38/40]

En Starkerydsbo ringer och frågar om biblioteket är öppet  [39/40]

När dagen är slut sorteras korten och stämplas  [40/40]

När vi besöker Hagshults bibliotek är Elias Harrysson, 6 år från Gräshult, med och hjälper Lilli-Ann Bertilsson.

– Jag vill lära mig mycket, så den här boken ”Så funkar det” ska jag låna senare i kväll, säger Elias. Lilli-Ann berättar att man kan även läsa om hur tändningstystemet i bilen fungerar.

– Är man här och jobbar får man hjälpa till. Det kan handla om att plocka in böckerna i backarna (reds anm; Elias nickar). Sen tar man bort kortet så man vet vilken dag boken lånades ut, säger Lilli-Ann och berättar att lånetiden är max tre veckor. Egentligen, men man får låna boken längre om man inte har hunnit med att läsa den klart…

Familjen Stråth är första gästerna i biblioteket under fredagen. De ska ut och lufta husbilen och första stoppet blir vid församlingshemmet i Hagshult.

– Jag har visst haft en bok i en månad nu, men jag undrar om jag får förlänga tiden, då jag inte hunnit läsa klart, säger Anna Stråth och Lilli-Ann nickar ”Det är klart att du får det”. Annas man Peter har inte varit i biblioteket under några år, men nu är det dags att låna en bok inför helgens lediga dagar.

Hilma Claesson, 7 år från Starkeryd kommer på besök tillsammans med sin mamma Matilda. Hon har målat en påskhare i skolan och lämnar över till Lilli-Ann som blir glad över teckningen.

– Vi är här varannan vecka och lånar böcker. Vi hann inte åka till Skillingaryd då de stänger för tidigt, så det blir ett kärt återbesök här i Hagshult istället, säger Matilda Claesson som bor i Starkeryd ”på gränsen till Kushult”.

Som sedvanligt delar Lilli-Ann, men idag Elias som är hjälpredan, ut en godisbit till varje barn som lånar en bok. Ingen av barnen efterfrågar godisbiten men vet att om man lånar en bok får man en bit… om föräldrarna tillåter förstås.

Äldste boklånaren från Jönshult, snart 95-årige Åke Albertsson, kommer och parkerar intill kyrkmuren. Han är här varje fredag.

– Jag var här i fredags, men då hade du stängt Lilli-Ann och jag hade missat att du flyttat öppettiden till dagen innan. Jag fick helt enkelt läsa de lånade böckerna en gång till, säger Åke. Lilli-Ann svarar Åke att det var nästan första gången ändring av öppettiden gjordes. Lilli-Ann plockar fram böcker till Åke och det ska vara ”gamla” böcker, gärna hembygdsböcker.

– Den här boken handlar om Åland, den är riktigt bra, säger Lilli-Ann och Åke nickar ”Den tar jag”.

– Ledsamt att Lilli-Ann ska sluta här. Vi måste helt enkelt ha en ny Lilli-Ann, säger Birgitta Atterling, även hon från Jönshult, men samåkte inte med Åke för han ville köra själv.

Birgitta är uppväxt i Norrland och Lilli-Ann hade fått tag i ”fjärr-lån” från biblioteket i norr om en bok som var skriven från/om hennes hembygd. Ljudböcker finns också i Hagshult. Ann-Britt Gustavsson kommer in och lämnar tillbaka en av dem. Hon vill låna fler, men just nu finns det inga ljudböcker inne, så Ann-Britt får vänta…

– Tack vare Lilli-Ann läser vår son John mycket. Vi flyttade till Gräshult när John var 9 år och det är Lilli-Ann som har stimulerat honom till att läsa. Otroliga Lilli-Ann som ger en sådan värdefull och fantastisk service. Hennes make Göran kör böcker fram och tilllbaka och barnen har haft böcker med sig från Skillingaryd, säger Lars-Göran Harrysson som är, tillsammans med frun, på biblioteket och lämnar tillbaka böcker och hälsar på barnbarnet Elias.

Det är full fart i församlingshemmet. På en timma har det kommit så många att Lilli-Ann inte hunnit att räkna och undrar i vilket bibliotek det är sån här ”rusch”. Familjen Ottosson från Starkeryd lämnar tillbaka 14 böcker och en film. De är här varannan vecka och hälsar på Lilli-Ann och tar med sig en ny påse med nylånade böcker. Stella, minst i syskonskaran, vill dock ha med sig fler böcker…

Bina Stiernspetz är snart 8 år och bor också i Starkeryd. När hon anländer, tillsammans med sin familj till biblioteket i Hagshult, lämnar hon över en egenskriven bok till Lilli-Ann.

– Jag gillar att skriva. Lilli-Ann är bäst, så hon får min bok, säger Bina som går på Tofthagaskolan. Lilli-Ann blir rörd och glad och lovar att läsa boken under kvällen.

– ”Lennart på Trädan” besökte förr i tiden biblioteket varje vecka. Han bröt lårbenshalsen och hade väldigt svårt att gå. Men till Hagshults bibliotek skulle han oavsett. In kom Lennart med sina kryckor, lånade deckare som brukligt, samtalade och skrattade med andra besökare. När han gick ut glömde han sina kryckorna. Vi har haft mycket roligt åt det där, man kommer kommer till biblioteket med hjälp av kryckor och går hem utan, säger Lilli-Ann.

– ”Min vän Lage” är så otroligt rolig barnbok, det var den bästa, säger pappa Stiernpetz som hade hört på radion att någonstans fick enbart var tredje barn en godnattsaga läst för sig på kvällskvisten. Men så är det inte i Starkeryd, där är det bokmys varje kväll och det läses godnattsaga.

Elias pappa John Harrysson kommer för att hämta fler böcker och Elias, förstås, för kalas väntar.

– Vi var här från skolan varannan vecka och lånade böcker. Men vi fick inte låna tre serieböcker utan att man hade lånat en riktig bok, kapitelbok. Jag läser fortfarande mycket och det är inte svårt att ta en bok över en helg, säger John Harrysson som gick årskurs 1 och 2 i Klevshult och 3 – 6 i Hagshult.

– John var med mig här förr, då var du inte gammal, säger Lilian som sneglar på Johns pojk Elias och säger ”Men nu är du ju här istället”.

Sista låntagaren för kvällen är Jenny från Gräshult. Hon tycker att det är toppen att det finns ett bibliotek i bygden. Under kvällen lånades 117 böcker ut på två timmar. Stämpla korten och lägga i ”familjeordning” fick Lilli-Ann göra efter stängningsdags för det hanns inte med under bibliotekets öppettid.

Förr helgen kunde ni läsa om att Lilli-Ann slutar som bibliotikarie, artikeln finns här

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *