Nyheter

Bygg en skola i Götafors – nu!

Nyheter ”Vi Socialdemokrater vill att kommunen snarast löser lokalsituationen för Götafors skola”. Läs Kenth Williamsson och Kenneth Åbergs debattartikel här

Vi vill också att detta sker i kommunal regi. Det är vår övertygelse att långsiktiga kommunala kärnverksamheter – som just skola – ska bedrivas i lokaler som ägs av kommunen. Detta är ekonomiskt och långsiktigt mest hållbart.

För att möta och hantera framtida behov av förändringar är det viktigt att verksamhet och fastighet utgör en helhet.

Skola är både lärmiljö och arbetsmiljö. För såväl elever som personal är det därför viktigt att ständigt eftersträva att miljön är den bästa möjliga. Tyvärr är det för närvarande inte så vid ett flertal av våra skolor i kommunen.

Nu måste kommunen komma framåt i lokalfrågorna, men problemen är dessvärre flera. Ett problem är den politiska oförmågan att enas kring en strategi, ett annat är skollokalernas brister. Det handlar om lokalernas standard, brist på utrymmen och det eftersatta underhållet. Vi beklagar att vår återkommande kritik och att våra förslag inte tagits på allvar.

Vaggeryds kommun växer. Det är vi glada för. Ett ökat befolkningsunderlag skapar förutsättningar för framtiden. Detta medför samtidigt att den kommunala verksamheten måste ha en väl fungerande planering och framförhållning. Därför är det av största vikt att skolan har ändamålsenliga lokaler av god standard som uppfyller dagens krav.

Den nuvarande situationen är inte tillfredsställande.

Vaggeryds kommun måste prestera en lösning för skola i Götafors – nu!

Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun genom

Kenneth Åberg (S), ledamot kommunstyrelsen
Kenth Williamsson (S), oppositionsråd

Taggar

Dela


11 reaktioner på Bygg en skola i Götafors – nu!

Alla politiker oavsett tillhörighet får nog rannsaka sig själva en aning, i stället för att kasta sand på varann borde ni kanske samarbeta för att per omgående ta beslut? Ett beslut som kommunen och dess invånare är i stort behov av. Vem som sa vad / gjorde vad med mera kan ni debattera om sedan.

Bra artikel! Helt obegripligt att vi hamnat i den här skolsituationen, men hoppas det löser sig snart.

Kommunfullmäktige beslutade tidigare att man skulle försöka bibehålla den gamla skoldelen.
Detta beslut har sedan kommunfullmäktige ändrat. Några andra byggnadstekniska skäl finns inte heller.
Det som krävs är de styrandes vilja.

Vi har hela tiden varit konstruktiva och själva som parti tagit fram flera förslag på skolplaceringar och i förslaget till lokalplan finns flera av våra förslag med. Leta upp ett parti i länet som lyckats med detta genom att visa konkreta exempel så kan vi bedömma hur hur aktiva vi varit i denna fråga. Femklövern är orsak till att det har dragit ut på tiden med skolbyggnationer. Vi var överens om att bygga en ny skola redan 2015, när ni efter ett tag bara ändrade er då ni ville bygga två mindre skolor i stället söder om Bondstorpsvägen och vid Fridhem. Därefter föll båda dessa alternativ. Men däremot hade kanske fyra år gått, uppskattningsvis? Dessutom har det visat sig att ni inte kunnat hålla budget vilket skapat ett stort hål i investeringsbudgeten. Tycker nog att lite kreditering för den tid vi lagt ned på lösningar borde uppskattas mer även av majoriteten.

Men Kenth, det var ni som inte ville att skolan skulle rivas för cirka två år sedan. Ganska provocerande att ni ska fiska röster och i princip kopierar allt som föräldrar har sagt som hade barn på Götafors innan men som nu går i 8:an. Mer än fyra år har gått så gör vad som är rätt i stället för att köra ”vi sa-ni sa”.

Kenth, du vet ju att detta har högsta prioritet i kommunen. Både du och Kenneth sitter ju i kommunstyrelsen.
– Hur tycker du debattartikeln för frågan framåt?
När Femklövern arbetar för att lösa problemet, sitter ni och skriver debattartiklar.
Detta är populism, inget annat.

Femklövern har absolut majoritet i kommunfullmäktige men även i nämnder och styrelser. Vi visar vad vi står och vi är öppna för diskussioner och lösningar som är bra för våra invånare.

Socialdemokraterna kopierar det vi föräldrar sagt i flera insändare och kommentarer under den senaste tiden.

Men konkret säger ni egentligen ingenting. Ni slår in några öppna dörrar, presenterar problemen och skyller lite på att ni inte blivit lyssnade på, men var är den utsträckta handen? Var är det konkreta förslaget på hur en majoritet ska jobba mot samma mål?

Jag sa i ett tidigare inlägg att det känns som ni politiker dumförklarar oss föräldrar, men får väl erkänna att jag känner mig rätt dum nu då jag gång på gång får fråga efter konkreta förslag och åtgärder. Vad sker bakom kulisserna? Vem kan, och vem bör göra vad? Har oppositionen ingen makt? Varför fortsätter man skyller på varandra i stället för att sträcka ut handen och gå in i förhandlingar för att komma till en majoritetslösning? När börjar förhandlingarna? Vem är beredd att kompromissa?

Förklara gärna för oss kommuninvånare vad som händer, vi vet redan vad som behöver göras.

Bra skrivet Åberg och Williamsson. Nog borde Alliansen kunna sätta ner fötterna på direkten. Moderater talar alltid högtidligt om värdet av det egna ägandet och rätten att själva få bestämma där. Eller gäller det bara det egna lilla fastigheten? Upp till bevis. Höj skatten, just nu ligger Vaggeryd lägst i hela länet. Inget att yvas över när skolbyggnaderna ser ut som de gör

Härligt att Socialdemokraterna vill att Götafors skola ska byggas nu. Om jag inte minns fel var det hembygdsfalangen inom (S) som orsakade att beslutet som togs för snart tre år sedan om nybygge stoppades.

Om inte pengar finns kanske det är bättre att låta en utomstående firma bygga skolan och hyra ut den till barn- och utbildningsnämnden.
Då slipper vi allt detta ”bråk” om byggfusk, underhåll, vattenskador och mögel.
Vi har inte pengar till investeringar, och en 5-klöver som är oenig och styrs av enskilda politikers klåfingrighet och önskemål.
Fenix 1, Fenix 2, Hjortsjöskolan…

Det ser inte alltför lovande ut för våra barn.

Ja, kul att vi är så många som stämmer in i något som inte kommer att ske på länge, tyvärr.

Finns ju inga pengar i denna kommunen och om det då ska byggas en ny skola på just Götafors (medveten om att det är flera skolor som är utsatta) så måste det finnas en tydlig strategi och kapital (inget av detta finns i kommunen för tillfället).

Vi fick reda på att en skola skulle gå på 60 miljoner kronbor och att det enbart fanns 500 000 kronor att bygga för. Vad säger det? Behovet är större än vad många av invånarna anser sig veta. Det är bättre att ta in någon som bygger en ny skola som kommunen då hyr in sig på under några år framöver eftersom det inte kommer att kunna skrapas ihop eget kapital för en egen skola. Så länge kan vare sig Götafors eller andra skolor vänta. Vad måste vi göra för att ni alla ska förstå allvaret? Slopa det oändliga tjatet om ”renovering” för skolan är över 100 år gammal, inte charmig och den är liten, kall och inte byggd för nutidens barngrupper. En renovering hjälper inte och underlättar inget, det skjuter bara upp det oundvikliga.

Ska kommunen växa propert så bör man stoppa villa/tomt-försäljningarna och skära ner på en massa annat för att få ihop till en skola. Det är denna kommunen värd (inte minst alla barnen, föräldrarna samt pedagogerna som går på knäna)

Slutsats: Bra artikel och kul debatt men det börjar bli så tjatigt och stillastående med vad och hur och när allt ska hända. Detta skulle varit påbörjat för en herrans massa år sedan.

Anställ även vaktmästare på dessa skolor som lokaliserar problemen tidigt och som faktiskt kan sina arbetsplatser. Inhyrda företag går mest runt och ser ovetandes ut. En del slänger ur sig: Var är er vaktmästare?.

Mycket röda flaggor i denna kommunen och svårt och veta vart man ska börja…eller inte. Börja med skolorna så ska ni se vad vi kommer att växa. Ta ut huvudena ur sanden/snön och res er upp för en gemensam framtid som borde börjat blomstra för längesedan redan. Väl mött och ha en trevlig vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *