Nyheter

Bygg ut kärnkraften – för att rädda klimatet

Nyheter Hugo Rofors, ledamot i Moderaternas ungdomsförbund, och Vaggeryd debatterar kärnkraften. "Europa måste ta sig ur kolberoendet. Det kräver en mer offensiv energi- och klimatpolitik, där kärnkraften ges en större roll. Fördubbla EU:s kärnkraftsbudget!"

Hugo Rofors (M) debatterar

Det europeiska samarbetet måste fokusera på att lösa verkliga och gemensamma problem. Därför behöver EU lägga mer kraft på klimatfrågorna. I det arbetet kommer mer kärnkraft att vara en central del. MUF och Moderaterna kommer att driva en fördubbling av EU:s kärnkraftsbudget. Det kommer att behövas för att säkra att vi klarar både klimatutmaningen och att EU ska präglas av hållbar tillväxt.

Under förra året presenterade FN:s klimatpanel (IPCC) en uppmärksammad rapport där kärnkraften pekas ut som en avgörande energikälla för att världen ska lyckas hålla den globala uppvärmningen under 2 grader och helst under 1,5 grader. Samtidigt som IPCC menar att det behövs mer förnybart och mer kärnkraft är de också tydliga med att beroendet av fossil energi behöver minska betydligt fram till år 2050. I dag kommer runt 40 procent av elproduktionen inom EU från förbränning av just fossila bränslen, som kol eller naturgas, och få länder inom EU satsar på ny kärnkraft.

Men Europa måste ta sig ur kolberoendet. Det kräver en mer offensiv energi- och klimatpolitik, där kärnkraften ges en större roll.

Tre åtgärder för kärnkraften

Vi ser tre åtgärder som särskilt viktiga:

• Fördubbla EU:s kärnkraftsbudget. Mer forskning är avgörande för att få fram nästa generations kärnkraft. Vi vill därför fördubbla de föreslagna resurserna till EU:s program för kärnkraftsforskning (Euroatom). Resurserna ska öronmärkas till bland annat forskning och utveckling av ny kärnkraft i Europa. Det kan påskynda fjärde generationens kärnkraft: nya kärnkraftverk som kan leverera hållbar energi, utan att lämna efter sig avfall som är farligt under lika lång tid som i dag.

• Satsa på säker och modern kärnkraft. Gemensamt måste vi se till att slutförvaringen fungerar inom hela EU och att säkerhetskraven är höga. Den ökade budget som vi föreslår bör därför också användas till att Euroatom fortsätter sitt viktiga arbete med att öka säkerheten inom europeisk kärnkraft. Moderna reaktorer möjliggör för såväl ökad effektivitet som ökad säkerhet

• Exportera mer el från kärnkraft inom Europa. För att minska förbränningen av kol måste kärnkraftskapaciteten inom EU utnyttjas mer effektivt. Sverige bör därför driva på för en gemensam energimarknad, med långsiktiga och konkurrenskraftiga spelregler, som möjliggör ökad elexport inom EU – framför allt av klimatneutral basenergi som kärnkraft. En fungerande energiunion skulle dessutom minska Europas beroende av energi utifrån, såsom rysk gas. Ökad export av kärnkraftsbaserad el inom EU är således viktigt både för att möta klimathotet och för att öka vår säkerhet.

Tyskland ett avskräckande exempel

Jag anser att det behövs en förnyad syn på kärnkraft i Sverige och Europa för att vi ska kunna rädda klimatet. I Tyskland, där kärnkraften snabbavvecklas, kommer nästan hälften av energin från förbränning av fossila bränslen. Trots stora ansträngningar har Tyskland inte kunnat ersätta kärnkraften med enbart förnybara energikällor.

Inför valet till Europaparlamentet är min förhoppning att också Socialdemokraterna och deras kandidat Heléne Fritzon ska ge besked om att de också vill fasa ut den smutsiga kolkraften från Europa och ställa sig positiva till mer kärnkraft. Vi behöver en bred samsyn om det att det behövs både mer förnybart och mer kärnkraft. Så säkrar vi jobb, tillväxt och räddar klimatet.

Hugo Rofors, Vaggeryd
Ledamot och MSU-Ansvarig MUF Jönköpings Län

Taggar

2 reaktioner på Bygg ut kärnkraften – för att rädda klimatet

Vilken bra text du skriver Hugo, bra att unga tar för sig i politiken underbart.
Redan när industrialiseringen tog fart så använde man alldeles för mycket kol. På 80-talet röstade vi om kärnkraften i Sverige, inget parti har lyssnat på den folkomröstningen.
Jag vet inte om du har gjort testet så här många planeter bor du på? Där har du lösningen skulle alla människor leva på en planet så skulle du inte behöva skriva en artikel om kärnkraft. Tyvärr så ligger vi i Europa på 3-9 planeter i vår livstil. Då är inte kärnkraft nån lösning vi borde snarare anpassa oss till verkligheten istället för att sträva efter mer.
Strömmande källor youtube, Netflix, sociala medier som tillhör din generation är faktiskt den stigande stjärnan i att förstöra miljön. Serverhallarna som täcker dessa behov förstör mer för miljön än nåt annat just nu faktiskt.
Det är en spännande värld vi lever i när politiker, experter försöker hitta lösningar på ett problem som egentligen handlar om överkonsumtion av allt. Lev enkelt så behöver vi varken kärnkraft eller kolkraft då räcker de förnybara källorna alldeles utmärkt :). Visste du att de svenska företagen är ganska ”bra” på att förstöra miljön? SSAB är det svenska företag som släpper ut mest, svenskt stål är en stor bov. Vattenfall vårt stora energibolag som tjänar massor med pengar är en av dem som gav el genom kolkraft.
EU är ganska kontraproduktivt för övrigt där de stora länderna styr efter eget segel, lila Sverige gör sitt bästa men passar inte nån regel skiter länderna i dem- se på Östersjön, se på migrationen…

Kan bara hålla med att bygg ut kärnkraften, men sluta upp att använda orden ” rädda klimatet”
För det är bara trams att vår påverkan i Sverige skulle rädda klimatet!! folk är klokare än så
För klimat hysterin har fått så sjuka influenser, så fort det är ett program om klimatet på SVT så är bara dom klimat frälsta inbjudna men inte dom som har en annan åsikt. Skall vi göra något positivt för klimatet bör vi ha en mer nyanserad debatt. Som det är nu straffas bilkörande men helt sjuka pålagor vilket gör att folk bara blir bara fattigare. Sveriges utsläpp av koldioxidutsläpp var 22MAJ 2018 var en promille av väldens utsläpp ( enligt Naturskyddsföreningen ) och en promille är 0,1 % Men andra ord skall vi då göra bilåkandet till en klassfråga.
Man kan nog jämföra resonemanget ”RÄDDA KLIMATET” med att om jag steriliserar mig så skaffar min granne mindre barn.
Om nu undrar är det bara att googla på Naturskyddsföreningen, Finns även många andra källor.
GLAD PÅSK och åk mycket bil för det skapar sysselsättning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *